Αθήνα

 

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

60 χρόνια πριν: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «θερμό» φθινόπωρο! Το ΔΝΤ επιμένει σε κατάργηση 13ου-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα…

«Θερμό» φθινόπωρο εν όψει για κυβέρνηση και κοινωνία, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για την καυτή ατζέντα των εργασιακών σχέσεων...

«Θερμό» φθινόπωρο εν όψει για κυβέρνηση και κοινωνία, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για την καυτή ατζέντα των εργασιακών σχέσεων.

[adsense]

Τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι το φθινόπωρο ή το αργότερο μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο αναμενεται να προκαλέσουν σεισμό στη χώρα και οξύτατες αντιδράσεις, πολύ περισσότερες από αυτές για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκονται:

Μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους με την κατάργηση δύο ετήσιων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού. Προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος αντιδράσεων, προτείνεται τα μέτρα να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθώννα επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12.

Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών και μείωση των αδειών που δικαιούνται. Οι συνδικαλιστές θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους. Σήμερα το ερώτημα της απόλυσης συνδικαλιστή τίθεται σε ειδική επιτροπή η οποία καλείται να εξετάσει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αναφέρονται ρητά στον συνδικαλιστικό νόμο.

Μείωση ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τις δικαιούνται. Σήμερα αναφέρονται ρητά οι άδειες που δικαιούνται οι συνδικαλιστές ανάλογα με τη θέση τους. Ξεκινούν από πέντε μέρες το μήνα και φθάνουν ως το σύνολο της θητείας τους.

Αλλαγές αναμένονται με τον συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ομαδικές απολύσεις. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι θεσμοί θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων. Το ισχύον καθεστώς ομαδικών απολύσεων προβλέπει: κανένα περιορισμό σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, ως 6 εργαζόμενοι το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 ως 150 άτομα και το 5% του προσωπικού (και ως 30 εργαζόμενοι μηνιαίως) για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Λοκ άουτ. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων. Το “δικαίωμα της ανταπεργίας” καταργήθηκε με το νόμο 1264/82, ωστόσο ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς θέτουν από καιρού εις καιρόν το αίτημα της επαναφοράς του. Στον αντίλογο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η ανταπεργία δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος απαγόρευσης.

[adsense]

Εμμονή του ΔΝΤ για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ εκλαμβάνει ως δεδομένο ότι θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο φθινόπωρο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον μία τέτοια εξέλιξη έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την Αθήνα ήδη από το 2012, όταν το ΔΝΤ είχε τότε θέσει επί τάπητος την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά. Ήταν μία απαίτηση που είχε δεσμεύσει και την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως είχε καταφέρει να αναστείλει την εφαρμογή της για ένα διάστημα ένεκα Ευρωεκλογών το 2014 και μετέπειτα λόγω των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων που ακολούθησαν στην χώρα.

Όμως τώρα Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν φέρονται να είναι ανένδοτοι ως προς το πόσο βαθιά θέλουν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Για το Ταμείο οι διαπραγματεύσεις επί των εργασιακών είναι κομβικής σημασίας και η στάση που αναμένεται να τηρήσει θα είναι σκληρή και ανυποχώρητη. Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο έχει ήδη βγάλει από το συρτάρι του τις απαιτήσεις του για προσαρμογή του ιδιωτικού τομέα στις προβλέψεις όσων ήδη ισχύουν για τον δημόσιο με κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού. Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ απαιτεί πρόσθετες θυσίες στον βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας υπό μορφή περαιτέρω μείωσης του εργατικού κόστους στο πλαίσιο μίας γενικευμένης πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης.

Τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης στην χώρα που έχουν υιοθετηθεί από το 2010 μέχρι σήμερα δεν αρκούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου. Το ΔΝΤ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα εργασιακά τα οποία θεωρεί βασικό εργαλείο των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα που όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι του, πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα με τις βαθιές δημοσιονομικές περικοπές που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή. Τα εργασιακά είναι επίσης αυτά που θα κρίνουν επίσης και την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θέλει τις εργασιακές αλλαγές να είναι αιματηρές, και μάλιστα τόσο όσο δεν υπήρξαν τα προηγούμενα έξι χρόνια.

Η μετάθεση της απόφασης του ΔΝΤ για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα έχει όμως να κάνει και με το γεγονός ότι το Ταμείο προεξοφλεί ήδη την αστοχία των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα και την συνεπαγόμενη ενεργοποίηση του “κόφτη”. Η παρούσα νηνεμία προδιαγράφεται να τελειώσει μαζί με την παρέλευση του καλοκαιριού με το φθινόπωρο που θα ακολουθήσει να είναι ένα από τα δυσκολότερα των όσων έχουν προηγηθεί από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

party mouzouraki xr

28/05/2023 | 15:17

Πάνος Μουζουράκης για τον γάμο του: «Δεν έχω προλάβει να τη ζήσω και να την απολαύσω, αλλά είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι»

28/05/2023 | 15:06

Φωτεινή Ντεμίρη: «Δεν το κατήγγειλα ποτέ, έτρεμα σαν το ψάρι κι έλεγα θεέ μου, γλίτωσα»

28/05/2023 | 14:48

Ναταλία Γερμανού: «Παντρεύτηκα με κουμπάρα τη Βίσση, καλεσμένους Ρέμο, Γαρμπή και δεν πήρε χαμπάρι άνθρωπος»
screenshot 10

28/05/2023 | 14:19

Χίος: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό 20 μέτρων στην Αγία Ερμιόνη

28/05/2023 | 14:09

Τραγωδία στο Αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας: Νεκρός 55χρονος Γερμανός που έπεσε από τον πρώτο όροφο

28/05/2023 | 13:51

Νίκος Μουρατίδης: «Δεν γίνεται ο Σάκης Ρουβάς στα 50 του να πηδάει σαν το κατσίκι»
screenshot 4

28/05/2023 | 13:34

Ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη σε βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

28/05/2023 | 13:20

Σκέρτσος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχασε, κάηκε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε, ούτε την κεφαλή του»

28/05/2023 | 13:00

Σίσσυ Χρηστίδου-Γάμος Μουζουράκη: Καταγγέλλει επίθεση και απειλές κατά της νεαρής ρεπόρτερ της εκπομπής από δημοσιογράφους
202005301301420316 1200x700

28/05/2023 | 12:42

Αυτά τα ζώδια θα έχουν το χειρότερο καλοκαίρι – Δεν είναι και η καταστροφή αλλά ετοιμαστείτε

28/05/2023 | 12:10

Θεσσαλονίκη: Με μηχανική υποστήριξη η αναπνοή της 39χρονης ερπετολόγου – Πώς βρέθηκε η οχιά στο σχολείο

28/05/2023 | 12:04

Θρίλερ στην Κρήτη με την εξαφάνιση 47χρονης – Συνεχίζονται οι έρευνες
screenshot 1

28/05/2023 | 11:39

Ζώδια: Τι σημαίνει η Αφροδίτη στον Καρκίνο για τις σχέσεις μας και για τα ζώδια του νερού

28/05/2023 | 11:08

Σοκ στην Καβάλα: Πέθανε βρέφος 9 μηνών

28/05/2023 | 10:51

Πέτσας: «Θα έχουμε κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου, δεν θα υπάρξουν τρίτες κάλπες» όπως λέει ο Βορίδης
Φορολοταρία Απριλίου 2023: Δείτε τα αποτελέσματα – Ένας τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ
omologo episimo 3
Νέο χαμηλό έτους για το περιθώριο των 10ετών ομολόγων
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. στο 4μηνο – Ώθηση από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ – Προβλέπει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους παγκοσμίως
pliromes lefta misthos epidomata 1501
Καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους οι ελληνικές επιχειρήσεις
230525113852
Άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας – Σε ποιες περιοχές επικεντρώνεται η οικιστική ανάπτυξη