Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αποχώρηση 5.500 υπαλλήλων και κλείσιμο 170 υποκαταστημάτων τραπεζών μέχρι το 2018

Αποχώρηση 5.500 υπαλλήλων και κλείσιμο 170 υποκαταστημάτων τραπεζών μέχρι το 2018

Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις τράπεζες, κάτι που θα σημάνει την αποχώρηση 4.500 με 5.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2017, ενώ παράλληλα θα κλείσουν περισσότερα από 170 καταστήματα.

[adsense]

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Έφη Καραγεώργου στην εφημερίδα "Έθνος" οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζικών διοικήσεων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, την αρχή θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ανακοινώσει το πρόγραμμα εθελουσίας το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, ενώ τις λιγότερες αποχωρήσεις θα έχει η Alpha Bank. Συγκεκριμένα, από την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον 1.570 άτομα, από την Εθνική Τράπεζα 1.600 υπάλληλοι, από τη Eurobank 1.000 άτομα και από την Alpha 174 εργαζόμενοι.

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί με τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσής τους -που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp)-, ότι θα περιορίσουν το προσωπικό τους, τουλάχιστον κατά 4.500 άτομα, μέσα στη διετία 2016-2017.

Αν και σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2017, οι τράπεζες έχουν στόχο τα προγράμματα εθελουσίας να ολοκληρωθούν το συντομότερο, ούτως ώστε τα οφέλη από τη μείωση του λειτουργικού κόστους να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του 2016.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα κίνητρα για την αποχώρηση, εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποίησαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και στα οποία η αποζημίωση μαζί με τα bonus έφτανε και τις 180.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, οι μεγάλοι σε ηλικία τραπεζοϋπάλληλοι αποχώρησαν με τα προηγούμενα προγράμματα και επομένως ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι μικρός. Για να έχουν λοιπόν απήχηση τα προγράμματα εθελουσίας, τα κίνητρα θα πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζικών διοικήσεων για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης μέχρι το τέλος Μαρτίου, καθώς η προηγούμενη σύμβαση έληξε στο τέλος του 2015. Βασικό μέλημα της ΟΤΟΕ είναι να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, όπως σημειώνει ο κ. Σταύρος Κούκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζει ότι από το 2009 μέχρι το τέλος του 2015 είχαν αποχωρήσει συνολικά 22.000 τραπεζοϋπάλληλοι, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε κάνοντας χρήση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

[adsense]

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη καταθέσει την πρόταση της εθελουσίας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αναμένει την έγκρισή του για να αρχίσει να «τρέχει» το πρόγραμμα.

Το προσωπικό της Πειραιώς αριθμούσε 14.370 άτομα στο τέλος του 2015. Σύμφωνα με τη δέσμευσή της προς την DGComp, ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να περιοριστεί στους 12.800 εργαζομένους. Το πρόγραμμα εθελουσίας λοιπόν θα απευθύνεται σε 1.570 εργαζομένους. Παράλληλα, η τράπεζα θα συρρικνώσει σταδιακά το δίκτυό της στα 650 καταστήματα από τα 778 στο τέλος του 2015.

Πηγή: ethnos.gr

Send this to a friend