
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το θέμα αυτό είναι μείζον για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε επίπεδο Ecofin- με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στο πώς οι προϋπολογισμοί και η φορολογική πολιτική θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε ακροθιγώς και στην πρόσφατη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο συγκεκριμένος παράγοντας και στα σενάρια περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε ούτε υπάρχει καμία πρόθεση για περαίωση».
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο αυτό να έχει ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επέκταση του συστήματος σε περιοχές που εξαιρούνται, καθώς και την προσέγγιση των αγοραίων τιμών. Η άσκηση αυτή, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματά της «μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ότι «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ΄ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους θεσμούς ένα σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (σήμερα αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ). Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, προκειμένου, ταυτόχρονα με τη μείωσή τους, να μην δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. «Αυτό είναι το πιο ουσιώδες», επεσήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος επανέφερε θέμα μείωσης του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο παράγοντας του υπουργείου επεσήμανε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, «δεν τίθεται θέμα ούτε αφορολογήτου, ούτε συντάξεων».
Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Ζαββού, στην Ουάσινγκτον και τις επαφές με την ηγεσία του ΔΝΤ, εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, αρμόδιοι κύκλοι μετέφεραν κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το σχέδιο, ανέφεραν οι ίδιοι, έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους θεσμούς, ούτως ώστε να είναι απολύτως άρτιο πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Ροή Ειδήσεων

23/06/2025 | 12:20
Ουκρανία: Πέντε νεκροί και περίπου είκοσι τραυματίες στη νυχτερινή επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
23/06/2025 | 12:08
Ν. Ανδρουλάκης: Οι αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου συνιστούν μία τεράστια πολιτική παρακαταθήκη – Είναι μία διαρκής πηγή έμπνευσης για όλους μας

23/06/2025 | 12:04
Δίκη Φιλιππίδη: «Και η δεύτερη γυναίκα που καταγγέλλει απόπειρα βιασμού, λέει ψέματα» ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος
23/06/2025 | 12:04
«Απέναντι» στην Τουρκία πέντε αραβικές χώρες για Θράκη και Κύπρο, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας
23/06/2025 | 12:04
Ιράν: Το κοινοβούλιο εξετάζει νομοσχέδιο για την αναστολή της συνεργασίας της Τεχεράνης με την ΙΑΕΑ

23/06/2025 | 12:04
Μέση Ανατολή: Ό,τι ακολουθήσει θα είναι πιο σημαντικό από τους βομβαρδισμούς των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων
23/06/2025 | 12:03
Το Ιράν χτύπησε εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασντόντ – Δυνατές εκρήξεις στη βόρεια Τεχεράνη
23/06/2025 | 12:03
Πυρκαγιά στη Χίο: Νέο “112” για Άγιο Γεώργιο και Δαφνώνα – Προληπτική εκκένωση και σε Ρεστά, Αγία Παρασκευή Καρσυγκυών – Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

23/06/2025 | 12:03
Συνάντηση Μητσοτάκη – Τασούλα: Θα σταλούν προληπτικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στα χωρικά ύδατα της Λιβύης για να αποφευχθούν οι ροές μεταναστών
23/06/2025 | 12:00
Γεωργία Καλτσή: «Είχε παραλύσει το μισό μου σώμα, δεν είχα οξυγόνο γιατί είχαν σπάσει τα πνευμόνια μου»
23/06/2025 | 11:50
Ελεγκτικό Συνέδριο: Το 50% των καταστημάτων με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο δεν έχει άδεια

22/06/2025 | 10:00
Ξεσπά ο Χρήστος Μενιδιάτης για τη Γλυκερία: «Με ποια λογική μπερδεύουμε τη μουσική με την πολιτική;»
22/06/2025 | 10:47
Ρύθμιση ΥΠΕΝ: Η λύση για τη δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Απαντήσεις σε 10 «καυτά» ερωτήματα

22/06/2025 | 06:51
Διάγγελμα Τραμπ: Εξαλείψαμε πλήρως τους στόχους στο Ιράν – Για 40 χρόνια λένε «θάνατο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ»
22/06/2025 | 13:40
Αυτόνομα θαλάσσια οχήματα φιλοδοξούν να αλλάξουν την επιστημονική έρευνα σε δύσκολα περιβάλλοντα, όπως του Κολούμπου στη Σαντορίνη
22/06/2025 | 08:40
Ζωή Ρηγοπούλου: «Έπαθε ένα εγκεφαλικό, έμεινε έξι μήνες σε κώμα και δεν συνήλθε ποτέ»
22/06/2025 | 10:46
Βόμβες GBU-57 και βομβαρδιστικά Β-2: Η ακτινογραφία των αμερικανικών υπερόπλων που έπληξαν το Ιράν
22/06/2025 | 10:50