Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα για τα χρόνια της κρίσης : Τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 38%

«Στην διάρκεια 6 περίπου ετών, η ελληνική κοινωνία γνώρισε την έντονη αποσταθεροποίηση πολύ σημαντικών ισορροπιών της και μια ριζική υποχώρηση του επιπέδου διαβίωσής της. Τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 38%». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του Τάσου Γιαννίτση και Σ. Ζωγραφάκη με θέμα “Ελλάδα: Αλληλεγγύη και προσαρμογή σε συνθήκες κρίσης” που παρουσιάστηκε στο […]

«Στην διάρκεια 6 περίπου ετών, η ελληνική κοινωνία γνώρισε την έντονη αποσταθεροποίηση πολύ σημαντικών ισορροπιών της και μια ριζική υποχώρηση του επιπέδου διαβίωσής της. Τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 38%».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του Τάσου Γιαννίτση και Σ. Ζωγραφάκη με θέμα “Ελλάδα: Αλληλεγγύη και προσαρμογή σε συνθήκες κρίσης” που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης οι τρεις κρίσιμες μεταβολές τα χρόνια του μνημονίου ήταν:
-η μείωση των εισοδημάτων κατά μέσο όρο 22.6% μεταξύ 2008 και 2012, που όμως για το σύνολο των μισθών ήταν 27.4% και για τις άλλες πηγές εισοδήματος κυμαίνεται από 20% μέχρι 54%,
-η αύξηση της ανεργίας στο 27%, που κινείται πάντα γύρω στο 26% και
-η φορολογική πολιτική, που λόγω των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων (πρόσθετος φόρος εισοδήματος και περιουσίας, πρόσθετοι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) μείωσε το μειωμένο εισόδημα κατά ακόμα 8.3% (κατά μέσο όρο). Τα πραγματικά εισοδήματα επηρεάστηκαν μειωτικά κατά 7% ακόμα, λόγω πληθωρισμού στα χρόνια μέχρι το 2012, καθώς μόνο από το 2013 και μετά, ο πληθωρισμός έγινε αρνητικός. Το αθροιστικό μέγεθος της μείωσης φτάνει συνεπώς το 38% περίπου.

gianiistis

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες εισοδημάτων (από εργασία και από κεφάλαιο) μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 31.9% και 37.7%. Τα εισοδήματα από συντάξεις (που αποτελούν μια ξέχωρη κατηγορία) αυξήθηκαν κατά 12.8%. Πέρα από την μείωση των εισοδημάτων, πρέπει πάντως να ληφθούν υπ’ όψη και οι σημαντικές απώλειες στην αξία των ακινήτων και των μετοχών, που έπληξαν κυρίως τα μεγάλα, αλλά και σε αρκετό βαθμό και τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου.
Η κρίση και οι πολιτικές προσαρμογής είχαν διαφορετικές επιπτώσεις στις εισοδηματικές πηγές. Η μεγάλη εξάρτηση από μία μόνο πηγή εισοδήματος μέσα στο νοικοκυριό φάνηκε ότι είχε υψηλό ρίσκο. Σε άλλες περιπτώσεις, το κυρίαρχο εισόδημα που χαρακτήριζε ένα νοικοκυριό, υποβιβάστηκε σε δευτερεύον ή και σε μη σημαντικό. Η σύνταξη σε χιλιάδες νοικοκυριά έγινε κύρια πηγή εισοδήματος.

 

Αύξηση των ενοικίων – Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή (Πίνακες)
ΟΑΕΔ: Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα – Πότε θα δοθούν
Έλλειψη ρευστού και απολύσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις
Εν αναμονή του ανοίγματος οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Κοζάνη
Reds: Στην τελική ευθεία το Cambas Project
Ελλάκτωρ: Γνωστοποίηση για τα μετοχικά ποσοστά – Με 25,824% οι Μπάκος- Καϋμενάκης και Αν. Καλλιτσάντσης