Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λαφαζάνης για Τσίπρα: Είχε αποδεχθεί άτυπη συμφωνία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για συγκυβέρνηση- Eνδεχομένως με άλλο πρωθυπουργό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή στην Ελλάκτωρ! «Πράσινο φως» στην ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ

Το «πράσινο φως» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ έδωσε η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, με ποσοστό 68,24%, ενώ κατά της αύξησης ψήφισε το 31,76%.

H αύξηση θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 133,9 εκατ. νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση θα διατεθούν: 20,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της Ενέργειας και ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Άκτωρ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

Όχι στην ανάκληση του Δ.Σ.

Νωρίτερα, όχι στην ανάκληση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ, με ποσοστό 66,70%, ψήφισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ.

Υπέρ της ανάκλησης, θέμα που είχε θέσει η Greenhill των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, ψήφισε το 31,76% και λευκό περί το 1,6%.

Η γενική συνέλευση είχε απαρτία 81,98%, ενώ όπως έγινε γνωστό έγινε δεκτό επιπλέον ποσοστό μετοχών 23,54% στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσοστό 18% της Αiolos Investor, ενώ το υπόλοιπο 5% εκτιμάται ότι ανήκει στον εφοπλιστή Διαμαντίδη.

«Στο βρόντο» οι τακτικισμοί Καϋμενάκη και Μπάκου

Σημειώνεται, εξάλλου, πως προ της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης η αίτηση προσωρινής διαταγής που υπέβαλλε η Greenhill των Καϋμενάκη και Μπάκου με σκοπό να μπλοκάρουν την Γ.Σ., απορρίφθηκε.

Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τους κατ’ ευφημισμόν επενδυτές, αφού μόνο τέτοιοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν  έχουν ως μοναδικό στόχο: Να βάλουν εμπόδια στην επιβίωση του Ομίλου, καθυστερώντας την υλοποίηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου΄.

Η τακτική τους είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη, αφού το ίδιο είχαν πράξει και στην γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου (τότε που πανηγυρικά το σώμα των μετόχων έδωσε την διοίκηση του Ομίλου στη Reggeborgh), καταθέτοντας την προηγούμενη ημέρα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία απέσυραν μία ημέρα μετά, λίγο πριν την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης.

Πέρα από τους τακτικισμούς, τις μεθοδεύσεις, και τον βρώμικο πόλεμο που εδώ και καιρό έχουν επιδοθεί οι Καϋμενάκης και Μπάκος με στόχο να πλήξουν την λειτουργία της εταιρείας, η σημερινή γενική συνέλευση, ωστόσο, εν τέλει έδωσε το πράσινο φως στην έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Άκτωρ.

Αυτό άλλωστε, όπως κατά καιρούς έχει επισημανθεί από την νέα διοίκηση του Ομίλου, είναι η μόνη λύση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ακτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ και απαλλαγμένη από την κακοδιαχείριση και τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα.

Την αναγκαιότητα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για να προχωρήσει η εταιρεία, επισήμαναν κύκλοι της Ελλάκτωρ και σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι «όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στην γενική συνέλευση, ώστε να μην εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους μετόχους και τους 6.000 εργαζόμενους της εταιρείας».

Μυτιληναίος: Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021
Βγαίνουμε ξανά στις αγορές! Το Ελληνικό Δημόσιο ανοίγει το βιβλίο για την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου
Η Ελληνικός Χρυσός λαμβάνει έγκριση για την δημιουργία χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στο έργο των Σκουριών
Πάνω από τα 14 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο πενταετές ομόλογο
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις
Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% θα επιτύχει φέτος η Ελλάδα