Αθήνα

4 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Παρακολουθώ με έκπληξη τις δηλώσεις της Μπεκατώρου…»: Η επιστολή παραίτησης του Αδαμόπουλου στον Καπράλο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τις ελληνικές τράπεζες το 2021 για τους βασικούς στόχους του

Οι ελληνικές τράπεζες το 2021 θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους κινδύνους των προηγούμενων ετών αλλά και τον «ανταγωνισμό ευρωστίας» με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Για να πετύχουν σε όλους τους στόχους τους θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουν τις δράσεις τους.   

Δείτε επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Παράταση αιτήσεων μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου

Οι βασικοί στόχοι των 4 συστημικών τραπεζών είναι να δημιουργηθούν οι προοπτικές για :

  •  εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από NPL’s και NPE’s 
  • Downsizing με κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού για περικοπή κόστους 
  • Μεγαλύτερη οργάνωση της ηλεκτρονικής τραπεζικής
  • Aξιοποίηση ή πώληση όλων των θυγατρικών τους

 

Σε ότι αφορά τα μεγέθη των τραπεζικών ομίλων που θα απομείνουν μετά το 2021 , εκεί αναμένεται να δούμε διεύρυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο πανευρωπαικά  μέσα από τις εντολές της ΕΚΤ.  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ας μην αποκλείσουμε να υπάρξουν προσφορές για ελληνικές τράπεζες προς το τέλος του 2021 ή το 2022. 

Εξυγίανση χαρτοφυλακίων από NPL’s και NPE’s

Tα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει φρέσκα κεφάλαια σε funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια. 

“Πολλοί από τους επενδυτές είναι στη διαδικασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν ήδη αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για κάτι που βλέπουν ως ένα κύμα ευκαιριών”, αναφέρει ο Alok Gahrotra, partner στην ομάδα υπηρεσιών συμβούλων της Deloitte στη Wall Street Journal

Πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPL’s 

Η Alpha Bank ανακοίνωσε  βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων 10,8 δισ. ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Ο αποκλειστικός πλειοδότης είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner Capital Management LP, η οποία νίκησε την Pacific Investment Management Co. και άλλους για αυτό που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα. Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος. 

Οι τρεις συναλλαγές θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο στηριζόμενο από το κράτος πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με την ονομασία “Ηρακλής”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρώτα από την Eurobank τον Ιούνιο για να διαθέσει δάνεια της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ “ανοίγοντας τον δρόμο για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η κρίση της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε αμερικανικούς επενδυτικούς κολοσσούς όπως η Pimco, η Cerberus Capital Management και η Apollo Global Management για την αγορά κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε τιμές έως και λίγων cents στο ευρώ. E τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει φρέσκα κεφάλαια σε funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια. 

Tέλη Νοεμβρίου 2020, η Alpha Bank ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων 10,8 δισ. ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Ο αποκλειστικός πλειοδότης είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner Capital Management LP, η οποία νίκησε την Pacific Investment Management Co. και άλλους για αυτό που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα. Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος. 

Οι τρεις συναλλαγές θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο στηριζόμενο από το κράτος πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με την ονομασία “Ηρακλής”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρώτα από την Eurobank τον Ιούνιο για να διαθέσει δάνεια της τάξης των 7,5 δισ. Eυρώ. 

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών 

Η κρίση της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε αμερικανικούς επενδυτικούς κολοσσούς όπως η Pimco, η Cerberus Capital Management και η Apollo Global Management για την αγορά κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε τιμές έως και λίγων cents στο ευρώ. Ορισμένοι επενδυτές επενδύουν στις μονάδες εξυπηρέτησης των τραπεζών για να χτίσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων από πολλές τράπεζες, ένας κλάδος με μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από την ανάκτηση από την πώληση εξασφαλίσεων που μπορεί να είναι κατοικίες ή συγκροτήματα γραφείων και από τις αμοιβές που εισπράττονται από τις μονάδες εξυπηρέτησης.

Πώληση θυγατρικών 

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΕΤΕ και με ιστορία από το 1875, αποτελεί τον βασικό στόχο της διοίκησης της ΕΤΕ.  Ο πήχης έχει μπεί κοντά στα 500 εκατ. Ευρώ για το 80% της εταιρείας. 

Tράπεζες: Στροφή στον μικρο-δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για αναθέρμανση της οικονομίας
Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της που πλήττονται από την πανδημία με νέο πρόγραμμα σταδιακών καταβολών
Αρνητικά μηνύματα για την οικονομία με -10,4% ανάπτυξη για το α’ τρίμηνο  2021 
Η EY Ελλάδος αποκτά το Συμβουλευτικό Τμήμα της Convert Group
Ερημώνεται το κέντρο – Δεκάδες άδεια καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους
Στουρνάρας: «Κόκκινα» δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού