Αθήνα

 

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

simos vasilis
Βασίλης Σίμος: Ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς Αθηνών αναλαμβάνει πολιτικός εκπρόσωπος στο κόμμα Δημοκράτες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως οι εξαγγελίες Τσίπρα οδηγούν στον συμβιβασμό Ευρώπης-ΔΝΤ-Ελλάδας

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών γύρω από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που κορυφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να ηρεμήσουν σε ένα βαθμό  μέχρι το Eurogroup να εκδώσει την δική του ετυμηγορία  και -σύμφωνα με σαφείς ενδείξεις – θα δώσουν την θέση τους σε ενα νέο τοπίο που συνέθεσαν παλαιότερα και πρόσφατα συμβάντα.  

Γράφει ο Πέτρος Μπακατσέλος στο “Κόκκινο Δάνειο”

Οπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM)κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του που δημοσίευσε η ισπανική εφημερίδα El Mundo, όσο και από προβλέψεις διεθνών αναλυτών,

1. σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς», εγείρονται όμως εκ νέου ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και τις ουσιαστικές προοπτικές των μεταρρυθμίσεων.

2.το θέμα δεν είναι οι εξαγγελίες  Τσίπρα, αλλά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενεργεί χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τους δανειστές.

3.Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση αλλά και στην ένταξη της Ελλάδας στα “ομόλογα Ντράγκι”, είναι πλέον σίγουρες καθώς όπως δήλωσε ο Ντομπρόφσκις”η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες” (και δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν την καθυστέρηση αυτή -και-με την πληροφορία που μετέδωσε το Spiegel, σύμφωνα με την οποία “το ΔΝΤ θα αποφασίσει την άνοιξη για την Ελλάδα για να ενημερωθεί και να “ψηθεί” ο Τραμπ).

4.Οι εντάσεις που δημιούργησαν οι “αιφνιδιαστικές εξαγγελίες για την 13η σύνταξη και τον ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά ” οδηγούν σε ενα επώδυνο -για την χώρα μας- συμβιβασμό  μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ που θα προβλέπει “κόφτη” διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις μέχρι το 2023. (Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η εκτίμηση του Ντομπρόφσκις ότι “στην πραγματικότητα το χάσμα Ευρωπαίων-ΔΝΤ δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα, μια μέρα μετά την αιτιολόγηση της Μέρκελ στον Τσίπρα, της “κάθετης” αποψης για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα). 

5.Συντηρείται έτσι το θέμα των πρόωρων εκλογών και η επώδυνη για την ελληνική οικονομία, πολιτική αβεβαιότητα.

Η αλληλουχία των γεγονότων 

Η συμβατική “αλυσίδα” που καθορίζει τις συμπεριφορές όλων των “παικτών” είναι πλέον σχηματισμένη, είτε ως πρόσφατο παρελθόν, είτε ως προβλέψιμο μέλλον.

  • Κάψιμο επιστολών Κατρούγκαλου από συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα
  • αύξηση φορολογικών εσόδων από την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και την “κατασχετήρια τρομοκράτηση ” των  μεσοκατώτερων στρωμάτων που πλήρωσαν με κάρτες και “χρήματα κάτω από τα στρώματα 
  • ανησυχητική και αντιφατική εμφάνιση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στην επίσκεψη Ομπάμα, στην κηδεία Κάστρο και στο ναυάγιο του Κυπριακού 
  • απασφάλιση Ερντογάν και αυξηση των προσφυγικών ροών
  • αυξανόμενη δημοσκοπική κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα με διαρκώς πρστιθέμενες αιτίες   
  • αιφνιδιαστικές εξαγγελίες για την 13η σύνταξη και τον ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά
  • λάθος “τιμωρία” Τσίπρα από τον Σόιμπλε με πάγωμα της ρύθμισης του χρέους  
  • πλήρης υιοθέτηση και μεταγραφή Τσίπρα απο τους ευρωσοσιαλιστές
  • άδειασμα της πολιτικής λύσης από την Μέρκελ 
  • παράταση της β΄ αξιολόγησης και πίεση στην κυβέρνηση να αποδεχθεί ενα συμβιβαστικό 4ο Μνημόνιο ή να προσφύγει σε χανένες απο χέρι εκλογές
  • συμβιβασμός Ευρωπαίων-ΔΝΤ στο  σχέδιο που αναλύεται παρακάτω

«Κόφτης» διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις μέχρι το 2023!!!

Οι δανειστές οπως ολα δείχνουν, καταλήγουν σε ένα σχέδιο προκειμένου να κλείσει η β αξιολόγηση στα μέτρα τους.

Καταρχήν θα αποσυρθεί η βιαστική κίνηση του Σόιμπλε και της οικονομικής πολιτικής του προέκτασης (βλπ Ντάισελμπλουμ) να επιβάλλει προτεσταντική “τιμωρία”  στις εξαγγελίες Τσίπρα με το πάγωμα της ρύθμισης για το χρέος.

Άλλωστε δεν είναι το κατάλληλο πολιτικό timing λίγες μέρες πριν από την έλευση των εκλογών και της σύγκρουσης Χριστιανοδημοκρατών με τους “φιλοτσιπρικούς” ευρωσοσιαλιστές για ένα θέμα προτασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τη θέση της  “τιμωρίας” έχουν ήδη πάρει χαρακτηρισμοί όπως “ο Τσίπρας δημιούργησε μια περιττή και άχρηστη κατάσταση”, “καταπάτηση της εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε”, “η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συζητά εκ των προτέρων όλα τα μέτρα…”.

Γι αυτό με κάθε αφορμή θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση και στην μέγγενη δύο ημερομηνιών

  • 19 Ιανουαρίου 2017, συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ποσοστική χαλάρωση
  • 26 Ιανουαρίου 2017, συνεδρίαση του Eurogroup που θα κρίνει τις εξαγγελίες Τσίπρα

Θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει “κόφτη” διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις

  • ώστε από τη μία, να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από 2018 και μεσοπρόθεσμα,
  • και από την άλλη να “χαμηλώσουν” οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για υιοθέτηση από τώρα πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ.

Από την τρόικα βγαίνει πως ο “κόφτης” πρέπει να επεκταθεί κατά μια πενταετία πέραν του 2018 και να καλύψει την περίοδο 2019-2023. Η χρονική επέκταση του “κόφτη” πρέπει να θεσμοθετηθεί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και στις εξαιρέσεις από τις περικοπές θα περιλαμβάνονται μόνον κάποια ειδικά επιδόματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας “Αγορά”, οι δανειστές “πάτησαν” πάνω στην πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησης για αυτόματη περικοπή δημοσίων δαπανών και το 2019-2020, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η εφημερίδα αναφέρει πως κυβερνητικός παράγοντας έχει δηλώσει ότι ως αντάλλαγμα για τη διετή παράταση η τρόικα θα πρέπει να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δεχτούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση του όσον αφορά στις αλλαγές στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο οι δανειστές και ειδικότερα η πλευρά του ΔΝΤ, να εμμείνει στο να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στις δαπάνες που θα κόβονται στην περίπτωση αποκλίσεων καθώς εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο να απαιτήσει η τρόικα να μειωθούν οι κατηγορίες των δαπανών που σήμερα εξαιρούνται από τον “κόφτη”, με αποτέλεσμα να “θυσιαστούν” και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα

Η ελληνική πλευρά θέλει η πρόβλεψη να μιλά γενικά για δημόσιες δαπάνες που θα μπαίνουν στον νέο “κόφτη”, ενώ παράλληλα να μην τεθεί αυτός προς ψήφιση από τη βουλή με το Μεσοπρόθεσμο, αλλά να συμπεριλαμβάνεται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Ντομπρόφσκις-Ρέγκλινγκ: Οι εξαγγελίες έφεραν «περιττή και άχρηστη» κατάσταση

Όπως αναφέρθηκε ήδη , το κλίμα για τα παραπάνω δημιουργείται ήδη με τον πιο επίσημο τρόπο από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» δήλωσε οτι  εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν σε μία «περιττή και άχρηστη» κατάσταση τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς.

O κ. Ντομπρόφσκις προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, σημειώνοντας πως σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει «εντός τροχιάς». Κατέστησε όμως σαφές ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές , χωρίς πρότερη συζήτηση με τους θεσμούς, μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι αδιέξοδη αλλά είναι «πιο ταραχώδης», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τοποθετώντας τον νέο ορίζοντα για συμφωνία μέσα στους «επόμενους μήνες».

Αναφερόμενος τέλος στις διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αιχμή τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και τα δημοσιονομικά μέτρα που ίσως απαιτούνται για την επίτευξή τους, ο κ. Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι στην πραγματικότητα το χάσμα δεν είναι όσο μεγάλο όσο φαίνεται σε δημοσιεύματα.

«Υπάρχει τρόπος να γεφυρώσουμε τις διαφορές», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το Ταμείο έχει κάνει και στο παρελθόν απαισιόδοξες προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας, απέφυγε όμως να δηλώσει με βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε σε συνέντευξη του  στην ισπανική εφημερίδα El Mundo , πως μολονότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας έχουν πλήξει τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, έσπευσε να προσθέσει, οι χώρες μέλη του ESM θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Για τον ίδιο πάντως οι εξαγγελίες ήταν ζήτημα καταπάτησης της εμπιστοσύνης που επιχειρείται να αποκατασταθεί μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς, αφού «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συζητά με τους θεσμούς εκ των προτέρων όλα τα μέτρα που πιθανόν να επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος, καθώς και το πως θα χρησιμοποιείται το πλεόνασμα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Τίθεται πλέον το δίλημμα των προώρων εκλογών? 

Το κλίμα που πλέον έχει δημιουργηθεί και τα νέα δεδομένα, δίνουν στους διεθνείς αναλυτές την ευκαιρία να επιμείνουν στο “αγαπημένο τους θέμα ” των πρόωρων εκλογών.

Citigroup, το fund Brown Brothers Harriman, η Stratfor και η Tenco Intelligence αναλύουν το ελληνικό πρόγραμμα και ενημερώνουν τους opinion πελάτες τους ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση με τους δανειστές που θα οδηγήσουν σε πρόωρες -και χαμένες γι αυτόν-εκλογές ή να συμφωνήσει μαζί τους σε νέα μέτρα, υα οποία “θα υπονομεύσουν περισσότερο την αξιοπιστία του και την δημοτικότητά του εγχώρια”. Αυτή ωστόσο είναι η “εύκολη” κι “ανέξοδη” οπτική γωνία αναλυτών που αμείβονται καλά, για να μην ρισκάρουν καμιά πρόβλεψη. Η αλήθεια είναι πιο “απλή” στην περιγραφή της και πιο “σύνθετη”στην επιλογή της.

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι για τους θεσμούς απαγορευτικές στο σημερινό οικονομικό και πολιτικό στάδιο της αξιολόγησης. Τις επόμενες εβδομάδες οι πρόωρες εκλογές ίσως θεωρηθούν επιβεβλημένες…

Πηγή: Κόκκινο Δάνειο

Ροή Ειδήσεων

geroulanos

28/03/2024 | 12:37

Το «αντίο» του Παύλου Γερουλάνου στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Βαθιά δημοκράτης, ουσιαστικός σοσιαλιστής, ο Ανδρέας τον άκουγε, το κίνημα τον σεβόταν»

28/03/2024 | 12:30

Πέτρος Λαγούτης: «Όταν κάποιος γίνεται αδιάκριτος και ξεπερνά τα όριά μου με νευριάζει»

28/03/2024 | 12:17

Tο Dads Retreat έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Villa Amfiario στις 15-17 Ioυνίου!
afrikaniki skoni athina 280324 (6)

28/03/2024 | 12:07

Δείτε εικόνες: Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Αθήνα – Πότε έρχεται το νέο κύμα

28/03/2024 | 11:52

Το σαρδάμ της Δέσποινας Καμπούρη που… διέλυσε το πλατό του «Πάμε Δανάη»

28/03/2024 | 11:45

Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»
nikos pappas 280324

28/03/2024 | 11:36

Νίκος Παππάς: «Υπήρξε συνεννόηση, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα» απαντά μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

28/03/2024 | 11:30

Ακρίτα για Βορίδη – Μιχαηλίδου: «Τους έβλεπα στη Βουλή να χαριεντίζονται και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι»

28/03/2024 | 11:16

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο
theodoros papatheodorou 280324

28/03/2024 | 11:00

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες

28/03/2024 | 10:50

Μέγκι Ντρίο: «Τους έπιασα στα πράσα στο εξοχικό μου στη Χαλκιδική»

28/03/2024 | 10:45

Λαμπρούλης: Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση δεν αφορά μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά
alexandra panagiotarou 280324

28/03/2024 | 10:32

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: «Η κρυοσυντήρηση είναι το καλύτερο δώρο που μου έχω κάνει»

28/03/2024 | 10:20

ΗΠΑ: 4 νεκροί και τουλάχιστον 5 τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ιλινόι

28/03/2024 | 10:09

«Ημέρα Καριέρας στον τουρισμό»: Διαθέσιμες πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας στην εκδήλωση της ΔΥΠΑ
ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται 18 επιδόματα – Οι δικαιούχοι
aade1
ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών έως τις 2 Απριλίου λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας
ΕΣΠΑ: Δράση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 άνεργους νέους 18 – 29 ετών
microskopio
Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε διαβούλευση το σχέδιο – Σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση της διακίνησης προϊόντων
syntaxiouxoi xrimata 070723
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών – Ποιοι συνταξιούχοι πάνε ταμείο αυτή την εβδομάδα
ceb5cf80ceb9cf87ceb5ceb9cf81ceaecf83ceb5ceb9cf82
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Λήγει αύριο 27/3 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