Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει σήμερα, Κυριακή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιούργησε τη δική σου τουριστική επιχείρηση ή μονάδα με επιδότηση 200.000- Οδηγίες και συμβουλές από εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων

Η Τουριστική Βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα  της Ελληνικής Οικονομίας με αυξανόμενα ρυθμό τα τελευταία έτη.

Η Τουριστική Βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα  της Ελληνικής Οικονομίας με αυξανόμενα ρυθμό τα τελευταία έτη.

Ενδεικτικά τη τελευταία διετία ο ετήσιος αριθμός τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξεπέρασε τα 27 εκατομμύρια ενώ ο στόχος των 30 εκατομμυρίων επισκεπτών είναι πιο εφικτός από ποτέ. Η άνοδος αυτός έχει ποικίλα αίτια.

Γράφει ο Νίκος Κακογιάννης*

Ενδεικτικά έχει να κάνει με την άνοδο των υποδομών φιλοξενίας και του τουριστικού μας προϊόντος, τις γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε δημοφιλείς γειτονικές χώρες (Αίγυπτο, Τουρκία) αλλά και στην πτώση των τιμών αρκετών παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας μας.

Επιμέρους δείκτες της τουριστικής μας βιομηχανίας δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντικοί. Η κατά κεφαλή κατανάλωση αλλά και η κατά  κεφαλή τιμή διανυκτέρευσης σε μεσαίες (και κάτω) ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν κάμψη. Επίσης η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης τα τελευταία δύο έτη αλλά και η άκριτη και απροειδοποίητη επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης οδηγεί σε μια κατακόρυφη μείωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων έναντι αντίστοιχων του εξωτερικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές των παράλιων της Τουρκίας.

Για να μπορέσει να επιτύχει κάποιος στον κλάδο της Τουριστικής Βιομηχανίας πρέπει να γνωρίζει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κλάδος με αποτέλεσμα να απαιτείται τεχνογνωσία, σχεδιασμός και υψηλού επιπέδου προϊόν.

Σε αυτό το περιβάλλον από τέλος του 2017 έως τέλη Μαρτίου 2018 είναι ενεργό το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Ενίσχυση Ίδρυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο χώρο του Τουρισμού.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι χρηματοδοτείται η ίδρυση και η εξαρχής κατασκευή Τουριστικών Μονάδων ενώ επιλέξιμες είναι και ημιτελείς Μονάδες που λόγω έλλειψης πόρων δεν ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη τους. Οι δαπάνες που καλύπτονται είναι:

–              Πάσης φύσεως Κτιριακές Δαπάνες για την ανέγερση της μονάδας και τον πλήρη εξοπλισμό της

–              Ηλεκτρομηχανολογικός Εξοπλισμός Ψύξης Θέρμανσης κτλ

–              Διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου και πισίνας

–              Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός και Λογισμικά Πακέτα

–              Δαπάνες Πιστοποίησης και διαφήμισης

–              Αμοιβές μηχανικού , συμβούλου κτλ

κ.α.

Εκτός των Ξενοδοχειακών Μονάδων αλλά και του συγκροτήματος ενοικιαζόμενων επιπλωμένων κατοικιών (ελάχιστος αριθμός των ενοικιαζόμενων κατοικιών ανά επένδυση είναι ο αριθμός 3), επιλέξιμες είναι και άλλες τουριστικές δραστηριότητες όπως :

–              Ξενοδοχειακά Γραφεία γενικού και ειδικού τουρισμού

–              Camping

–              Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και είδη θαλάσσης

κ.α.

Η δράση του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί έως και 50% επενδύσεις έως και 400.000 ευρώ (μέγιστη επιδότηση 200.000 ευρώ), χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια απλά με το ποσό άνω των 400.000 ευρώ να καλύπτεται πλήρως από τον επενδυτή.

Η γη της επαγγελίας δεν υφίστανται πλέον έτσι και εδώ δεν θα είναι μια απλή διαδικασία για κάποιον να εξασφαλίσει την πολυπόθητη επιδότηση. Ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Με βάση τις απαιτήσεις της Δράσης του ΕΣΠΑ κάθε επενδυτική πρόταση αξιολογείται βάση ενός συγκεκριμένου point system. Η βαθμολόγηση χωρίζεται σε 2 βασικές ενότητες: α) στα κριτήρια περιγραφής των επίδοξων επενδυτών και β) στην ποιοτική και χρηματοοικονομική περιγραφή – ανάλυση της επένδυσης. Συγκεκριμένα αξιολογείται η επαγγελματική εμπειρία , η τεχνογνωσία και η χρηματοδοτική ικανότητα των επενδυτών. Αυτό είναι σημαντικό καθώς με βάση το προφίλ του επενδυτή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία ή μη μιας επένδυσης.

Στη συνέχεια ο Σύμβουλος που θα επιλέξει ο επενδυτής πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά μελετών που θα ενισχύουν την πρόταση του επενδυτή.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε οι μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν:

–              Χρηματοοικονομική Μελέτη και Ανάπτυξη Επιχειρηματικού σχεδίου με εξαγωγή βασικών επενδυτικών δεικτών όπως IRR , ROI , NPV

–              Market Analysis και μελέτη βιωσιμότητας με βάση το τοπικό αλλά και γενικότερο ανταγωνισμό

–              Αναλυτική τεκμηρίωση δαπανών τόσο για το εύλογο του κόστους τους αλλά και για την αναγκαιότητα τους

–              Τεκμηρίωση αδειοδοτικής και τεχνικής εφικτότητας της επένδυσης.

Η ResNovae LP – Σύμβουλοι Επενδύσεων είναι πιστοποιημένη εταιρεία κατά ISO 9001:2015 για τις υπηρεσίες από την TUV Nord Hellas ενώ έχει  ποσοστό επιτυχίας άνω του 90% σε δράσεις του ΕΣΠΑ. Η ResNovae σε συνεργασία με τα στελέχη της MyChoice@Greece Hotel Consultants αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την υποβολή του επενδυτικού σας σχεδίου αλλά και για την ανάπτυξη του εγχειρήματος σας. Σε αντίθεση με πληθώρα κατ’ επίφαση συμβούλων , επαγγελματιών άλλων κλάδων που αυτοχαρακτηρίζονται σύμβουλοι, τα Στελέχη της ResNovae LP μπορούν να σας καθοδηγήσουν αξιόπιστα και με τεχνογνωσία στα επόμενα βήματα σας.

Είμαστε στη διάθεση σας για δωρεάν προαξιολόγηση του επενδυτικού σας σχεδίου ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε την online πλατφόρμα της εταιρείας https://www.resnovae.gr/espa-calculator/ μας για δωρεάν υπολογισμό των μορίων σας.

*Για τη ResNovae LP – Σύμβουλοι Επενδύσεων

Dr. Νικόλαος Χρ. Κακογιάννης

Γενικός Διευθυντής

kakogiannis@abecgroup.gr

www.resnovae.gr

mail: espa@resnovae.gr

tel: 2102718306

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση
Τουρισμός για Όλους: Αυτοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος
ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται επίδομα παιδιού και άλλα 8 επιδόματα και προνοιακές παροχές
ΚΕΑ: Ξεκίνησε η πληρωμή στους δικαιούχους
Κλείνει η Pizza Hut στην Ελλάδα! «Λουκέτο» από σήμερα σε όλα καταστήματά της
Αναδρομικά: Πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι – Πίνακες με τα ποσά ανά κατηγορία συνταξιούχων