
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάλπισμα αξιοποίησης ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο. Οι ευεπίφοροι πιστοί του Real Estate ομνύουν υπέρ του χαρτοφυλακίου της ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων), αφού πλέον οι ευκαιρίες φέρεται να είναι ουκ ολίγες και σε ρεαλιστικές τιμές.
Πρόκειται για εννέα ακίνητα-φιλέτα, των οποίων η αξιοποίηση μέσω επί θύραις διαγωνισμών δύναται να ενισχύσει σημαντικά τον κρατικό κορβανά. Για την πλειονότητα των συγκεκριμένων ακινήτων έχουν «τρέξει» και στο παρελθόν αντίστοιχες διαδικασίες που δεν τελεσφόρησαν, αλλά αυτή τη φορά η ΥΠΑΑΠΕΔ φέρεται να έχει εκλογικεύσει τις σχετικές διαδικασίες.
Είναι κοινός τόπος ότι το χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ καλύπτει ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών ευκαιριών από εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, χώρους γραφείων, καταστήματα, τουριστικά συγκροτήματα, ακίνητα για βιομηχανική και βιοτεχνική χρήση, καθώς και αγροτεμάχια και οικόπεδα για αξιοποίηση σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και είναι αρμόδια για την αξιοποίηση των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, προς όφελος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρώην 409 ΓΣΝΠ «ΧΡΙΣΤΙΑ»: Προς αξιοποίηση βαίνει το πρώην 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών «ΧΡΙΣΤΙΑ» στην Πάτρα, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 216.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 18.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ η χρονική διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται στα 50 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με χορήγηση στον μισθωτή δυνατότητας παράτασης για άλλα 20 έτη.
«Λόγω των ουσιωδών δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση των κτισμάτων-παραρτημάτων στο μίσθιο ή για την ανέγερση νέων, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει μίσθωμα για το πρώτο έτος της μίσθωσης και να καταβάλει για το δεύτερο έτος της μισθώσεως το 50% του μισθώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Η μίσθωση γίνεται αποκλειστικά για εμπορική/επαγγελματική χρήση.
Το πρώην Κέντρο Λουτροθεραπείας στα Μέθανα: Σειρά για αξιοποίηση παίρνει και το πρώην ΚΛΑΠ (Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου) Μεθάνων, ιδιοκτησίας επίσης του Ταμείου Εθνικής Αμυνας.
Το πρώην ΚΛΑΠ Μεθάνων διαθέτει 61 δωμάτια διαφόρων χωρητικοτήτων και ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 110.400 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 9.200 ευρώ μηνιαίως. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου, το οποίο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση, ορίζεται σε 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10.
«Λόγω των παραπάνω ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση των κτισμάτων στο μίσθιο ή για την κατεδάφιση και ανέγερση νέων, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του ως τουριστικό θέρετρο, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει μίσθωμα για το πρώτο και για το δεύτερο έτος της μίσθωσης», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στους όρους του διαγωνισμού.
Το πρώην στρατόπεδο «Παπαποστόλου»: Διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί και για την εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου «Παπαποστόλου» του αντλιοστασίου αυτού και του «Φυλακίου Καραβόμυλου», στον Καραβόμυλο Δήμου Στυλίδας, ιδιοκτησίας επίσης του Ταμείου Εθνικής Αμυνας.
Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 100.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης να ορίζεται σε 40 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το ακίνητο, συνολικού εμβαδού 202 στρεμμάτων, εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση.
Οι πρώην αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων: Προς εκμετάλλευση θα δοθεί και το πρώην στρατόπεδο «Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων», στον Δήμο Ορέστιδος στην Καστοριά, με τιμή εκκίνησης τα 66.840 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 έτη. Το ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για εμπορική-επαγγελματική χρήση.
Τα αστικά
Αντικείμενο διαγωνισμού θα είναι και το ακίνητο της οδού Γλάδστωνος 1Α στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 156.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα. Το ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 12 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου.

Πλειοδοτικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί και για το ακίνητο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλλα 30 στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου. «Επισημαίνεται ότι κατόπιν συγκατάθεσης του ιδιοκτήτη του ακινήτου, οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις επί αυτού δύναται να κατεδαφιστούν, λόγω των εκτεταμένων φθορών που έχουν ήδη υποστεί», αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού. Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχουν οριστεί τα 22.320 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης να είναι τα 40 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 20 χρόνια ακόμη.
Διαγωνισμός θα «τρέξει» και για την εκμίσθωση ενός γραφειακού χώρου με εμβαδόν 50,52 τ.μ. στον 5ο όροφο σε ακίνητο της οδού Ακαδημίας 27Α στην Αθήνα. Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 4.800 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ενώ η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε χρήση του μισθίου ως κατοικίας ορίζεται σε 3 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 3. Αντίστοιχα, η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε εμπορική-επαγγελματική χρήση του μισθίου ορίζεται σε 12 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 12.
Αντίστοιχοι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν για δύο ακόμη γραφειακούς χώρους στην οδό Ακαδημίας 27Α. Ο πρώτος αφορά στην εκμίσθωση είτε για εμπορική-επαγγελματική χρήση είτε ως κατοικία γραφείου στον 7ο όροφο, με τιμή εκκίνησης τα 7.440 ευρώ ετησίως. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε χρήση του μισθίου ως κατοικίας ορίζεται σε 3 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα τρία. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε εμπορική-επαγγελματική χρήση του μισθίου, εμβαδού 78,10 τ.μ., ορίζεται σε 12 έτη, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 12.
Ο έτερος διαγωνισμός αφορά στην εκμίσθωση είτε για εμπορική-επαγγελματική χρήση είτε ως κατοικία γραφείου στον 7ο όροφο, εμβαδού 130 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 13.200 ευρώ ετησίως. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε χρήση του μισθίου ως κατοικίας ορίζεται σε 3 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 3 έτη με διατήρηση των όρων αυτής. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης, που αφορά σε εμπορική-επαγγελματική χρήση του μισθίου ορίζεται σε 12 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 12.
Ποιοι άλλοι τρέχουν
Σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια στιγμή και άλλοι διαγωνισμοί από την ΥΠΑΑΠΕΔ για ισόγειο κατάστημα επί της οδού Κολοκοτρώνη, στον αριθμό 13, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, για το νότιο τμήμα του ακινήτου «Κτήματα Ωρωπού», ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, για το πρώην στρατόπεδο «Ταμπακόπουλου», στον Δήμο Βέροιας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, για το πρώην στρατόπεδο «Μανασή» στο Παλαιόκαστρο Σερρών και για το πρώην στρατόπεδο «Φωστηρίδη» στη Δράμα.
Ροή Ειδήσεων

09/07/2025 | 18:36
Βίκυ Πρωτογεράκη: «Οι κοπέλες που κατήγγειλαν τον Φιλιππίδη άλλο ήθελαν να πουν και άλλο είπαν»
09/07/2025 | 17:58
Τα ΑΦΜ που εισέπρατταν θηριώδεις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνά η Οικονομική Αστυνομία

09/07/2025 | 17:34
Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα στη Βουλή ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού το συντομότερο ανέκδοτο: ότι τον πολεμάνε τα συμφέροντα»
09/07/2025 | 17:24
«Η Μουρτζούκου έλεγε ψέματα από την πρώτη στιγμή» – Τι λέει ο γιατρός που παρέλαβε νεκρό τον μικρό Παναγιωτάκη
09/07/2025 | 17:06
Αιφνιδιαστική επίσκεψη του γιου Χαφτάρ στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Τι είπε για το επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή

09/07/2025 | 17:01
Ελένη Γερασιμίδου για Λαζόπουλο: «Μου είπε ότι θα είμαι πάντα στο Τσαντίρι, αλλά με πήρε μόνο δύο φορές»
09/07/2025 | 16:55
Το φάντασμα του «πληθωρισμού των ενοικίων» – Πρωτοφανής αύξηση 11,4% στις τιμές των μισθωμάτων τον Ιούνιο
09/07/2025 | 16:50
Μωβ μέδουσες: Η εξάπλωση τους live σε χάρτη – Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ – Συμβουλές και αντιμετώπιση από τον Δ. Παρασκευή

09/07/2025 | 16:40
«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία
09/07/2025 | 16:39
Σύλληψη 4 ατόμων στην Τανάγρα – Φέρονται να φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις

09/07/2025 | 16:30
Επιστήμονες αποκαλύπτουν τον (όχι και τόσο) γοητευτικό λόγο που οι άνθρωποι έκαναν τις γάτες κατοικίδια

08/07/2025 | 13:07
Π. Μαρινάκης: Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας

08/07/2025 | 18:10
Χείμαρρος ο Γιώργος Τσαλίκης για Ειρήνη Μουρτζούκου: «Περιφερόταν σαν σταρ στα κανάλια… και τελικά της πέρασαν χειροπέδες»
08/07/2025 | 11:49
Πανδημία κορονοϊού: Στο στόχαστρο των Αρχών ο πρώην δήμαρχος της Ουχάν – Διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις

08/07/2025 | 16:17
Τρεις νεκροί ναυτικοί στο ελληνόκτητο πλοίο Eternity που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι
08/07/2025 | 16:04
Σε ποια ελληνικά πανεπιστήμια και πόσοι είναι οι «αιώνιοι φοιτητές» από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

08/07/2025 | 17:46