Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ανείπωτη τραγωδία στο Αγρίνιο: 7χρονο κοριτσάκι έχασε μάνα και πατέρα μέσα σε λίγες ημέρες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειψη ρευστού και απολύσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τα λουκέτα και τις απολύσεις εργαζομένων να αυξάνονται, κρούωντας τον κίνδυνο για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Τα ευρήματα της χθεσινής έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο επιχιερηματικός ιστός της χώρας: 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει μείνει χωρίς ρευστό ενώ 1 στις 10 επιχειρήσεις έχει κάνει απολύσεις, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Επίσης υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού σχεδόν 1 στις 2 (ποσοστό 46,4%) φαίνεται πως έχει τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή, με 1 στις 4 επιχειρήσεις (21,6%) να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Η νέα αυτή έρευαν έρχεται να επιβεβαιώσει την κραυγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας, που κάνουν λόγο για τραγική εικόνα καθώς εκτιμάται ότι 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν κατεβάσει ρολά ενώ τα ενοικιαστήρια σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αυξάνονται.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να διαφανεί μέσα στους επόμενους μήνες, όταν λήξουν τα μέτρα στήριξης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λουκέτο σε 200.000 επιχειρήσεις και για ανεργία που θα φτάσει το 30%.

Όπως έχει αναφέρει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «θα είμαστε ευχαριστημένει αν μπει λουκέτο μονο στο 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας (σ.σ. σε σύνολο 800.000), ενώ μόλις ολοκληρωθούν τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας, η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από το 30%».και οι επιχιερήσεις θα προβούν σε μαζικές απολύσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε η Κομισιόν η ανεργία στην Ελλάδα θα αγγίξει 17,5% το 2021 και στο 16,7% το 2022, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπονται δραματικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Αυξάνονται τα χρέη

Κορωνοχρέη ύψους 1,5 δις ευρώ πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από τη κυβέρνηση, νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για την αποπληρωμή τους.

Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες να θεωρούν ότι δεν φτάνουν μόνο οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να σωθούν από την στιγμή που οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από παρεμβάσεις μερικής στήριξης για την πλειονότητα του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αποτυπώνται με το πλέον γλαφυρό τρόπο στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ: σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (46,4%) φαίνεται πως έχει τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή, 1 στις 4 επιχειρήσεις (21,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ επίσης 1 στις 4 επιχειρήσεις (19,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ειδικότερα: 1 στις 4 επιχειρήσεις (23,8%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ), 1 στις 4 επιχειρήσεις (26,3%) δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ, το 14,9% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό δήλωσε πώς έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, το 32,9% των επιχειρήσεων που έχουν τραπεζικά δάνεια δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές, το 23% των επιχειρήσεων που έχουν ενοίκιο δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές ενώ το 22,6% έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε πληρώνονται όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης – Τι ποσά θα λάβουν
Πώς ο Mr Jumbo βγαίνει αλώβητος από την αύξηση των ναυτικών ναύλων 
Ελλάκτωρ: «Όλα θα τελειώσουν στην γενική σύνελευση της 22ης Απριλίου»
Ελλάκτωρ: Αγωγή κατά Καλλιτσάντση και Εξάρχου για υπεξαίρεση
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού
To πρώην Οινοποιείο Καμπά μεταμορφώνεται σε εμπορικό πάρκο επιχειρηματικότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης