Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός»: Ο Κώστας Νικούλι αποκαλύπτει πως θα ακολουθήσουν πολλά φονικά ακόμη (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deals εκατομμυρίων παρά την πανδημία – Η αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας και οι εταιρίες που αλλάζουν χέρια

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες έχουν κλειστεί παρά την πανδημία, επιβεβαιώνοντας την ρήση ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες.

Δείτε επίσης

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πρεμιέρα για το νέο «Εξοικονομώ» – Αναλυτικός οδηγός για τις αιτήσεις
Κορονοϊός: Προειδοποίηση Πέτσα – «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»

Τα deals που έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο αφορούν κυρίως εταιρίες startup αλλά και επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και των τροφίμων.

Και μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται τώρα σε ύφεση, ωστόσο οι προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικές, με αποτέλεσμα η αναζήτηση ευκαιριών να είναι διαρκής.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η εικόνα του ελληνικού επιχειρείν την επόμενη ημέρα της πανδημίας θα είναι διαφορετική και πολλές εταιρείες θα βρεθούν στο στόχαστρο ελληνικών και ξένων Ομίλων και πολύ σύντομα θα αλλάξουν χέρια.

Η επιλογή αλλά και το τίμημα της εξαγοράς θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση της εταιρείας αλλά και από τις προοπτικές που αυτή έχει, στον κλάδο που δραστηριοπποείται.

Η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες ήταν της startup εταιρείας ελληνικών συμφερόντων InstaShop από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero, έναντι του ποσού – ρεκόρ των 360 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα στην εξαγορά αυτή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του στο twitter. «Συγχαρητήρια στην InstaShop, για τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής ίδρυσης start-up επιχείρησης που έχει γίνει ως τώρα. Με δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν έδρα την Ελλάδα και αρχική ελληνική επένδυση, καταδεικνύει πως το οικοσύστημα των start-up που έχουμε ανθεί και ενδυναμώνεται συνεχώς» επισήμανε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

H InstaShop είναι μία εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να παραγγέλνουν από σουπερμάρκετ αλλά και καταστήματα και να παραλαμβάνουν τα ψώνια τους όποτε θελήσουν, ακόμη και μόλις μισή με μία ώρα μετά την παραγγελία.

Η συμφωνία αυτή έρχεται ως συνέχεια της εξαγοράς της Softomotive από τη Microsoft νωρίτερα φέτος.

H Softomotive η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτοματοποιημένων ρομποτικών διαδικασιών (RPA) ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα και έκτοτε γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη.

Σήμερα διαθέτει μεταξύ άλλων γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Τέξας, και τη Σεούλ, απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 8000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από τη Microsoft, η οποία με αυτό τον τρόπο ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην Ελλάδα.

Με επίκεντρο λοιπόν τον τομέα της τεχνολογίας, όπου η πανδημία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του κλάδου και σε συγκεντρώσεις, μία ακόμη εξαγορά πραγματοποιήθηκε. Αυτή της SingularLogic σε ποσοστό 50%-50% από τη Space Hellas και την Epsilon Net. Στόχος των δύο Ομίλων στην από κοινού ενδυνάμωση και ανάπτυξη της SingularLogic κατά τρόπον ώστε, να δημιουργηθεί ένας πυλώνας στον χώρο του επιχειρησιακού λογισμικού και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Forthnet, από τη United Group, θυγατρική του ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners.

Η απόκτηση πραγματοποιήθηκε μέσω των απαιτήσεων, ύψους 281 εκατ. ευρώ, που διατηρούσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Attica Bank από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στόχος του νέου μετόχου της Forthnet είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση της Forthnet με στόχο την ανάπτυξη τόσο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και Διαδικτύου όσο και νέων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Στα χέρια του CVC Capital πέρασε η εταιρεία τροφίμων Vivartia, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται μεταξύ άλλων οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη αλλά και Goody’s, Everest, Flocafe.

Το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ ευρώ, ενώ το CVC Capital αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 425 εκατ. ευρώ περίπου ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Θέμα ημερών είναι να πέσει αυλαία και στο πολυετές σίριαλ πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τη CVC Capital Partners.

Αν δεν υπάρξουν ανατροπές στις λεπτομέρειες, η Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει 450 με 460 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση, βάσει της σύμβασης πώλησης, να επιστρέψει μέρος του τιμήματος (ρήτρα clawback), σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται προκαθορισμένοι στόχοι πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω του δικτύου της.

Τα μεγαλύτερα deals αναμένεται να γίνουν στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς με μεγάλους ξενοδοχειακούς Ομίλου του εξωτερικού αλλά και funds να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά.

