Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Αυτό είναι το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές και οι απαντήσεις της κυβέρνησης για τη μεσαία τάξη

Ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε προς δημόσια διαβούλευση.

Ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε προς δημόσια διαβούλευση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Επί της ουσίας πρόκειται για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ στο σχέδιο νόμο περιλαμβάνονται και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη ανάπτυξη.

Ένα από αυτά τα μέτρα είναι το λεγόμενο Flat Tax, δηλαδή ο «ενιαίος φόρος» για όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις - ή οι συγγενείς τους - αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας. Σ' αυτή την περίπτωση κι εφόσον πληρούνται επιμέρους προϋποθέσεις, τότε θα πληρώνουν φόρο 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως κεφαλαίου, ενώ τα κέρδη τους από την επενδυτική δραστηριότητα θα φορολογούνται κανονικά με βάση την ισχύουσα κλίμακα.

Συγκεκριμένα, το νέο φορολογικό περιλαμβάνει:

- Συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

- Μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω κατά μία μονάδα.

- Έξτρα αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Δαπάνες με κάρτα ή ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με το 30% του συνολικού πραγματικού εισοδήματος για όλους - ήτοι και ελεύθερους επαγγελματίες - πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

- Μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά στα 300 ευρώ από 500 σήμερα.

- Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 24% και των μερισμάτων από 10% σε 5%.

- Μείωση προκαταβολής φόρου της επόμενης χρονιάς στο 95% για τις επιχειρήσεις.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα βρεφικά είδη και τα κράνη μοτοσυκλετιστών.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για μία τριετία, με αναδρομική ισχύ για άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

- Έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

- Εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Απαντώντας, εξάλλου, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι λησμονήθηκε η μεσαία τάξη, από την κυβέρνηση λένε πως το σημαντικότερο όλων είναι ότι η ίδια υλοποιεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι δεσμεύτηκε το σχέδιό της για μειώσεις φόρων, με τον ΕΝΦΙΑ να είναι ο πρώτος και μαζί να έχουν δοθεί αυξημένες συντάξεις χηρείας, να έχουν επιστραφεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οφειλές του ΕΦΚΑ και να έχει βελτιωθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πρωτοβουλίες, δηλαδή, που κινούνται προς όφελος της μεσαίας τάξης, όπως και κάποιες από τις κοινωνικές παρεμβάσεις (π.χ. έξτρα αφορολόγητο για κάθε παιδί, επίδομα γέννας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος).

Send this to a friend