Αθήνα

6 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λινού: Η απλή χειρουργική μάσκα προστατεύει 45% – Να φοράμε δύο μάσκες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΑΠΕΕΠ: το «top 5» των εταιριών παραγωγής καθαρής ενέργειας – Πρώτη η Eunice

Το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018 παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ)...

Πρώτη στην παραγωγή καθαρής ενέργειας αναδεικνύεται η WE ENERGY εταιρία του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Eunice Energy Group με 84,97% ΑΠΕ και εκπομπές 138,59 γραμμάρια CO2/ MWh και ακολουθούν:

-το μείγμα της Mytilineos περιλάμβανε 35,48% ΑΠΕ και εκπομπές 594,85 γραμμάρια/MWh

-το μείγμα της Ήρων περιλάμβανε 33,61% ΑΠΕ και εκπομπές 612,01 γραμμάρια/MWh

-το μείγμα του μεγαλύτερου προμηθευτή, της ΔΕΗ περιλάμβανε 30,75% ΑΠΕ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 638,39 γραμμάρια / μεγαβατώρα Mwh.

-το μείγμα της Elpedison περιλάμβανε 30,11% ΑΠΕ και εκπομπές 644,32 γραμμάρια/MWh

Οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης εμφανίζουν στο ενεργειακό τους μείγμα ποσοστό ΑΠΕ 28,29% και εκπομπές 661,09 γραμμάρια/MWh.

Ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά εφεξής θα δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, ούτως ώστε να τεθούν οι βάσεις και να επέλθει η αναγκαία ευαισθητοποίηση τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών, γύρω από την περιβαλλοντική επίπτωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

14GW νέων έργων πράσινης

-Με τους σημερινούς μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς, δε θα καταφέρουμε να επιτύχουμε 35% διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. Ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε περίπου 14GW νέων έργων πράσινης ενέργειας μέχρι το 2030 είπε ο κ Γιαρέντης. Παράλληλα ο ομιλητής αναφέρθηκε στο νέο ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις ταχείας ανάπτυξης των ΑΠΕ:

Πρώτον, χρειάζεται η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών στην αδειοδότηση. Για παράδειγμα, ζητούνται τα ίδια έγγραφα από διαφορετικές υπηρεσίες.Δεύτερον, η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Είδαμε την επιτυχία του πρώτου πράσινου ομολόγου της Τέρνα. Θέλουμε να είμαστε φορέας πιστοποίησης των πράσινων ομολόγων», τόνισε σχετικά.

Τρίτον, η ασφάλεια πληρωμών. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, οι μήνες είναι τώρα λιγότεροι, αλλά χρειάζονται κι άλλα. Ο υγιής ΕΛΑΠΕ αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς. Ο νέος εναλλακτικός μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο μηχανισμός αυτός θα παρουσιαζόταν έως τα τέλη Μαρτίου. Αυτός ο νέος εναλλακτικός μηχανισμός θα πρέπει να υποκαταστήσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή αλλά και άλλες πιθανές απώλειες εσόδων, συνυπολογίζοντας όλες τις εισροές και εκροές του ΕΛΑΠΕ. Επίσης, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ μπορεί να έχει ενισχυμένο ρόλο ως διαχειριστής εγγυήσεων προέλευσης.

Μιχαήλ Κεφαλογιάννης: Ποιος είναι ο Project Manager που αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει 335.000 εκκρεμείς συντάξεις
«Τελείωσαν τα ψέματα» για την Eλλάκτωρ: Έκλεισε η DG Comp τις καταγγελίες για δημιουργία μονοπωλίου από την Reggeborgh
Ελλάκτωρ: Ασφαλιστικά μέτρα από Invesco για γ.σ – Reggeborgh: Δημόσια αποδοχή ήττας
Ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες
Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στις ταχυμεταφορές – Εισήλθε στην διανομή και η Skroutz
Επίδομα 534 ευρώ: Μέχρι 10 Φεβρουαρίου πληρώνονται οι αναστολές Ιανουαρίου