Όλοι στην παρούσα φάση τηρούν στάση αναμονής αφενός μεν οι αγοραστές για να μειωθούν οι τιμές και αφετέρου οι πωλητές που επιθυμούν να πουλήσουν υψηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή πάνω από 30 διαγωνισμοί ξενοδοχειακών μονάδων έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σε επίπεδο εξαγορών πρόσφατα ανακοινώθηκε η αγορά από τον όμιλο Cretan Investments Group Hellas του ξενοδοχείου lti AKS Minoa Palace συνολικής δυναμικότητας 119 δωματίων, που ανήκε στον όμιλο AKS Hotels, ενώ είχε προηγηθεί η εξαγορά πέντε ξενοδοχείων στην Κρήτη από το σχήμα Hines – Henderson Park. Πρόκειται για ξενοδοχεία τα οποία ανήκαν στις οικογένειες Μαμιδάκη και Κεφαλογιάννη.

Και όπως ανέφερε τότε ο επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα «παρότι είναι σαφές ότι η πανδημία θα έχει επιπτώσεις στους τομείς της αναψυχής και της φιλοξενίας, έχουμε εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και ως εκ τούτου παραμένουμε προσηλωμένοι και στην αναζήτηση περαιτέρω ευκαιριών στην αγορά».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Ακρίτα: «Όταν βαριέμαι στην καραντίνα, διαβάζω το Πόθεν Εσχες του Μητσοτάκη με τα 32 ακίνητα»

Κορονοϊός – Λινού: Αυτές είναι οι παρενέργειες του εμβολίου που φαίνονται την πρώτη εβδομάδα

Τι απάντησε ο Κουρτάκης στο εξώδικο Τσίπρα: «Δεν φοβηθήκαμε όταν υπουργοί σας έδιναν παραγγελιές για να μας συλλάβουν»

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 19:49

Ανδρουλάκης: Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να μεγαλώσω την παράταξη

23/09/2021 | 19:37

Ευχάριστα νέα: Ξύπνησε από το κώμα ο 6χρονος Φώτης που είχε από τραυματιστεί από καρτ

23/09/2021 | 19:29

Σάσα Μπάστα: Έχω πάρει 22.000 ευρώ για γυμνό εξώφυλλο- Το Bachelor προσβάλλει το γυναικείο φύλο

23/09/2021 | 19:23

Μαγιορκίνης: Σε φάση σταθεροποίησης και ίσως μικρής συρρίκνωσης βρίσκεται η επιδημία στην Ελλάδα

23/09/2021 | 19:17

Κορονοϊός: «Μίνι lockdown» σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα

23/09/2021 | 19:12

Λάζαρος Τσολαρίδης: Πέθανε ο γνωστός εικαστικός

23/09/2021 | 18:56

Σασμός – Spoiler: Ο Μανώλης θα ομολογήσει τον δολοφόνο του Στεφανή – Τι θα γίνει ανάμεσα σε Μαθιό – Βασιλική

23/09/2021 | 18:49

ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

23/09/2021 | 18:47

Κορονοϊός – Βάνα Παπαευαγγέλου: 20.000 τα ενεργά κρούσματα

23/09/2021 | 18:42

Νέο «ξέσπασμα» Τζόνι Ντεπ: «Είμαι θύμα της cancel culture, όλοι κινδυνεύουμε, τα πράγματα έχουν πια ξεφύγει»

23/09/2021 | 18:32

Ο Βενιζέλος στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και «καρφώνει» την κυβέρνηση

23/09/2021 | 18:15

Ρόδος: Η μητέρα 40χρονου λέει ότι τον χτυπούσαν οι γυναίκες! «Έμπλεξε με λάθος πρόσωπα»

23/09/2021 | 18:11

Επιμένει στη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – Συναντήσεις Τσίπρα για την οικονομία

23/09/2021 | 18:04

Γεωγραφική κατανομή των 2.125 κρουσμάτων – Πού εντοπίζεται τριψήφιος αριθμός

23/09/2021 | 17:49

Κεραμέως: Για να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες, όλα ξεκινούν από την Παιδεία, το σχολείο, την οικογένεια, την κοινωνία
ΑΚΤΩΡ: Νέα συμπληρωματική σύμβαση 45,3 εκατ. ευρώ για το μετρό Θεσσαλονίκης
ΕΝΦΙΑ: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών -Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα φέτος
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Απορρίφθηκαν για μία ακόμη φορά τα ασφαλιστικά μέτρα της Greenhill
myAADE: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021
ΔΕΔΑ: Σειρά εκδηλώσεων σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη για τα μεγάλα έργα φυσικού αερίου
Ποιοι διεκδικούν τους διαγωνισμούς για τα σκουπίδια ύψους 1 δισ