Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Αυτά είναι τα νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών που ετοιμάζει η κυβέρνηση το 2019

Τα μέτρα «περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας», τα οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες του 2019, δημοσιοποιεί ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα μέτρα «περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας», τα οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες του 2019, δημοσιοποιεί ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Στις αρχές του νέου χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε σειρά μέτρων περαιτέρω ενίσχυσης των πολιτών και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Προετοιμάζουμε ήδη το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, στόχος είναι να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στους οφειλέτες και δη στους λεγόμενους «εγκλωβισμένους», με ρύθμιση που θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων έως και 90%.

Ανάλογη ρύθμιση προετοιμάζεται και για τα χρέη προς την Εφορία. Γνωρίζετε ήδη ότι συμφωνήθηκε με τις τράπεζες η παράταση για ένα δίμηνο του «νόμου Κατσέλη» και η επεξεργασία ενός νέου συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Μάρτη. Στα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ.

Τέλος, το 2019 είναι η χρονιά της αύξησης του βασικού μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. (...) Η κυβέρνηση ολοκληρώνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2019 τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 10%. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη νέα εποχή, μετά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, μαζί με την κατάργηση του υποκατώτατου, δίνει μια μεγάλη ανάσα στους μισθωτούς. Οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. Η μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας, θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τους μέσους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης».

Παράλληλα, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος: για τον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρει ότι «μια ενδεχόμενη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θα σήμαινε επιστροφή εκείνων των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια», ενώ καλεί την κ. Γεννηματά «να εξηγήσει γιατί συμπορεύεται με τη ΝΔ σε όλα, μα όλα, τα πολιτικά ζητήματα».

Για την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Χρ. Βερναρδάκης υποστηρίζει ότι ο Π. Καμμένος εγκλωβίστηκε στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ και «το θεωρώ κρίμα γι αυτόν, γιατί η κυβερνητική συνεργασία της τελευταίας τετραετίας ήταν μια παραγωγική συνεργασία». Όμως, «η συνεργασία όπως την ξέραμε, με τη μορφή που την ξέραμε, φτάνει στο τέλος της», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας με έμφαση, «από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ένα συνολικό σχεδιασμό και στο σχεδιασμό αυτό δεν περιλαμβάνονται πρόωρες εκλογές».

Για τους υποψήφιους δημάρχους Νάσο Ηλιόπουλο και Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρει ότι είναι «δύο νέοι και πολύ ικανοί και μορφωμένοι άνθρωποι διεκδικούν την ψήφο για τις πόλεις που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν».

Μιλώντας, για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Βερναρδάκης δηλώνει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους γείτονες για τη λείανση των εντάσεων», με την πρόσθετη επισήμανση ότι «η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εξωτερικών».

Και, τέλος, για το ευρωπαϊκό μας «σπίτι», αναφέρει, ότι «η λιτότητα ως επίσημο δόγμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής πρέπει να ανατραπεί».

Send this to a friend