Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: «Κράξιμο» για τη μονομαχία με βάρη – «Απάνθρωπο», «απαράδεκτο», «βασανιστήρια», έγραψαν στο Twitter

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία της Τράπεζας της Ελλάδας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών

“Kαμπανάκι” για τον κίνδυνο που δημιουργείται για τις τράπεζες και την οικονομία από την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των διογκούμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) κτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχει θεσμική και οργανωτική καθυστέρηση στις δράσεις των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και ότι το […]

“Kαμπανάκι” για τον κίνδυνο που δημιουργείται για τις τράπεζες και την οικονομία από την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των διογκούμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) κτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχει θεσμική και οργανωτική καθυστέρηση στις δράσεις των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και ότι το παλιό σύστημα με τον σχηματισμό μεγάλων προβλέψεων στους ισολογισμούς δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει :

“Η ΕΚΤ εκτιμά, σύμφωνα με ένα δυσμενές, αλλά ευλογοφανές σενάριο, ότι τα ΜΕΔ των τραπεζών της ζώνης του ευρώ είναι δυνατόν να ανέλθουν σε έως και 1,4 τρισεκ. ευρώ. Αυτές οι ζημίες λόγω πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να συνδυαστούν με αδύναμη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ, λειτουργώντας περιοριστικά για το σχηματισμό προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου και την ταχεία αναγνώριση ζημιών. Με βάση την εμπειρία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους, η ανεπαρκής κάλυψη των δανείων από προβλέψεις και οι περιορισμένες δυνατότητες εντός των τραπεζών για επιτυχή ρύθμιση των προβληματικών δανείων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.”

Τι ισχυρίζονται οι τράπεζες και πως τους σιγοντάρουν οι θεσμοί από το εξωτερικό

Στον αντίποδα , οι ελληνικές τράπεζες λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές κινήσεις που θα αφορούν την αντιμετώπιση των ‘κόκκινων δανείων’ τους με τρόπους διαφορετικούς απ’ ότι κάνουν σήμερα, δηλαδή με ‘κούρεμα’ στα δάνεια , με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις. Ουσιαστικά πετούν το μπαλάκι στην κυβέρνηση για να προχωρήσει ‘ο νέος πτωχευτικός νόμος’ με συνθήκες που δεν θα απαξιώνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Το moratorium που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών έχει ημερομηνία λήξης που επιβάλλεται από την ΕΚΤ , τους πιστωτές και την Ευρωπαική Επιτροπή.  Οι θεσμοί σε επικοινωνίες με το υπουργείο οικονομίας έχουν τονίσει ότι κατανοούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση αλλά θεωρούν ότι οι ευνοικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να λειτουργούν επ’ αόριστον. Από το moratorium έχουν ωφεληθεί πάνω από 40.000 δανειολήπτες -οφειλέτες.

Η καταπολέμηση της πανδημίας και η επιστροφή στην καθημερινότητα

Καθοριστικός χρονικός ορίζοντας για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την επιστροφή των τραπεζών σε οργανική κερδοφορία θα είναι το β’ τρίμηνο 2021. Αν στο διάστημα αυτό , υπάρξουν σαφείς ενδείξεις επιστροφής της χώρας στην οικονομική καθημερινότητά όπως ήταν μέχρι το 2019 και υπάρξουν και ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (το μεγάλο αγκάθι) και να έχουν οργανική κερδοφορία από νέες εργασίες.

 

Ισχυρό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ
Επίδομα 534 ευρώ: Καταβάλλεται αύριο σε 4.226 δικαιούχους – Ποιους αφορά
Ελλάκτωρ: Με το βλέμμα στην γενική συνέλευση της Πέμπτης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τέλος οι αιτήσεις – Την Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές σε δικαιούχους
AirBnb: Ξεκινούν ελέγχους για αδήλωτα από την ΑΑΔΕ – Τα πρόστιμα
«Μπαράζ» πληρωμών: Καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις στους δικαιούχους