Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευχάριστα νέα από Fitch: Προβλέπει ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου 4 ελληνικών τραπεζών

Ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος Fitch αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθούν γρηγορότερα ως αποτέλεσμα των σχεδίων τους για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, «με τη βοήθεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που αναμένουμε να αποκτήσει δυναμική».

Ο Fitch αναμένει τώρα ότι τα σχέδια των τραπεζών για επιπλέον τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων μέσω του πλαισίου Ηρακλής ΙΙ, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες τους, μπορούν να μειώσουν το ποσοστό τους (στο σύνολο των δανείων) στο 15% το επόμενο 12μηνο από 35% στο τέλος του 2020. Αναμένει, επίσης, ότι τα κέρδη των τραπεζών – που ήταν αδύναμα πέρυσι λόγω των προβλέψεων που σχημάτισαν για την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας τους ενεργητικού τους και τη στήριξη των τιτλοποιήσεων – θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις το 2021-2022. Αυτό, σημειώνει, ισχύει ιδιαίτερα για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά το ξεκαθάρισμα της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Ο οίκος σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δεδομένης της πιθανής έκτασης των τιτλοποιήσεων και του πιθανού αντικτύπου τους στα αδύναμα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών. Όμως, αναφέρει ότι η παράταση του πλαισίου «Ηρακλής» και οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης θα βοηθήσουν στον μετριασμό τους.

Ο Fitch τονίζει ακόμη, ότι οι θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις για τις τράπεζες, τις οποίες έκανε πρόσφατα, αντανακλούσαν την επιτάχυνση των σχεδίων τους για τη μείωση των κινδύνων.Ο οίκος αναθεώρησε σε θετικό το outlook για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα, το οποίο αξιολογεί με “b”, καθώς η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία για να χορηγούν νέα δάνεια.

Ο Fitch υπογραμμίζει τέλος, ότι οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις του αντανακλούν επίσης τη βελτίωση των χρηματοδοτικών προφίλ και των προφίλ ρευστότητάς των τραπεζών, που ενισχύονται από την αύξηση των καταθέσεων (9% συνολικά το 2020), τα μέτρα διευκόλυνσης της ΕΚΤ και την καλύτερη πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ

Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg
Υψηλή προσφορά 26 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο
Συντάξεις και επιδόματα Ιουλίου: Oι ημερομηνίες πληρωμών