Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δεν γλιτώνει κανείς από τον ΦΠΑ! Αυξάνεται και στα νησιά με ειδικό καθεστώς

Δεν γλιτώνει κανείς από τον ΦΠΑ! Αυξάνεται και στα νησιά με ειδικό καθεστώς

Ούτε τα νησιά  που διατηρούν ειδικό καθεστώς έως το τέλος του χρόνου γλιτώνουν από την αύξηση του ΦΠΑ από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου, αφού καλούνται να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% που ήταν μέχρι τώρα, στο 17%.

[adsense]

Πως εξηγείται αυτό, παρά το ότι είναι σε ειδικό καθεστώς; Το ειδικό καθεστώς προβλέπει μειωμένο κατά 30% συντελεστή σε σχέση με τον κανονικό και από τη στιγμή που ο κανονικός συντελεστής ανεβαίνει από το 23% στο 24% σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, αυτό συνεπάγεται ότι επηρεάζεται και ο συντελεστής και στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία δεν έχει ακόμη καταργηθεί το ειδικό καθεστώς.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε αναφέρει ότι «για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα». Επιπλέον προβλέπεται ότι : «Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της».

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

[adsense]

Tα νησιά που χάνουν τον μειωμένο συντελεστή

Τα νησιά που χάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2016 είναι η Σύρος, η Τήνος, η Ανδρός, η Σίφνος, η Μήλος, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Σκύρος και η Αλόννησος.

Έχει δε ήδη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα των έξι πιο τουριστικών και ανεπτυγμένων νησιών: Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος και Σκιάθος.

Διατηρούν τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (το 16 γίνεται 17%) μέχρι το τέλος του χρόνου τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μέχρι τέλους του 2016, λόγω της πίεσης που δέχονται τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας, όπου βρίσκονται οι έδρες των ΔΟΥ (Λέσβος, Χίος, Σάμος) από το προσφυγικό πρόβλημα.

Send this to a friend