Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Εφορία: Οι συνηθέστερες παραβάσεις με πρόστιμα από 100€ έως 2.500€

Οι φορολογούμενοι που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, τιμωρούνται από την εφορία, με μικρά έως και αρκετά μεγάλα πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, τιμωρούνται από την εφορία, με μικρά έως και αρκετά μεγάλα πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2.000 ευρώ.

Υπάρχουν ορισμένες παραβάσεις, οι συνηθέστερες για την ακρίβεια, που μπορούν να στοιχίσουν... πολύ ακριβά στους φορολογούμενους.

Οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι τουλάχιστον 12 παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις να είναι οι εξής:

 1.  Ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.
 2. Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση (εννοεί τη δήλωση οποιουδήποτε φορολογικού αντικειμένου από την οποία προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου).
 3. Ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου.
 4. Ο φορολογούμενος δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.
 5. Ο φορολογούμενος δεν συνεργάζεται  στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου.
 6. Ο φορολογούμενος δεν έχει γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του.
 7. Ο φορολογούμενος δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
 8. Ο φορολογούμενος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.
 9. Ο φορολογούμενος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές.
 10. Ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλλει ανακριβή στοιχεία.
 11. Ο φορολογούμενος δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.
 12. Ο φορολογούμενος διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.

Send this to a friend