Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορωπί: Ανατροπή στο θρίλερ με την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομική χαλάρωση βλέπει ο Χουλιαράκης αν πάνε καλά τα έσοδα

Το μεγάλο στοίχημα το 2018, εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. [adsense[ Ο κ. Χουλιαράκης […]

Το μεγάλο στοίχημα το 2018, εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

[adsense[

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης, ότι αποτελεί γενική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι ο ΟΑΣΑ, ότι από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς που θα παραμείνουν υψηλοί και τα επόμενα χρόνια.

Προσέθεσε δε, ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός.

Αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για “ιδιαίτερα ενθαρρυντικά” στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό βασίζεται για πρώτη φορά στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε έως σήμερα τον πρώτο λόγο σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η κυβέρνηση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2019, θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Όπως σημείωσε το 1% θα εξοικονομηθεί από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Τόνισε μάλιστα ότι σημαντική μεταρρύθμιση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, θα ελαφρύνει σημαντικά από τα φορολογικά βάρη τη μεσαία τάξη.

«Αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη που έχει προβλεφθεί, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε το 2016 έτος καμπής για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες και εκτίμησε ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ακολουθήσει η σταδιακή αλλά πλήρης άρση των τραπεζικών περιορισμών.

ΑΠΕ – Κυριάκος Θεοδωρακάκος

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.000 άνεργους με 550 ευρώ το μήνα
«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Τουλάχιστον 80.000 κτίρια θα ενταχθούν εντός του 2021
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ενισχύσεις 7,3 δισ. ευρώ στους δικαιούχους
Συντάξεις Απριλίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συνταξιούχων
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ένας στους δύο φορολογουμένους θα έχει μηδενικά εκκαθαριστικά
Έκτακτη επιχορήγηση 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο