Αθήνα

19 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παντρεύτηκε ο Κώστας Σλούκας την εντυπωσιακή σύντροφό του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν υπάρχει κανένα έργο στο οποίο δεν θα συμμετέχει η Άκτωρ»

«Δεν υπάρχει κανένα έργο, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό στο οποίο δεν θα συμμετάσχει από εδώ και στο εξής, Άκτωρ». Αυτό δηλώνει o Eκτελεστικός Πρόεδρος της Ακτωρ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κατάσταση που επικρατούσε στην Άκτωρ, πριν την ανάληψη της διοίκησης από τους Ολλανδούς της Reggeborgh ήταν μπλοκάρισμα λογαριασμών, αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς λόγω ικανότητα έκδοσης εγγυητικών αλλά και παύση πληρωμής προμηθευτών.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε στον Άκτωρα, ήταν όσα ανέφερε στη γενική συνέλευση του Ομίλου τον περασμένο Ιανουάριο (τότε που η γενική συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την αλλαγή της διοίκησης του Ομίλου) ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Όπου και να βρεθώ δεν θέλουν να ακούσουν για την Άκτωρ ενώ πριν όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της» ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση της κατασκευής του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη το οποίο ενώ το ανέλαβε η Άκτωρ, όπως είπε, «δεν εμφανίστηκε κανείς για να υπογράψει τη σύμβαση, ενώ δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα των ιθυνόντων του Κολλεγίου. Δεν μπορεί να βγάλει εγγυητική η Ακτωρ για να υπογράψει το έργο; Κανείς δεν ξέρει».

Πλέον η κατάσταση στην Άκτωρ έχει αρχίσει να ομολοποιείται, ενώ χτες η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. (“Bridge Financing”), της ΆΚΤΩΡ.

Διοργανωτής της έκδοσης ήταν η τράπεζα Eurobank Α.Ε, ενώ η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνθηκε σε ελληνικές τράπεζες και στους μεγαλύτερους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στην κάλυψη συμμετέχουν οι: Reggeborgh Invest BV, Optima Bank ΑΕ, Eurobank Α.Ε. και Εθνική Τράπεζα Α.Ε.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ ύψους, 120,5 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 100 εκατ. περίπου, θα διοχετευθούν στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία θα τα αντλήσει μέσω ισόποσης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεών της από δραστηριότητες του εξωτερικού και υποχρεώσεών της στην ελληνική αγορά, καθώς και για την ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης με στόχο την ομαλή εκτέλεση υφιστάμενων έργων αλλά και την ενεργητική διεκδίκηση νεών κατασκευαστικών έργων.

Με το Bridge Financing ποστηρίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η διάρκεια του οποίου είναι βραχυπρόθεσμη και η αποπληρωμή του θα λάβει χώρα με το προϊόν της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Παράλληλα μέσα στα επόμενα βήματα που εξετάζει η διοίκηση της Ελλάκτωρ είναι η έκδοση ενός νέου πράσινου ομολόγου, το οποίο θα αναχρηματοδοτήσει το πανάκριβο ομόλογο που σύναψε η προηγούμενη διοίκηση του Ομίλου (Αν. Καλλιτσάντση), με επιτόκιο 6,4% βάζοντας ως ενέχυρο τους κερδοφόρους τομείς των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και των έργων περιβάλλοντος.

Πλέον η νέα διοίκηση εκτιμά πως με τη στήριξη της ολλανδικής Reggeborgh μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους σε σύγκριση με τους εξαιρετικά δυσμενείς που περιλαμβάνει το ομόλογο του 2019.

Με τις κινήσεις αυτές τα όποια προβλήματα της Ακτωρ αποκαθίστανται πλήρως και ο κλάδος της κατασκευής για τον Όμιλο Ελλάκτωρ, αποκτά ξανά την θέση του στα κατασκευαστικά δρώμενα της χώρας, αποκτώντας την θέση και την ισχύ του.

Ανατιμήσεις προϊόντων: Κρατούν σταθερές τις τιμές, μειώνουν την ποσότητα
Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς θα επηρεάσουν φόρους ακινήτων και επιδόματα
Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg