Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καραϊβάζ: Tα δύο σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβόλαιο θανάτου- Τι περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει τον εμπορικό κόσμο το click inside – Σε απόγνωση οι «μικροί»

Σήμερα όπως όλα δείχνουν θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την λειτουργία της αγοράς και το τι μέλλει γενέσθαι με τη μέθοδο του click inside.

Οι μεγάλες πάντως αλυσίδες τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για το ανέφικτο της εφαρμογής αυτή, λόγω της διαχείρισης του μεγάλου όγκου επισκεπτών που είχαν να διαχειριστούν.
Ήδη στην εκ νέου αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της στις “κόκκινες” περιοχές προχωρά η Jumbo, η οποία σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή καθώς αποδείχθηκε ότι ο τρόπος λειτουργίας με τις τις μεθόδους click inside και click away είναι μη φιλικός προς τους πελάτες και δεν επιτρέπει στην εταιρεία να λειτουργήσει με τον τρόπο που συμβιβαστικά επέλεξε.

Έτσι η Jumbo προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων της σε Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα και μέχρι την επέκταση της μεθόδου click inside σε όλο το εύρος των προϊόντων της.
Να σημειωθεί ότι οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής τον Ιανουάριο -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση 0,20%, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Jumbo, κατέβαλε για δύο ημέρες προσπάθεια να λειτουργήσει τα καταστήματά της σε αυτές τις περιοχές, με τον ίδιο πρακτικά τρόπο με τον οποίον λειτουργεί και η υπόλοιπη αγορά, κάτι όμως που τελικά αποδείχτηκε ανέφικτο.

Το ανέφικτο της εφαρμογής του «click inside» αναγνώρισε σχεδόν εξ αρχής ο ισπανικός όμιλος Inditex στην χώρα μας (μεταξύ άλλων αλυσίδες Zara, Pull & Bear, Bershka, Zara Home, κλπ), καθώς η προτεινόμενη πρακτική ουδόλως εξυπηρετεί την διαχείριση του μεγάλου όγκου επισκεπτών που τα εν λόγω καταστήματα υποδέχονται καθημερινά, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο των εκπτώσεων.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς Το click inside σε κάποιες επιχειρήσεις δούλεψε, σε κάποιες άλλες όχι και τόσο ικανοποιητικά και ίσως είναι και αυτός, ένας λόγος που κάποιες αλυσίδες, το χρησιμοποίησαν για μία-δύο ημέρες και πλέον δεν το χρησιμοποιούν. Από τους βασικότερους λόγους είναι το ότι μπλόκαραν τα ραντεβού και τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον τζίρο, ο οποίος παραμένει μέτριος.

Σε αναστάτωση ο εμπορικός κόσμος

Η προοπτική ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών ή κι ενός καθολικού lockdown φέρνει τρόμο στον εμπορικό κόσμο της χώρας, με τους επαγγελματίες της αγοράς να κρούουν για μια ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικά λουκέτα.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ζητά, «πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητά της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του υποστηρίζει ότι «Παραμένει ανεξέλεγκτη η άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους, συζητούμε αν θα επιτρέπονται διαμαρτυρίες με μόνο 100 ή περισσότερα άτομα, αν θα κάνουμε σκι, αν θα λειτουργήσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά που εφαρμόζαμε στο παρελθόν και επιπλέον βλέπουμε να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων».

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καφούνης είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση τρίτου lockdown κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «λουκέτο» μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και να κλείσουν επιχειρήσεις, επισημαίνουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, το΄νίζοντας ότι/ ειδικά σε περίπτωση τρίτου lockdown, από τον Απρίλιο και μετά θα εμφανιστούν μαζικά λουκέτα στην αγορά, ενώ το μεγάλο κραχ στην αγορά θα γίνει το κολαίρι, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών, του επιχειρηματικού κόσμου.

Σταϊκούρας: Η μετά – κορονοϊό εποχή θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις
Αύξηση των ενοικίων – Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή (Πίνακες)
Reds: Στην τελική ευθεία το Cambas Project
ΟΑΕΔ: Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα – Πότε θα δοθούν
Ελλάκτωρ: Γνωστοποίηση για τα μετοχικά ποσοστά – Με 25,824% οι Μπάκος- Καϋμενάκης και Αν. Καλλιτσάντσης
Εν αναμονή του ανοίγματος οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη