Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη στις επενδύσεις logistics λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου – Παίρνουν θέση οι μεγάλες εταιρείες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες στον τομέα των logistics, ένας κλάδος που λόγω πανδημίας και αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει σημειώσει εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Αυτό αντικατοπτρίστηκε τόσο στο ύψος των μισθωμάτων όσο και στον αριθμό των συναλλαγών, τα οποία σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η ζήτηση στον κλάδο θα παραμείνει ισχυρή καθώς υπάρχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων υψηλών προδιαγραφών, που απαιτούνται για την διεκπεραίωση του μεγάλου αυξανόμενου όγκου παραγγελιών από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όσον αφορά τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, τόσο ο Ασπρόπυργος όσο και η Μαγούλα βρίσκονται στην κορυφής της κατάταξης.

Σήμερα μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των logistics βρίσκονται σε εξέλιξη οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.

Μεταξύ αυτών είναι:

Σκλαβενίτης: Στο κλάδο των logistic έχει εισέλει η αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης Ελληνικές Υπεραγορές, με τη νέα επένδυση που σχεδιάζει να ξεκινήσει εντός του 2021, εφόσον ολοκληρωθεί το πλάνο ανακαίνισης των καταστημάτων Μαρινόπουλος. Το νέο logistics center αναμένεται να έχει επιφάνεια 100.000 τ.μ. και θα υλοποιηθεί στην Αττική.

Jumbo: Ένα νέο logistics center, που θα περιλαμβάνει κτίριο άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, συνολικής δόμησης 16.000 τετραγωνικών μέτρων, υλοποιεί η αλυσίδα Jumbo. Η έκταση βρίσκεται στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Καύκας: Mία σημαντική επενδυσή συνολικού ύχους 10 εκατ ευρώ που κινείται κόντρα στην κρίση, δρομολογεί η εταιρεία Καύκας. Η ανάπτυξη της έκτασης η οποία βίσκεται στον Ασπρόπυργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του έτους και περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων 13 χιλ. τετραγωνικών μέτρων με δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον.

Βεϊνόγλου: Σε επένδυση ύψους 4 δις ευρώ έχει προχωρήσει και ο Όμιλος Βεϊνόγλου που περιλαμβάνει την ανέγερση νέων αποθηκών εμβαδού 8.000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η εταιρεία δρομολογεί την ανέγερση νέων αποθηκών επιφάνειας 15.000 τ.μ., τα οποία θα προστεθούν στις εγκαταστάσεις που ήδη διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα Βοιωτίας,  στην Ελευσίνα και στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου – Θεσσαλονίκης.

ACS: Στην κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου διαλογής δεμάτων (hub), με τη χρήση αυτόματων μηχανημάτων διαλογής δεμάτων τελευταίας τεχνολογίας, επί της Πέτρου Ράλλη,  στο  Αιγάλεω Αττικής, σε ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 30.000 τμ, που θα λειτουργήσει εντός του 2021,  υλοποιώντας μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει η ACS. Η επένδυση αυτή σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο των ταχυμεταφορών, καθώς πενταπλασιάζει την έως πρότινος δυναμικότητα διαλογής δεμάτων της εταιρείας, εκτινάσσοντας την ωριαία δυνατότητα σε  50.000  αποστολές/ώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται ήδη από το 2015, πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας με την αγορά του οικοπέδου, όταν η ACS βλέποντας την παγκόσμια ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη ενός νέου κέντρου διαλογής (hub) σε κεντρικό σημείο του λεκανοπεδίου. Η οικονομική κρίση εκείνης της περιόδου, ανέβαλε τα σχέδια μέχρι το 2017 όποτε και ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες και αδειοδοτικές διαδικασίες. Ο φάκελος για την οικοδομική άδεια κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και μετά από αλλεπάλληλες παρατηρήσεις της πολεοδομίας και βελτιώσεις, εξεδόθη οικοδομική άδεια για εκσκαφές τον Σεπτέμβριο του 2019 και  οικοδομική άδεια ανέγερσης τον Μάρτιο του 2020.

Fourlis: Στη δημιουργία νέου logistics center, το οποίο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της αλυσίδας Intersport, προχωρεί ο όμιλος Φουρλή. Το νέο logistics center αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023 και πρόκειται για επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Nα σημειωθεί ότι στο τέλος του 2020 ο Όμιλος ολοκλήρωσε την επέκταση του υφιστάμενου logistics center του ομίλου, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες και του ΙΚΕΑ.

Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
Ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό
Τέλη κυκλοφορίας: Τέλος προθεσμίας για την πληρωμή τους – Τα πρόστιμα
Ελλάκτωρ: Τι απαντά η Reggeborgh στο αίτημα των εφοπλιστών
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση 489 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα με πολλαπλά οφέλη σε Οικονομία και Περιβάλλον
REDS: Δύο νέες εμπορικές μισθώσεις στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park από τη θυγατρική του ΕΛΛΑΚΤΩΡ