Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Σωτήρης Μουστάκας: 16 χρόνια χωρίς τον αξέχαστο κωμικό που θαύμασε ο πλανήτης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσια τα κέρδη από την καλλιέργεια ιπποφαούς στην Ελλάδα

Έτοιμη να βγάλει τα δικά της προϊόντα στην αγορά η Ιπποφαές ΑΕ

Δείτε επίσης

Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά στην εορταστική περίοδο – Στις 11 το πρωί οι ανακοινώσεις από Πέτσα – Γεωργιάδη
Σύνοδος Κορυφής: «Ισχυρή προειδοποίηση» στην Τουρκία απευθύνει η Ευρώπη – Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Έτοιμη να προμηθεύσει τα πρώτα προϊόντα στην αγορά είναι η Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ η μεγαλύτερη ομάδα παραγωγών του προϊόντος, η οποία μετρά παρουσία 7 ετών στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ιπποφαές Ελλάς Νίκο Δούκα, είμαστε στην τελική φάση να προμηθεύσουμε τα προϊόντα μας στην αγορά.

«Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας των ρώσικων ποικιλιών ιπποφαούς στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά και οι παραγωγές από τα κτήματά μας αρχίζουν να μεγιστοποιούνται. Ο καρπός σε συνδυασμό με μεταταποιημένα προϊόντα Ιπποφαούς (έλαιο, χυμός, pοwder θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην αγορά με εξαιρετικές προοπτικές», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τα σχέδια για την κυκλοφορία νέων προϊόντων από την Ιπποφαές Ελλάς δεν τελειώνουν εδώ. Η εταιρεία, στην οποία δραστηριοποιούνται συνολικά 95 καλλιεργητές, οι οποίοι καλλιεργούν 1600 στρέμματα, σχεδιάζει την κυκλοφορία ένα νέου προϊόντος απολύτως διαφοροποιημένο από την παγκόσμια αγορά που θα έχει «άρωμα Ελλάδας».

Επίσης στην παρούσα φάση γίνονται συζητήσεις με εταιρείες εδραιωμένες στο χώρο, προκειμένου να επιτευχθούν συνέργειες για την παραγωγή νέων προϊόντων, ιδιαίτερα καινοτόμων στην ελληνική αγορά.

Η δραστηριότητα της Ιπποφαές Ελλάς

Εκτός από την παρουσία της στην Ελλάδα, η Ιπποφαές Ελλάς έχει καλλιέργειες στην Ιταλία, στη Βουλγαρία, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να μπει και στα Σκόπια.

Η ιδιαιτερότητα της Ιπποφαές Ελλάς είναι ότι καλλιεργεί πιστοποιημένες ρωσικές ποικιλίες ιπποφαούς, οι οποίες έχουν κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ποικιλία που καλλιέργουν οι υπόλοιπες χώρες.

Πρώτον δεν έχουν αγκάθια και ο καρπός είναι τριπλάσιος σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες ενώ διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δούκας σε τρία σημεία εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ιπποφαούς στην χώρα μας:

– Έχουμε πολύ μικρό κόστος παραγωγής, λόγω έλλειψης αγκαθιών

– Το προϊόν που παράγουμε έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (τριπλάσιος μέγεθος καρπού, διπλάσια ποσότητα ελαίου ιπποφαούς, γλυκά χαρακτηριστικά)

– Και τέλος η πρωιμότητα (βγάζουμε δύο μήνες νωρίτερα καρπό από κάθε άλλη χώρα).

Να σημειωθεί ότι πρωταθλητής παγκοσμίως στην καλλιέργεια ιπποφαούς είναι η Κίνα με 25 εκατ. στρέμματα, με 3 εκατ. στρέμματα στη Ρωσία, και κάποια άλλα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται σε Γερμανία, Φιλανδία, Ρουμανία κλπ. Ο παγκόσμιος τζίρος της καλλιέργειας ιπποφαούς αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 2008, με κυρίως γερμανικές ποικιλίες με αγκάθια και μικρό καρπό. Έγινε κυρίως καλλιέργεια από μεμονωμένους παραγωγούς και κάποιους συνεταιρισμούς. Το ότι δεν προχώρησε όμως οφείλεται στο μεγάλο κόστος παραγωγής, που όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά.

Διπλάσια τα κέρδη από την καλλιέργεια του ιπποφαούς

Σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τριπλάσια από την ανταγωνιστική αγορά της Ρωσίας μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια ιπποφαούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε ένα εκτάριο ιπποφαούς (δηλαδή 10 στρέμματα) στην Ελλάδα μπορούν να αποφέρουν από 30.000 έως 45.000 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη για την ίδια έκταση τα κέρδη μπορεί να είναι 12.000 έως 24.000 ευρώ και στη Ρωσία 10.000 έως 20.000 αντίστοιχα.

«Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε αρχικά η καλλιέργεια ιπποφαούς στην χώρα μας είναι ότι η προσπάθεια έγινε από μεμονωμένους καλλιεργητές γης, με αποτέλεσμα η διαπραγματευτική ισχύ να χάνεται, ενώ το κόστος παραγωγής ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια του να είναι ασύμφορη», τονίζει ο κ. Δούκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά είναι το branding. «Δεν έχει νόημα να βγάζεις το καλύτερο προϊόν στην αγορά και να μην το γνωρίζει κανείς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι είναι το ιπποφαές;

Το ιπποφαές παραγέται από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βολιβία μέχρι το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σουηδία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιατρικούς και διατροφικούς σκοπούς, μέχρι και στην παραγωγή καλλυντικών.

Οι καρποί του ιπποφαούς θεωρούνται- superfoods- λόγω της τεράστιας συγκέντρωσης που υπάρχει σε αυτούς από θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και οργανικά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των φαινολικών συστατικών, των αμινοξέων και των καροτενοειδών.

Αυτή η ευρεία ποικιλία από θρεπτικά στοιχεία είναι που έχει κάνει και το ιπποφαές εξαιρετικά ευέλικτο στη θεραπεία διάφορων προβλημάτων υγείας και ασθενειών.

Μπορεί να ληφθεί εκχύλισμα από τους καρπούς του ιπποφαούς για να χρησιμοποιηθεί σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή να τους καταναλώσει κάποιος ωμούς ή να φτιάξει τσάι από τα φύλλα τους, τα οποία επίσης περιέχουν κάποια από τη θρεπτική σύνθεση του φυτού.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: «Ισχυρή προειδοποίηση» στην Τουρκία απευθύνει η Ευρώπη – Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Διπλάσια τα κέρδη από την καλλιέργεια ιπποφαούς στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

holly

05/06/2023 | 00:52

Εορτολόγιο: Σήμερα η μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος

05/06/2023 | 00:31

O καιρός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος

05/06/2023 | 00:27

Tα ζώδια σήμερα Δευτέρα 5 Ιουνίου
a00dee6d ea2b 4bfc a7eb ba6e32fc0da6

05/06/2023 | 00:15

Οδυσσέας Ανδρούτσος: O ήρωας της Επανάστασης που έπεσε από χέρι ελληνικό…

05/06/2023 | 00:01

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

04/06/2023 | 23:27

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 73-70: Νικητές οι ερυθρόλευκοι στο θρίλερ του ΣΕΦ και 14/14 απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο

04/06/2023 | 23:17

Ηράκλειο: Μαχαίρωσε τη σύντροφό του, έβαλε φωτιά στο σπίτι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

04/06/2023 | 22:18

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης 91 μεταναστών από νησίδα – 34 παιδιά ανάμεσά τους

04/06/2023 | 22:12

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,5 εκατ. ευρώ – Κλήρωση 2605
kozani luna park 0406

04/06/2023 | 21:21

Λαχτάρα σε λούνα παρκ στην Κοζάνη – Χάλασε το τρενάκι και κόπηκαν 2 βαγόνια

04/06/2023 | 21:13

Ανδρουλάκης: Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα τούς βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, γιατί λέμε τα πράγματα με το όνομά τους

04/06/2023 | 21:00

«Νόμιζα ότι το έστειλα σε ενήλικα με τον οποίο έκανα διαδικτυακό σεξ», λέει ο 40χρονος ιερέας για το χυδαίο βίντεο σε ανήλικο
paralia vouliagmeni 0406

04/06/2023 | 20:44

«Τσουχτερή» η βουτιά στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής – Αναλυτικά οι τιμές

04/06/2023 | 20:38

Ολυμπιακός–Παναθηναϊκός: Πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες ευθείας βολής στην αποστολή των «πρασίνων» στο ΣΕΦ

04/06/2023 | 20:06

Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: Ήρθε η ώρα να άρει τις αντιρρήσεις της – Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ
ΥΠΟΙΚ: Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι
Mέχρι τα τέλη Ιουλίου το πόρισμα για την πώληση του Πόρτο Καρράς στον Ιβάν Σαββίδη
Lamda Development: Με αυτοχρηματοδότηση φέτος τα έργα του Ελληνικού
Ελλάκτωρ: Στα 2,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
omologo episimo 3
Κάτω από το 3,7% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα