Αθήνα

22 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παρουσιαστής του ΣΚΑΪ βγήκε on air με γύψο… ΠΑΣΟΚ (ΦΩΤΟ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deja vu συνθηκών Μαρτίου στα χρηματιστήρια

Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και ειδικά στις μετοχές αεροπορικών εταιρειών και τουρισμού.

Δείτε επίσης

Lockdown-Ρεβεγιόν: Με τη βοήθεια γειτόνων θα χτυπάει κουδούνια η Αστυνομία στα σπίτια που θα έχουν παραπάνω από 9 άτομα
Η MYTILINEOS αποκτά το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο στην Ισπανία

Bίαιες αναταράξεις στα χρηματιστήρια έχουν επιφέρει οι εξελίξεις με την πανδημία στην Ευρώπη. Η μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία και η διαφαινόμενη μετάδοσή του και σε άλλα κράτη έφεραν κλείσιμο συνόρων με Βρετανία και μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στο εγχώριο.

Από την Κυριακή το βράδυ (ώρα Ελλάδος) οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά και η Δευτέρα πρωί βρήκε τις ευρωπαϊκές αγορές (ανάμεσά τους και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά) να ξεκινούν με μεγάλες ρευστοποιήσεις.

Ενδεικτικά των πιέσεων είναι ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώσεις άνω του -2% των δεικτών τους. Οι επενδυτές βλέπουν πάλι μία επανάληψη (deja vu) των χρηματιστηριακών και οικονομικών εξελίξεων του Μαρτίου παρά το γεγονός ότι η έναρξη των εμβολιασμών είχε ενθαρρύνει όσους περίμεναν μεγάλη ανάπτυξη το 2021.

Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξει το νέο κύμα (μεταλλαγμένου) ιού , η παγκόσμια οικονομία που ήδη προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Εάν οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές με την διάδοση του ιού τότε θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για μεγάλη ύφεση και στο α’ τρίμηνο 2021 στο σύνολο των οικονομιών της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στα ασιατικά κράτη.

Oι φόβοι των τραπεζών από την νέα εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού

Για τις ελληνικές τράπεζες, το μέσο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) βρίσκεται στα επίπεδα του 35% που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και περίπου όσο ήταν την περίοδο 2015-2018. Εάν η πανδημία δεν σταματήσει, τότε ενδεχομένως το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και οι εξελίξεις να δημιουργήσουν φαινόμενα ‘ντόμινο’. Αλλά αυτό είναι το κακό σενάριο. Το θετικό σενάριο προβλέπει ότι ακόμη και τα εμβόλια που εμφανίστηκαν (και ενδεχομένως όσα εμφανιστούν) θα αντιμετωπίσουν και τον μεταλλαγμένο κορονοϊό. Σ’ αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν μείωση στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και θα εμφανιστούν αρκετοί αγοραστές για τα τιτλοποιημένα δάνεια.

Από εκεί και πέρα, οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας θα ξανα-ζήσουν στιγμές απ’ αυτά που ζήσαμε τον Μάρτιο-Απρίλιο 2020. Θα ξανανοίξει ο τουρισμός; Θα πιεστούν οι αερομεταφορές

Tι θα γίνει με το Εμπόριο (Λιανική-Χονδρική); Θα συνεχίσει κλειστή η εστίαση και μέχρι πόσο αντέχει;

Oι απαντήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Προχθές προστέθηκε ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των οικονομιών. Και μία ‘κλειδαριά’ στο Ην. Βασίλειο.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός-Μητσοτάκης: Το μήνυμα του για το εμβόλιο – «Θα εμβολιαστώ στις 27 Δεκεμβρίου»

Σοκ στο Βόλο: Αυτοκτόνησε γιατρός πέφτοντας από τον πέμπτο όροφο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου

Lockdown-Ρεβεγιόν: Με τη βοήθεια γειτόνων θα χτυπάει κουδούνια η Αστυνομία στα σπίτια που θα έχουν παραπάνω από 9 άτομα

Αναστολές εργασίας το Μάιο: Ποιους αφορούν – Τα κριτήρια επιλεξιμότητας – Οι νέες λίστες ΚΑΔ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Πώς η Κωτσόβολος πέτυχε αύξηση των πωλήσεων παρά τα lockdown
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις
Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% θα επιτύχει φέτος η Ελλάδα
Πάνω από τα 14 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο πενταετές ομόλογο
Μυτιληναίος: Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021