Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάκτωρ: Η αλλαγή της σελίδας και τα σχέδια τη επόμενης ημέρας

Ασφυκτικά περιθώρια χρόνου έχει η νέα διοίκηση του Ελλάκτωρα που εξελέγη χτες στην γενική συνέλευση του Ομίλου που κράτησε πάνω από 5 ώρες και η οποία εξαρχής έδειξε την επικράτηση της ολλανδικής Reggeborgh Invest.

Η διάσωση του Ομίλου κρίνεται επιτακτική, αφού παρά το όσα υποστήριζε χτες ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Αναστάσιος Καλλιτσάντσης για ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 400 εκατ. ευρώ, άνθρωποι που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στον Ελλάκτωρα κάνουν λόγο για σημαντικά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν κυρίως την θυγατρική Άκτωρ.

Μπλοκάρισμα λογαριασμών, αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς λόγω ικανότητα έκδοσης εγγυητικών, παύση πληρωμής προμηθευτών, είναι μερικά από τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης για τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Άλλωστε όσοι γνώριζαν τα όσα συμβαίνουν στου κόλπους του μεγαλύτερου κατασκευαστικού Ομίλου της χώρας τους τελευταίους μήνες, υποστήριζαν ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία για την διάσωση του Ομίλου, τόσο η κατάσταση επιβαρύνεται και οι σκελετοί που ενδεχομένως βρεθούν να είναι πολύ μεγάλοι. Άλλωστε οι Ολλανδοί έχουν προαναγγείλει διαχειριστικό έλεγχο.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον Ελλάκτωρα είναι τα όσα ανέφερε χτες στη γενική συνέλευση ο μέτοχος του Ομίλου Χρήστος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι «Όπου και να βρεθώ δεν θέλουν να ακούσουν για την Άκτωρ ενώ πριν όλοι ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της» ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση της κατασκευής του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη το οποίο ενώ το ανέλαβε η Άκτωρ, όπως είπε, «δεν εμφανίστηκε κανείς για να υπογράψει τη σύμβαση, ενώ δεν απαντούν καν στα τηλέφωνα των ιθυνόντων του Κολλεγίου. Δεν μπορεί να βγάλει εγγυητική η Ακτωρ για να υπογράψει το έργο; Κανείς δεν ξέρει».

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο «τραπέζι»

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα από τα άμεσα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι από την νέα διοίκηση του Ομίλου. Οι Ολλανδοί άλλωστε υποστήριζαν πως ο Όμιλος χρειάζεται κεφαλαιακή ένεση, πρέπει όμως να προηγηθεί ουσιαστικός έλεγχος ώστε να εντοπιστεί με ακρίβεια το ποσό της αύξησης κεφαλαίου. Εκτιμάται πως, αν η αύξηση κεφαλαίου κινηθεί κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, οι μέτοχοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε αυτό το θέμα άλλωστε θα φανεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν τόσο οι Ολλανδοί της Reggeborgh, όσο και το σχήμα των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, οι οποίοι κατέχουν γύρω στο 5% των μετοχών και το 25,5% των δικαιωμάτων ψήφου αλλά μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν αγόρασαν πρόσθετο ποσοστό 10% στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Farallon που απέκτησε τις μετοχές των αδερφών Καλλιτσάντση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή ψηφοφορία έδειξε πως το μπλοκ των εφοπλιστών και του κ. Αναστ. Καλλιτσάντση ελέγχει περί το 30% – 32% του Ομίλου, ενώ παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη η στάση που θα κρατήσουν.

Ερωτηματικό όμως παραμένει και η στάση που θα ακολουθήσει η Reggeborgh η οποία ελέγχει περί το 14,17% των μετοχών της Ελλάκτωρ αλλά διαθέτει και δικαίωμα αγοράς του 12,5% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της επόμενης ημέρας.

Εκείνο που μέχρι τώρα έχει γίνει σαφές είναι ότι οι Ολλανδοί δεν θέλουν να ξεπεράσουν το 33% των μετοχών ώστε να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση, ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που ακολούθησαν και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία διατηρούν το 30,5%.

Όπως άλλωστε υποστήριξε χτες στη γενική συνέλευση ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας, στην παρέμβασή του λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για το νέο ΔΣ, απαντώντας σε όσα έχουν συζητηθεί τις τελευταίες μέρες, ανέφερε ότι, όλα τα μέλη που προτάθηκαν από την ολλανδική εταιρεία, πληρούν τους όρους της ανεξαρτησίας και δεν έχουν κολλήματα με βάση τη νομοθεσία. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν έχουν καμιά επαγγελματική σχέση ή εξάρτηση από την Reggeborgh, την οποία χαρακτήρισε «παθητικό επενδυτή» στην Ελλάκτωρ, όπως και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο Μπάκος, η στοιχηματική στη Νιγηρία και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Ελλάκτωρ: Όχι στην ανάκληση του Δ.Σ.
Ελλάκτωρ: Κανονικά η Γ.Σ. – «Στο βρόντο» οι τακτικισμοί Καϋμενάκη και Μπάκου
Φορολοταρία Μαρτίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε τα αποτελέσματα
Νέα εποχή στην Ελλάκτωρ! «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ
Πίστωση 182,5 εκατ. ευρώ σε 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Φεβρουαρίου-Μαρτίου