Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάκτωρ: Σήμερα η κρίσιμη γενική συνέλευση – «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Σε λίγες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρα με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 120,5 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

Ελλάκτωρ: Θετική ανταπόκριση από διεθνείς οίκους για την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ- Ξεκινά επαφές με Greenhill

«Είναι ώρα να αναλάβουν όλοι της ευθύνες τους απέναντι στην εταιρεία, τους χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και τους μετόχους της Ελλάκτωρ», σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Ομίλου, προσθέτοντας ότι «ουδείς έχει δικαίωμα να βάλει εμπόδια στη διαδικασία και αν το κάνει, ας αναλάβει την ευθύνη».

Πηγές της διοίκησης υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος των μετόχων (θεσμικών, ξένων, ιδιωτών, τραπεζών) στηρίζει την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα, τι στάση θα κρατήσουν οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος.

Δύο είναι τα σενάρια που επικρατούν για το τι μέλει γενέσθαι με την σημερινή γενική συνέλευση.

Το πρώτο είναι να γίνει η γενική συνέλευση (που θα συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία) αλλά η πλευρά των εφοπλιστών να καταψηφίσει το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συγκληθεί εκ νέου γενική συνέλευση, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (ύψος αύξησης, όρους κλπ) από την προηγούμενη.

Και το δεύτερο σενάριο είναι η πλευρά των εφοπλιστών να ζητήσει αναβολή της γενικής συνέλευσης, η οποία θα προγραμματιστεί εκ νέου 20 μέρες μετά (ήτοι στις 22 Απριλίου).

Όπως έχει επισημάνει η διοίκηση του Ομίλου, στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσειςγια τη δυναμική συμμετοχή του Ομίλου στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.

Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση, θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας καθώς και 100 εκατ. ευρώ περίπου, για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ακτωρ.

Από τα παραπάνω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των νέων μετοχών και το σύνολο των κεφαλαίων, που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Απορρίφθηκε η προσωρινή διαταγή για παράταση του διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού

Με την απόρριψη της προσωρινής διαταγής που ζητούσε την παράταση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων (η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 10 Μαΐου), η Ακτωρ βρέθηκε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, αν και είχε προσκομίσει στο δικαστήριο όλα τα απαραίτητα έγγραφα που διαβεβαίωναν την δυνατότητα αυτόνομης καθόδου στην διεκδίκηση του έργου.

Να σημειωθεί ότι χτες η διοίκηση της Άκτωρ απέστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ στην οποία ανέφερε ότι «στις 25 Μαρτίου η Roadis μας ανακοίνωσε αιφνιδίως την αποχώρηση της από το σχήμα συμμετοχής στο διαγωνισμό με δικής της πρωτοβουλία και για δικούς της αντικειμενικούς λόγους.

Στις 26 Μαρτίου υποβάλλαμε αμέσως στο ΤΑΙΠΕΔ αίτημα ζητώντας την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών κατά 35 ημέρες, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Ακτωρ Παραχωρήσεις σύμφωνα με τα τεύχη του διαγωνισμού, δηλαδή να εγκριθεί η μεταβολή του προεπιλεγέντος σχήματος λόγω αποχώρησης της Roadis και να συμμετάσχει νομίμως η Ακτωρ Παραχωρήσεις στο διαγωνισμό.

Ωστόσο στις 30 Μαρτίου και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν από τα ΤΑΙΠΕΔ.

Επειδή το σκεπτικό της απόρριψης θεωρήθηκε ότι είναι νόμω και ουσία αβάσιμο ή δε ανωτέρω απόρριψη των αιτημάτων αποφασίστηκε χωρίς καμία περαιτέρω αιτιολογία και χωρόις να εξεταστούν οι επιμέρους λόγοι που είχαν προβληθεί και εν όψει της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ασκήθηκε στις 31 Μαρτίου Προδικαστική Προσφυγή ενώπιον του ΤΑΙΠΕΔ και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο το αίτημα της προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε και καθορίστηκε ημερομηνία εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων στις 10 Μαΐου 2021».

Με την παραπάνω εξέλιξη η συμμετοχή της Άκτωρ στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας κλείνει οριστικά.

Ενοίκια: Γιατί είναι ακόμη «στα ύψη» – Ο ρόλος των Airbnb – Λίστα με τα πιο δημοφιλή προάστια της Αττικής (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε πληρώνονται όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – Τι ποσά θα λάβουν
Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού