• Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου
  • 01:20

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Εφαρμόστε τα μέτρα και από το 2016… βλέπουμε για το χρέος!», το μήνυμα των δανειστών

«Εφαρμόστε τα μέτρα και από το 2016… βλέπουμε για το χρέος!», το μήνυμα των δανειστών

Τη συζήτηση για το χρέος με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνδέουν οι δανειστές, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

«Μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2016, εφόσον είναι έτοιμη η κυβέρνηση, αφενός, θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αφετέρου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτατη άρση των capital controls», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε πολύ πιο ανθεκτική απ’ ό,τι περιμέναμε. Τον περασμένο Αύγουστο εκτιμούσαμε ότι η ύφεση θα είναι 2% έως 4%, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και πάλι καθώς φαίνεται ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 0% το 2015 και όχι απαραίτητα αρνητική για το 2016».

[adsense]

Αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και τα επόμενα βήματα, ο Ντέκλαν Κοστέλο εκτιμά πως «προκύπτει ότι έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο του 2ου σετ προαπαιτουμένων που αφορά σε κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και εργασιακά».

«Το επόμενο ορόσημο έρχεται τον Ιανουάριο. Αρχές Ιανουαρίου θα επανέλθουμε, εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση», επισήμανε ο Κοστέλο για την πρώτη αξιολόγηση.

Εξάλλου, όπως είπε «οι εκλογές και ο ανασχηματισμός έφεραν καθυστερήσεις», θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία περιμένουν οι δανειστές να επιλυθούν.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες σχετικά με επικείμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο κ. Κοστέλο απάντησε ότι «η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης. Θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων». Αφού σημείωσε επίσης ότι οι Θεσμοί αναμένουν προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε, πιθανόν και εντός του Δεκεμβρίου, για να αρχίσει η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε ότι «το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να παραμένει κάποιος στην αγορά εργασίας», διευκρινίζοντας ωστόσο πως πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα».

Send this to a friend