Αθήνα

2 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Βιασμός Θεσσαλονίκη: Δύο νέες μαρτυρίες από κοπέλες για το πάρτι στη σουίτα – «Δεν μας έγινε κανένας έλεγχος»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για ελληνική οικονομία: Πτώση του χρέους από το 2021- Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης πρέπει να επιταχυνθεί

Αναθεωρεί το ΔΝΤ την πρόβλεψή του για την φετινή συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Δείτε επίσης

Ελένη Ζαρούλια: Ακυρώνεται ο διορισμός της στη Βουλή με παρέμβαση Μαξίμου
Ιγνατίου για Τραμπ: «Ένιωθε περίεργα από χθες- Χαιρέτησε 100 άτομα και δεν φορούσε μάσκα ενώ είχε ενημερωθεί για το κρούσμα»

Παρόλα αυτά επιμένει στην εκτίμησή του ότι το 2021 θα καλυφθεί μόνο λίγο πάνω από το ήμισυ του χαμένου εδάφους. Στέλνει δε μήνυμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοποίηση της δημοσιονομικής ευελιξίας.

Στη δήλωση συμπερασμάτων μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το τρέχον έτος, για να ανακάμψει σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 5% ετησίως το 2021 και το 2022 -χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και την τόνωση της εξωτερικής ζήτησης.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το Ταμείο θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε ρυθμό της τάξης του 1%, ενόσω φθίνει η επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης) στην ελληνική οικονομία και προειδοποιεί για μια σειρά αβεβαιοτήτων και προκλήσεων, μεγαλύτερη εκ των οποίων αναδεικνύεται η παρατεταμένη διατήρηση της πανδημίας και η μόνιμη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού. Στον αντίποδα, η ταχεία ανακάλυψη του εμβολίου και η μαζική διανομή του θα βοηθούσαν στην τόνωση της ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη έκθεση του ΔΝΤ τον Απρίλιο έκανε λόγο για ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά τουλάχιστον 10% το 2020. Επομένως, η αποψινή αναθεώρηση συνιστά βελτίωση κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η φετινή ύφεση θα φθάσει το 8% του ΑΕΠ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί ότι θα κυμανθεί από 7,5% έως 9,4% του ΑΕΠ.

Σχετικά με τις τράπεζες, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η σταδιακή άρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εποπτικών διευκολύνσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάδυση ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. «Μια ευρεία γκάμα μέτρων στήριξης θα απαλύνουν και θα καθυστερήσουν την αρνητική επίδραση της πανδημίας στις τράπεζες» σημειώνει, παράλληλα, παρότι δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει ως προτεραιότητα τη «συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών».

Χαρακτηριστικά, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ενώ η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών (σ.σ. πρόγραμμα Ηρακλής) είναι «ευπρόσδεκτη και προχωρά», εντούτοις δεν αποτελεί μια συνολική λύση, καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία «bad bank», την οποία αποκαλεί ως «σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη» των ελληνικών τραπεζών.

«Η πανδημία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βελτίωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, απαιτώντας αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση των δυσχερειών στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών». Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει το Ταμείο, το προτεινόμενο προσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα αποτελεί «μια υποσχόμενη και έγκαιρη πρωτοβουλία, αν και η εφαρμογή του ως προς την διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων και την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητά του».

Πτώση του χρέους από το 2021

Ειδική αναφορά κάνει και στο δημόσιο χρέος, διαβεβαιώνοντας ότι η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής παραμένει επαρκής, κάτι το οποίο αντανακλά τις διαχειρίσιμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες και το μαξιλάρι ρευστότητας. Θεωρεί δε, ότι μετά από μια πρόσκαιρη αύξηση εντός του 2020, το ελληνικό χρέος θα καταγράψει σταδιακή μείωση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.

Δεν παραλείπει πάντως, να επαναλάβει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει αμετάβλητη και αναμένεται να επαναξιολογηθεί κατά το επόμενο διάστημα. «Η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους θα υπονομευόταν στην περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρή προκυκλική δημοσιονομική προσαρμογή ή και περαιτέρω ενίσχυση από τους Ευρωπαίους εταίρους» σπεύδει να προειδοποιήσει, σε κάθε περίπτωση.

Αναφορικά με τη διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου, το ΔΝΤ καθιστά αναγκαία την καλή χρήση των δημοσιονομικών, η οποία πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις ελληνικές αρχές να θέσουν ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς ελλείμματος έως τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για το 2021, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μιας μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, δεδομένων των εκταμιεύσεων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να βελτιωθεί, προσδίδοντας προτεραιότητα στις δαπάνες υγείας, στην αντιμετώπιση των κενών κάλυψης του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και στην επέκταση των ευκαιριών κατάρτισης του εργατικού δυναμικού.

Τέλος, το ΔΝΤ αναφέρεται και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί αξιέπαινους τους στόχους και τη φιλοδοξία των αναπτυξιακών στρατηγικών, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να προωθήσουν την τόνωση της παραγωγικότητας και την προώθηση της καινοτομίας.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει την προώθηση της απλοποίησης διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, την ψηφιακή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, τη διευκόλυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης.


Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αίσιο τέλος για Ελλάδα και Κύπρο – Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές σήμερα

ΑΕΚ: Τα highlights του θριάμβου επί της Βόλφσμπουργκ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ροή Ειδήσεων

25/01/2022 | 00:02

Φάρμα: Το “καυτό” στριπτίζ της Νάιρα

24/01/2022 | 23:56

MasterChef: Οι κριτές τρόλαραν διαγωνιζόμενο για φωτογράφηση με… εσώρουχα (ΒΙΝΤΕΟ)

24/01/2022 | 23:38

Survivor: Ξανά μαζί Κουρεντή – Κατσαούνης; Η συνομιλία και το φιλί (ΒΙΝΤΕΟ)

24/01/2022 | 23:31

Καιρός 25/1: Η πρόγνωση για την Τρίτη

24/01/2022 | 23:27

ΟΑΣΑ: Πως θα κινηθούν αύριο λεωφορεία και τρόλεϊ

24/01/2022 | 23:27

Κακοκαιρία Ελπίδα: Ολονύχτια μάχη για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό – Επιχειρούν Στρατός και ΕΚΑΜ

24/01/2022 | 23:22

Rapid Test: Πού θα γίνουν δωρεάν έλεγχοι στις 25/1

24/01/2022 | 23:15

Κακοκαιρία Ελπίς: Στις επάλξεις το ΕΣΥ – Ποια νοσοκομεία εφημερεύουν

24/01/2022 | 23:05

Δημοσκόπηση Μarc: 13,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- Στο 16,8% το ΚINAΛ στην εκτίμηση ψήφου

24/01/2022 | 22:57

Κακοκαιρία Ελπίδα: Στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου Αθήνας ο Γερουλάνος- Το μήνυμά του για την δράση του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

24/01/2022 | 22:53

Ουκρανική κρίση: Διχασμένη η Ευρώπη μπροστά στη ρωσική απειλή

24/01/2022 | 22:48

Σύγκρουση τρένων: Επιχείρηση για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο οι τραυματίες

24/01/2022 | 22:45

Σασμός: Η δολοφονία του Πετρή προκαλεί καταιγιστικές εξελίξεις- Χαμός στο twitter με την συγκλονιστική σκηνή

24/01/2022 | 22:29

Η Ελένη Φουρέιρα βγήκε στα χιόνια με… μπουρνούζι και γόβες (ΦΩΤΟ)

24/01/2022 | 22:16

Απίστευτο βίντεο: Γονιός περπάτησε 2,5 χλμ. στην Αττική Οδό με το παιδί του στην αγκαλιά
Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές έως τις 28 Ιανουαρίου
ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και Συνεργασία
Φορολοταρία: Θα μοιράζονται από τον Φεβρουάριο ποσά από 1.000 ευρώ έως και 5.000 ευρώ κάθε μήνα
Jumbo: O κλάδος των κοντέινερς το 2022 θα έχει πιο πολλά κέρδη από Google και Microsoft μαζί
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο