
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οι Επιστήμες, η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τον πυρήνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιείται για να μπορέσει να προσελκύσει επιστήμονες στην Ευρώπη αξιοποιώντας τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – και όχι μονάχα – με σκοπό ακριβώς να ενδυναμώσει αυτήν την προσπάθειά της για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -σε ανύποπτο χρόνο- ούτως ή άλλως έχει επενδύσει σ΄ αυτό. Έχει δημιουργήσει δηλαδή κίνητρα για να προσελκύσει επιστήμονες της διασποράς και όχι μονάχα ώστε να έρθουν και βοηθήσουν τη διαμόρφωση αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου και στην ελληνική οικονομία. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου «Choose Europe for Science» που οργάνωσε στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την Έρευνα και την Καινοτομία Ekaterina Zaharieva.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στη Διάσκεψη η οποία τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος παρέστη στις εργασίες της και παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συμμετείχαν οι υπουργοί Έρευνας και Καινοτομίας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία εστιάζοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων και ερευνητών από τρίτες χώρες, με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε τομείς αιχμής.
Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για την Έρευνα και την Καινοτομία, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο College de France, με πρόσκληση του Γάλλου υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Philippe Baptiste, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Ειδικότερα, επισήμανε ότι: «Aυτή είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη ν΄αντιστρέψει την προηγούμενη τάση και να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, μαζί με τις ανταγωνιστικές αμοιβές, το ελάχιστο διοικητικό βάρος και τις προοπτικές σταδιοδρομίας, πρέπει να είναι το ελάχιστο των κοινών μας προσπαθειών. Από την άποψη αυτή, η εξέταση των δυνατοτήτων εισαγωγής ενός ευρωπαϊκού συστήματος θεωρήσεων για ερευνητές και επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης είναι υψίστης σημασίας», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.
«Επιπλέον, τόνισε, απαιτείται μια συστηματική και πολυεπίπεδη προσέγγιση με κοινές αλλαγές στα μοντέλα χρηματοδότησης, τις θεσμικές πολιτικές, τους εθνικούς κανονισμούς υποστήριξης της ερευνητικής σταδιοδρομίας σε όλα τα στάδια».
«Άλλες προκλήσεις που συνδέονται άμεσα με την πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας», ανέφερε ο υφυπουργός, «είναι επίσης σημαντικές, όπως η κινητικότητα των δικαιωμάτων ασφάλειας και οι διατάξεις για τις οικογένειες (σύμφωνα με το παράδειγμα των κρατικών διεθνών σχολείων)».
Ο κ. Καλαφάτης κατέθεσε παράλληλα πρόταση για μια ολιστική ευρωπαϊκή στρατηγική πρωτοβουλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στη βάση του επιτυχημένου μοντέλου CERN. Ενώ, όπως επισήμανε, «η ΕΕ έχει επιδείξει διεθνή ηγετική θέση στη ρύθμιση και την πολιτική της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι απαραίτητο ένα τολμηρό και κεντρικά οργανωμένο έργο που θα μπορούσε να την τοποθετήσει στην παγκόσμια πρωτοπορία στην καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης».
<>
Ροή Ειδήσεων

21/05/2025 | 21:52
Εξαφανίστηκε η 15χρονη Ριτάλ από τη Νίκαια – Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
21/05/2025 | 21:28
Χατζηβασιλείου στη Βουλή: Ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης για εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
21/05/2025 | 21:28
Νετανιάχου: Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι όρος για το τέλος του πολέμου

21/05/2025 | 21:10
Καμία βοήθεια δεν έχει διανεμηθεί στη Γάζα εξαιτίας της μη ασφαλούς πρόσβασης, λένε τα Ηνωμένα Έθνη
21/05/2025 | 20:57
Δυτική Όχθη: Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ για τα πυρά εναντίον διπλωματών – «Απαράδεκτο, απαιτούμε πειστικές εξηγήσεις»
21/05/2025 | 20:46
Ευτύχης Μπλέτσας: Παντρεύτηκε και με θρησκευτικό γάμο τη σύντροφο του, Ηλέκτρα Αστέρη

21/05/2025 | 20:35
Γλυκά Νερά: Η στιγμή που ο 17χρονος γρονθοκοπεί τον 48χρονο και τον ρίχνει στο έδαφος
21/05/2025 | 20:19
Φίλιππος Σοφιανός: «Αν δεν είχε έρθει στην ύστατη στιγμή δεν θα είχα βγει ζωντανός, άρχισαν οι αλλοιώσεις»
21/05/2025 | 19:28
Δημήτρης Μακαλιάς: «Αν έλεγα τις ατάκες που έχει πει ο Σωτήρης Τσαφούλιας, θα ήμουν κρεμασμένος στο Σύνταγμα»

21/05/2025 | 19:21
Πάτρα: Συγκλονίζει ο διάλογος της 56χρονης με τον γιο της που του έδωσε το ήπαρ της – «Ρε μαμά, μήπως να το αφήσουμε;»

20/05/2025 | 18:11
Αφροδίτη Γραμμέλη κατά Στάθη Αγγελόπουλου: «Έχω αρχίσει να θυμώνω με αυτή την απαξίωση»
20/05/2025 | 13:28
Νέα τροπή στην υπόθεση κακοποίησης παιδιών στη Λάρισα: Τρεις οι κατηγορούμενοι – Διώκεται και ο πατέρας
20/05/2025 | 16:18
Γιώργος Λιάγκας: Ένταση στο Πρωινό με Καλύβα – Πετρογιάννη – «Εγώ Φωτεινή μου δεν προέρχομαι από το lifestyle»

20/05/2025 | 12:00
Σπύρος Μπιμπίλας για Νίκο Γαλανό: «Τον τελευταίο χρόνο είχε αρρωστήσει, ξέραμε ότι ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση»
20/05/2025 | 19:47
Λάρισα – Η κατάθεση της παιδιάτρου που εξέτασε τα δύο παιδιά που κακοποιήθηκαν: «Ο Γιάννης με έκαψε στο πρόσωπο»
20/05/2025 | 20:41
Η Εριέττα Κούρκουλου αποκάλυψε ότι οι πρώην της είχαν πρόβλημα με την οικονομική της επιφάνεια: «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λίγοι»

20/05/2025 | 17:44
Φωκάς Ευαγγελινός: «Η Klavdia με έκανε και έκλαιγα όταν τραγούδησε στον τελικό της Eurovision»
20/05/2025 | 18:02
Πέλλα: Καταδικάστηκε δάσκαλος γιατί έδειχνε σε μαθητές βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο
20/05/2025 | 12:10
Eurovision 2025: Η σέξι φωτογραφία των εκπροσώπων Μάλτας και Φινλανδίας μετά τον τελικό

20/05/2025 | 19:16
Όλγα Κεφαλογιάννη για το διαζύγιο και τη δικαστική διαμάχη με τον Μίνωα Μάτσα: «Υπέστην εκβιασμό»
20/05/2025 | 17:10
Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 μωρά θα πεθάνουν σε 48 ώρες αν δεν φτάσει βοήθεια
20/05/2025 | 12:30
Ο Γιάννης Μπέζος σε μια σπάνια εξομολόγηση για τη Ναταλία Τσαλίκη: «Είμαστε συνταξιδιώτες στο χρόνο»

20/05/2025 | 16:00