Αθήνα

 

28 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mpriam 140624
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μπριάμ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Creta Farms: Αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Αναγκαία προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί το να παραμένει «ζωντανή» στη συμπλήρωση των 50 ετών λειτουργίας της, καθώς εδώ και μήνες βρίσκεται ουσιαστικά «σε κώμα», δοκιμαζόμενη από τον ανηλεή πόλεμο μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της, των αδερφών Μάνου και Τάκη Δομαζάκη.

Τα δύο αδέλφια, που το 1990 ανέλαβαν την τύχη της οικογενειακής επιχείρησης και κατάφεραν να την κάνουν ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των αλλαντικών στη χώρα, να συνδέσουν την επωνυμία Creta Farms με προϊόντα προστιθέμενης αξίας και να δώσουν σημαντική εξωστρέφεια σε αυτή, είναι οι ίδιοι που εδώ και μερικούς μήνες «πέτυχαν» να τη διαλύσουν, χωρίς να έχει προηγηθεί για παράδειγμα μια φυσική καταστροφή, ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά, και ενώ η χώρα και η καταναλωτική ζήτηση έχουν εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, αύριο οι αδερφοί Δομαζάκη πιθανόν θα μάθουν τον επόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες της Creta Farms, οι οποίες έχουν αναλάβει μαζί με την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων ΕΥ να βρουν αγοραστή, έχουν ενημερώσει τους δύο υποψηφίους ότι θα τους ανακοινώσουν την απόφασή τους για τον προτιμητέο επενδυτή. Αυτή η απόφαση θα είναι ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία προκειμένου να ολοκληρωθεί το περίφημο «Project Ham II», όπως έχει ονομασθεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι δύο μνηστήρες είναι η Impala Invest (fund με έδρα την Ολλανδία, επικεφαλής του οποίου είναι ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στον κλάδο των αλλαντικών σε Ελλάδα και Βουλγαρία) και η Lime Capital (fund ρωσικών συμφερόντων το οποίο στην Ελλάδα έχει ήδη παρουσία έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη»).

Αμφότερες οι προσφορές, τουλάχιστον οι αρχικές, φέρεται να βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των 65 εκατ. ευρώ –περίπου 62 με 63 εκατ. ευρώ η μία και 67 εκατ. ευρώ η άλλη–, με το ποσό αυτό να περιλαμβάνει βεβαίως τόσο τα νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης όσο και ένα μικρό μέρος του παθητικού που απομένει προς αποπληρωμή, καθώς οι δύο υποψήφιοι επενδυτές έχουν υποβάλει προσφορές που περιλαμβάνουν σημαντικό «κούρεμα» των χρεών της επιχείρησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και σε πρώτη φάση και προς τις τράπεζες.

Το τελευταίο αυτό σημείο ήταν, καθώς φαίνεται, αυτό που οδήγησε τις τράπεζες να ζητήσουν την προηγούμενη εβδομάδα βελτιωμένες προσφορές από τους δύο υποψηφίους «μνηστήρες», τις οποίες και απέστειλαν.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου προκειμένου η Creta Farms να τεθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Αυγούστου 2019 ανέρχονταν σε 153,05 εκατ. ευρώ, ποσό βεβαίως που προφανώς έχει αυξηθεί περαιτέρω στο τρίμηνο που έχει μεσολαβήσει.

Το παραπάνω ποσό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος αλλά, σε συνδυασμό και με τις κατατεθείσες προσφορές –στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες–, δείχνει και τον βαθμό απαξίωσης της μέχρι και πριν από μερικούς μήνες κραταιάς κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Οι υποχρεώσεις επιμερίζονται ως εξής: 102,64 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη λήψη δανείου ύψους 15 εκατ. ευρώ), 26,18 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές (εμπορικές υποχρεώσεις), 12,46 εκατ. ευρώ προς ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, 1,53 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό (ποσό που έχει σίγουρα αυξηθεί στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, ενώ κανονικά σε λίγες ημέρες θα πρέπει να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων), 3,88 εκατ. ευρώ προς άλλους πιστωτές και 6,34 εκατ. ευρώ προς εταιρείες leasing.

Οι προσφορές που έχουν υποβληθεί προφανώς δεν περιλαμβάνουν «κούρεμα» των οφειλών ύψους 12,46 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε και τις οφειλές προς τους εργαζομένους, οπότε το μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφής αφορά τις απαιτήσεις των προμηθευτών και δευτερευόντως τα χρέη από τα τραπεζικά δάνεια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για το δάνειο από την ΕΤΕπ, η συμφωνία για το οποίο είχε υπογραφεί σε πανηγυρική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Χίλτον τον Μάιο του 2016, καθώς επρόκειτο για την πρώτη ελληνική εταιρεία που λάμβανε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του «σχεδίου Γιούνκερ», φέρεται να μην υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ακόμη, πάντως, και αν υποχρεωθούν οι προμηθευτές να δεχθούν το «κούρεμα», είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί η άμεση εξόφληση των λοιπών απαιτήσεων που έχουν από την εταιρεία. Στην ουσία, αναμένεται ότι αυτό θα τεθεί ως προαπαιτούμενο για να αρχίσουν να προμηθεύουν ξανά την επιχείρηση με πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας κ.ο.κ.

Σημειωτέον, έως και την Παρασκευή δεν είχε δοθεί η περίφημη ενδιάμεση χρηματοδότηση για τη μερική επαναλειτουργία της Creta Farms.

Οι πιστώτριες τράπεζες προφανώς θα καταλήξουν πρώτα σε προτιμητέο επενδυτή έτσι ώστε πιθανότατα αυτός να δεσμευθεί να διαθέσει όλο ή μέρος του απαιτούμενου ποσού –με τη μορφή δανεισμού– της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

Εμπόδια στη συμφωνία εξυγίανσης

Η κατάληξη των τραπεζών σε απόφαση για τον αγοραστή της Creta Farms δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δύσκολη αυτή υπόθεση. Θα πρέπει στη συνέχεια να καταρτισθεί η συμφωνία εξυγίανσης βάσει των άρθρων 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα, να κατατεθεί στο δικαστήριο και φυσικά να επικυρωθεί από αυτό, άγνωστο σε τι βάθος χρόνου. Στις 11 Δεκεμβρίου, πάντως, θα συζητηθεί η κύρια αίτηση για την προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της, η οποία μπορεί να της δώσει «ανάσα» μέχρι την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης και σε κάθε περίπτωση για διάστημα μέχρι τέσσερις μήνες. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι πιθανό να περιπλακεί όταν φτάσει η ώρα για τη συμφωνία εξυγίανσης:

– Κατ’ αρχάς θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο πρόσφατες εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις (οι οικονομικές καταστάσεις του 2018 υποτίθεται ότι εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 3 Οκτωβρίου, μια συνέλευση της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται, ειδικά μάλιστα καθώς η σχετική ανακοίνωση για τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης ουδέποτε αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

– Δεύτερον, θα πρέπει να αναμένεται αντίδραση από τον Τάκη Δομαζάκη, ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί της διεκδίκησης των 11,6 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, ποσό με το οποίο ισχυρίζεται ότι την έχει δανείσει.

– Τρίτον, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο και άλλων δικαστικών εμπλοκών, καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας διερευνά την πιθανότητα κακοδιαχείρισης στην Creta Farms με ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγγείλει κατηγορίες για υπεξαίρεση και απιστία.

Ροή Ειδήσεων

gaza 1

14/06/2024 | 23:59

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών – Κατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

14/06/2024 | 23:50

Κομισιόν: Θετική αντιμετώπιση ελληνικού αιτήματος για πληρωμή δόσεων δανείων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

14/06/2024 | 23:40

Θοδωρής Μαραντίνης: “Μου ήρθαν μαζεμένες όλες οι νέες συνθήκες, το διαζύγιο και το θέμα υγείας και με προβλημάτισαν”
screenshot 20

14/06/2024 | 23:32

Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

14/06/2024 | 23:30

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μοιράζεται το μυστικό της νεότητας λίγο πριν κλείσει τα 80

14/06/2024 | 23:20

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
bdfbdb

14/06/2024 | 23:10

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Athens Pride 2024» στο κέντρο της Αθήνας αύριο Σάββατο

14/06/2024 | 23:00

Αφροδίτη Γραμμέλη: “Είμαστε σε συζητήσεις για τη νέα σεζόν” – Κατερίνα Καινούργιου: “Νομίζω ότι θα σε δούμε κάπου, είσαι εξαιρετική”

14/06/2024 | 22:56

Βλαντιμίρ Πούτιν: Σχεδόν 700.000 στρατιώτες συμμετέχουν στο πόλεμο στην Ουκρανία
erdogan 4

14/06/2024 | 22:50

Ο Ερντογάν ειδικός προσκεκλημένος της Μελόνι στη Σύνοδο των G7 – Σύντομη συνομιλία με τον Μπάιντεν

14/06/2024 | 22:46

Η Βουλή φωταγωγήθηκε με μια κόκκινη σταγόνα για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

14/06/2024 | 22:40

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: “Τη νέα χρονιά θα το ξαναχτίσουμε όλο από την αρχή”
screenshot 18

14/06/2024 | 22:31

Ο Παναγιώτης Στάθης μαθαίνει on air για τη φημολογούμενη μεταγραφή της Φαίης Μαυραγάνη: «Πάει στον ΣΚΑΪ;»

14/06/2024 | 22:30

Δημήτρη Σταρόβας: Επανήλθε η ομιλία του

14/06/2024 | 22:20

Ν. Παπαθανάσης: Θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της ΕΕ για 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
xatzidakis 100424
Συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και την οικονομία ζητά ο Χατζηδάκης
dypa ergasia oaed kariera theseis
ΔΥΠΑ: Αύριο η 3η εκδήλωση JobReady για ένταξη στην αγορά εργασίας
admie
ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η υλοποίηση της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
ot1 40541 1200 v8 1
Κ.Τ.Ε.Ο.: Ηλεκτρονικά η διασταύρωση των περιοδικών ελέγχων
pic2 scaled 1 1
37η PLMA 2024: Ελληνική συμμετοχή με 35 εξαγωγικές επιχειρήσεις, κυρίως από τον κλάδο τροφίμων και ποτών
ananewsimes piges energeias fwtovoltaika aiolika 910x521 1
Ηγετική διεθνώς η θέση της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας