Αθήνα

24 oC

σποραδικές νεφώσεις

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Bloomberg: Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν

Οι Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης για να επιβιώσουν αναφέρει το Bloomberg.

Οι Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης για να επιβιώσουν αναφέρει το Bloomberg.

«Η Ελλάδα είναι μεταξύ των προορισμών για άλλους Ευρωπαίους συνταξιούχους, αλλά οι δικοί της πολίτες, που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται τουλάχιστον 20 φορές στη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης χρέους, κοιτάζουν τώρα να ζήσουν τα στερνά τους χρόνια στο φτηνότερο βόρειο γείτονα της ΕΕ. Κι ίσως είναι χαρούμενοι που το πήραν απόφαση καθώς οι συνταξιούχοι βρίσκονται ξανά στο σταυρόνημα της πιθανής σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές, της πρώτης από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει βήματα πίσω στις μεταρρυθμίσεις καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο», αναφέρει το πρακτορείο και φέρνει ως παράδειγμα τον 75χρονο χήρο από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Σόφια, όπου ζει "σαν βασιλιάς" με τη σύνταξη των 800 ευρώ.

«Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες στην προσαρμογή και με τους φίλους. Αλλά με τα χρήματα που έχω μπορώ να γυρνάω συχνά στην Ελλάδα κι έχω τη δυνατότητα να κάνω ταξίδια», είπε.

Όπως αναφέρει το bloomberg, οι Έλληνες συνταξιούχοι πάνε στη Βουλγαρία, καθώς εκεί το κόστος ζωής είναι-το χαμηλότερο στην ΕΕ και το μισό από εκείνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στη Σόφια η βενζίνη στοιχίζει 1,15 ευρώ το λίτρο ενώ στην Αθήνα περίπου 1,60. Ο εσπρέσο κοστίζει 2,30 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 4.70. Το εισιτήριο στο μετρό 80 λεπτά, ενώ στην Αθήνα 1,40.

 

Send this to a friend