Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση 489 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα με πολλαπλά οφέλη σε Οικονομία και Περιβάλλον

Ξεκινάει η κατασκευή του μεγαλύτερου συγκροτήματος αιολικών πάρκων  στην Ελλάδα, από κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο μετέχουν ο όμιλος Ελλάκτωρ και  η πορτογαλική EDPR, 4η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.

Το project  έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και αντιπροσωπεύει συνολική επένδυση 489 εκατ. ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Εύβοια.

Το συγκρότημα αιολικών πάρκων θα είναι συνολικής ισχύος 470,4 MW και η ετήσια  παραγωγή του θα ανέρχεται σε 1.435 Γιγαβατώρες.

Με τη λειτουργία όλων των μονάδων του θα αποφεύγονται ετησίως εκπομπές 1.219.750 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, 22.243 τόνων διοξειδίου του θείου, 1.722 τόνων οξειδίων του αζώτου και 1.148 τόνων σωματιδίων.

Η κατασκευή του προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί  σε πέντε χρόνια.

Παράλληλα, στο μέτωπο της οικονομίας το αποτύπωμα είναι σημαντικό καθώς με προϋπολογισμό 489 εκατ. ευρώ, η επένδυση αντιστοιχεί σε περίπου 5% του συνόλου των προβλεπόμενων επενδύσεων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή.

Αντίστοιχα προβλέπεται η δημιουργία μακροχρόνιων, ποιοτικών θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη για την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η προτεινόμενη επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μάλιστα, στα νούμερα αυτά δεν συνυπολογίζονται τα συμπληρωματικά οφέλη στην απασχόληση που θα προκύψουν από τις ανάγκες υποστήριξης των νέων πυρήνων απασχόλησης που θα δημιουργηθούν.

Τέλος, πολλαπλά είναι και τα οφέλη για το δημόσιο. Ενδεικτικό είναι ότι στο δημόσιο ταμείο θα εισρέυσουν εισφορές 0,3% επί της Τιμής Αναφοράς της εγχεόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των έργων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα υπέρ Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ. (Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων) για τα 20 έτη λειτουργίας των έργων.

Επίσης, εισφορές 1,8% επί της Τιμής Αναφοράς για την εγχεόμενη ηλεκτρική ενέργεια των έργων στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα υπέρ Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΑΔΜΗΕ) για τα 20 έτη λειτουργίας των έργων. Στα παραπάνω προστίθεται φόρος εισοδήματος (24%) επί των καθαρών κερδών κατά την περίοδο ωφέλιμης ζωής των έργων αλλά και εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, από τη δημιουργία των 182 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για την κατασκευή αλλά και όλη τη διάρκεια του έργου.

Τέλη κυκλοφορίας: Επιστρέφει η πληρωμή με το μήνα – Κατατέθηκε η τροπολογία
Ενοίκια: Γιατί είναι ακόμη «στα ύψη» – Ο ρόλος των Airbnb – Λίστα με τα πιο δημοφιλή προάστια της Αττικής (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε πληρώνονται όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – Τι ποσά θα λάβουν
Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση