
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αυξημένα NPL’s του β’ και γ’ τριμήνου 2020 ‘φρέναραν’ τους ρυθμούς χρηματοδοτήσεων των τελευταίων ετών.
Κατά το α’ τρίμηνο 2021 θα αναθερμανθούν πάλι οι δανειοδοτήσεις από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις σύμφωνα με πληροφορίες του The Caller. Oι ελληνικές τράπεζες επιβράδυναν μέσα στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2020 τους ρυθμούς δανειοδοτήσεων εξαιτίας του covid 19 και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία αλλά σταδιακά από το δ’ τρίμηνο έχουν ανοίξει πάλι τις ‘γραμμές χρηματοδότησης’ προς τους παλαιούς και τους μεγάλους πελάτες τους.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) των ελληνικών τραπεζών έχουν αυξηθεί μέσα στο 2020 και αποτελούν τον βασικό λόγο που οι νέες χρηματοδοτήσεις έχουν περιοριστεί. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν, σε ατομική βάση, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2020 σε 58,7 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά 48,5 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε υψηλός (35,8%) το Σεπτέμβριο του 2020. Επισημαίνεται ότι η υπαγωγή μεγάλου μέρους των ενήμερων δανείων σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 συγκράτησε την εισροή νέων ΜΕΔ. Σημειώνεται πάντως ότι το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, ανεξαρτήτως αν τα ΜΕΔ των τραπεζών έχουν μειωθεί λόγω των μεταβιβάσεων σε φορείς εκτός τραπεζικού συστήματος.
Εντός του 2020 υλοποιήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ. Αυτές αφορούν την πραγματοποίηση τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενεργοποίηση του μηχανισμού “Ηρακλής” και την ψήφιση του νόμου 4738/2020 που βελτιώνει πολλές πτυχές του πτωχευτικού δικαίου. Καθώς όμως, ακόμη και μετά τις ενέργειες αυτές, τα ΜΕΔ θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και δεδομένου ότι αναμένεται να υπάρξει νέα εισροή ΜΕΔ λόγω της πανδημίας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν και άλλες, συμπληρωματικές του “Ηρακλή”, λύσεις.
Κλειδί η ανάπτυξη το 2021 και οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ
Οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν θεαματικά τις χρηματοδοτήσεις τους μέσα στο 2021 στην περίπτωση που η ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο 2021 ξεπεράσει το 3% σε σχέση μ’ αυτή του α’ τριμήνου 2020 και πάνω από 6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020 (τρίμηνο του α’ lockdown). Σε ότι αφορά τα δομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ύφεση το 2020, οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων (μέσω επαναγοράς ομολόγων και ροών χρηματοδότησης) που ακολουθεί η ΕΚΤ έχουν βελτιώσει κατά πολύ τους δείκτες M1 και M3 των ελληνικών τραπεζών. Στην περίπτωση που ομαλοποιηθεί η υγειονομική και οικονομική κατάσταση θα υπάρξει αυξημένη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα που θα στραφεί προς χρηματοδοτήσεις.
Τι ζητούν οι τράπεζες για νέες χρηματοδοτήσεις
Οι 4 συστημικές τράπεζες αυτή την περίοδο ζητούν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , συγκεκριμένα business plans τα οποία να δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά και σε επίπεδο χρηματοοικονομικών ροών μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Επίσης θέλουν οι επιχειρήσεις να έχουν συγκεκριμένα προγράμματα διαχείρισης υποχρεώσεων προς το κράτος (εφορίες , ασφαλιστικά ταμεία) προκειμένου να αξιοποιηθούν παραγωγικά τα δάνεια και όχι προς πληρωμές οφειλών εις τρίτους. Αν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να δείξουν ότι έχουν σταθερούς ή έστω και οριακά μειωμένους ρυθμούς κερδοφορίας, τα προηγούμενα εξάμηνα, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν βάση ανάκαμψης το 2021.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Το ΦΕΚ για ρεβεγιόν και λειτουργία ναών την εορταστική περίοδο – Δείτε αναλυτικά
Voucher 200 ευρώ σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά laptop και tablet: Ποια είναι τα κριτήρια