Αθήνα

23 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)
Συμφωνία σε όλα , πλην δανείων - Οι τροπολογίες στη Βουλή και πιο κοντά η δόση των 7,5 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται άρση των capital controls; Τι λέει ο Τσακαλώτος

Συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και μεταξύ άλλων μίλησε για τα ελληνικά ομόλογα, που σύντομα θα γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο στη χαλάρωση των capital controls και στη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης...

Συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και μεταξύ άλλων μίλησε για τα ελληνικά ομόλογα, που σύντομα θα γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο στη χαλάρωση των capital controls και στη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

[adsense]

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ζήτημα του χρέους είναι το γεγονός ότι η χώρα προς το παρόν εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη στιγμή που οι δανειστές έχουν χάσει την πρόσβαση σε τακτικές γραμμές χρηματοδότησης, αφού η διαμάχη το 2015 μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών έχουν εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με τη φερεγγυότητα της χώρας και τη θέση της στην ευρωζώνη.

“Το QE θα μπορούσε να έρθει με το που πληρωθούν τα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο”, δήλωσε ο Τσακαλώτος στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. “Είμαι πεπεισμένος ότι το ελληνικό χρέος θα είναι επιλέξιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο”, είπε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι αγορές assets από την ΕΚΤ που ξεκίνησαν το 2014, έχουν μεταμορφωθεί σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει επεκταθεί και διευρυνθεί. Πριν η ΕΚΤ συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να επαναφέρει το waiver, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να δεσμευτούν κρατικά χρεόγραφα ως εγγύηση για την τακτική φτηνή χρηματοδότηση.

“Όταν αποκτήσεις το QE και ανάλογα με το ποια είναι η οπτική σου αναφορικά με την κατάσταση του χρέους, μπορείς να βγάλεις το Grexit από το τραπέζι” είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος. “Μετά ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδυτών”.

[adsense]

“Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και η στο πρόγραμμα QE θα αντισταθμίσει τα τελευταία μέτρα λιτότητας”,εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

“Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να εξουδετερώσουν το υφεσιακό βάρος” τόνισε. Καθώς η ρευστότητα έχει επίσης αποκατασταθεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χαλαρώσει τους ελέγχους κεφαλαίου. “Οι περιορισμοί σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει και υπάρχει οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των capital controls” δήλωσε ο Τσακαλώτος. “Είμαι αισιόδοξος ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή” κατέληξε.

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg
Υψηλή προσφορά 26 δισ. ευρώ για το 10ετές ομόλογο
Συντάξεις και επιδόματα Ιουλίου: Oι ημερομηνίες πληρωμών
REDS: «Πατάει γκάζι» για Cambas Project και Μαρίνα Αλίμου