Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Bloomberg: Μήπως η επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων στραγγαλίσει την οικονομία;

Λίγες μόλις ώρες έπειτα από την ψήφιση του 4ου Μνημονίου από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το Bloomberg εκφράζει έντονες ανησυχίες για τα επόμενα βήματα και βεβαίως αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. 

«Οι πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το διακύβευμα της ελάφρυνσης του χρέους, με αποτέλεσμα το άνοιγμα μιας περιόδου έντονης επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα και το τέλος της οικονομικής κρίσης. Αν όχι, η λιτότητα θα συντρίψει τη χώρα και θα στείλει την κυβέρνηση αναγκαστικά σε αναζήτηση ενός ακόμα πακέτου διάσωσης. Σύντομα θα μάθουμε τι από τα δυο θα συμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μετά από στοιχεία που έδειξαν πως η οικονομία βυθίστηκε και πάλι στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι Έλληνες βουλευτές την Πέμπτη ενέκριναν τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούσαν οι πιστωτές, προκειμένου να μείνουν σε ισχύ τα δάνεια διάσωσης» υπογραμμίζει στην ανταπόκριση το Bloomberg για να συνεχίσει: «Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μήπως η επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων στραγγαλίσει την οικονομία σε τέτοιο βαθμό, που να χαθεί ο στόχος για την επόμενη χρονιά, οπότε οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λιτότητα και το αδιέξοδο»

Οεπικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα, Νίκος Βέττας, δήλωσε: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο τα τρία τελευταία χρόνια και, ενώ πολλοί παράγοντες που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμοι, ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η οικονομία θα εισέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης».

Εάν η Ελλάδα αναλάβει μια αρκετά σημαντική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να επιτρέψει την είσοδο επενδυτών στην πραγματική οικονομία. Μια τέτοια συμφωνία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ύστερα από την ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική χρηματαγορά σημείωσε άνοδο τον μήνα αυτό Η αβεβαιότητα για την κατάληξη αυτής της συμφωνίας προκάλεσε την επαναφορά της χώρας στην ύφεση και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2017 σε 1,8% από 2,7%.