Αθήνα

 

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

anastasopoulou88
Μαρία Αναστασοπούλου: «Πάρα πολλή γκρίνια, σε σημείο που αισθανόμουν ότι γινόμαστε όλοι φοβερά κουραστικοί»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας: Στο 1,9% η επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ από τους πόρους του Ταμείου Ανασυγκρότησης

Αύξηση 2% ετησίως θα προκύπτει για το ΑΕΠ της Ελλάδος από τους πόρους του Ευρωπαικού Ταμείου Ανασυγκρότησης (Next Generation) σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δείτε επίσης

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Καρδίτσα: «Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες»
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να δικαστεί ξανά ο Κορκονέας για το ελαφρυντικό

Οπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας οι υπηρεσίες της Τράπεζας εκτιμούν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν της χώρας θα ενισχύεται κάθε χρόνο κατά 1,9% από τους πόρους των 30,2 δισ. ευρώ του Ταμείου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το e-kyklos,gr, οι πόροι που αντιστοιχούν στην Ελλάδα είναι αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας, σχεδόν διπλάσιοι, αν συγκριθούν για παράδειγμα με τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) από τη δευτερογενή αγορά. Με τους πόρους αυτούς μπορεί να ολοκληρωθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, ανέφερε ο ίδιος, στην περίπτωση που απορροφηθούν έγκαιρα και διοχετευτούν σε εξωστρεφείς τομείς.

Για το 2019 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει πλέον ύφεση 7,5% έναντι συρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 5,8% που προέβλεπε μέχρι πρότεινος η Κεντρική Τράπεζα, ενώ για το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση της τάξεως του 9,4%. Για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%. Οπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο covid 19 είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις που γίνονται από όλους τους φορείς να είναι αρκετά επισφαλείς, για το λόγο αυτό γίνεται πλέον λόγος μόνο για σενάρια.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θ΄αφήσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι φέτος ο προυπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 6% με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να ξεπεράσει ελαφρώς το 200% του ΑΕΠ. Όμως όπως είπε ο κ. Στουρνάρας υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Δημόσίου Χρέους. Οπως εξήγησε η σημαντικότερη προυπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει υψηλότερος από το μέσο επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες πλέον στο Ευρωπαικό πεδίο με την ανάληψη κοινής δράσης καθιστούν πιο εύκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχετικά με τις τραπεζικές εξελίξεις ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8 με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ που ήταν ο όγκος των κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία όπως είπε μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ να προχωρήσει η δημιουργία της λεγόμενης κακής τράπεζας στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 έως 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση στο τέλος του μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα την αγκαλιάσει». Αλλωστε όπως είπε ό ίδιος στην Ευρώπη ήδη λειτουργούν με επιτυχία δέκα περίπου τέτοιου είδους εταιρείες «διαχείρισης ενεργητικού». Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι ζημιές που θα προκύψουν από την μεταφορά των κόκκινων δανείων θα επιβαρύνουν τους μετόχους των Τραπεζών και όχι το Ελληνικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Γλυπτά του Παρθενώνα: 18 Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή τους με επιστολή στον Τζόνσον

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο σήμερα η «αποφυλάκιση Κορκονέα»

Big Brother-Άννα Μαρία Ψυχαράκη: Η τραγική εξομολόγησή της για τις δύσκολες στιγμές που έζησε

Ροή Ειδήσεων

mossad 1 e1750151297886

17/06/2025 | 12:32

Το Ιράν έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους την έδρα της Μοσάντ

17/06/2025 | 12:30

Δεύτερος θάνατος ασθενούς από γονιδιακή θεραπεία για μυϊκή δυστροφία

17/06/2025 | 12:21

Ιβάν Σαββίδης: «Είμαι αυτός που ξεκίνησε με πράξεις την ιδέα της Νέας Τούμπας και θα την ολοκληρώσω»
lebanon 1 scaled e1745170144259

17/06/2025 | 12:20

Λίβανος: Σε ετοιμότητα και πάλι η Χεζμπολάχ – «Μην εμπλακείτε στον πόλεμο με το Ιράν» η ισραηλινή προειδοποίηση

17/06/2025 | 12:12

Τηλεθέαση: Πρωτιά για την Φαίη Σκορδά – Σε άνοδο η Ελένη Τσολάκη

17/06/2025 | 12:00

Μίλτος Μακρίδης για το τέλος των Weekenders: «Φεύγουμε πετυχημένοι, προχωράω στο δρόμο περήφανος»
papadakis176

17/06/2025 | 11:50

Γιώργος Παπαδάκης: «Γιατί να είμαι στις πρωινές εκπομπές του ΑΝΤ1; Μπορεί να είμαι στις βραδινές, στις απογευματινές»

17/06/2025 | 11:40

Νέα προκαταρκτική εξέταση για τις άδειες λειτουργίας της πισίνας όπου έχασε τη ζωή του το 3χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο

17/06/2025 | 11:35

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και CCO της Microsoft Judson Althoff
mesi anatoli 1

17/06/2025 | 11:30

Πώς τα Στενά του Ορμούζ επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου και την παγκόσμια αγορά

17/06/2025 | 11:20

Τραμπ κατά Μακρόν: Δεν έχει ιδέα γιατί έφυγα από την G7 – Δεν αφορά την εκεχειρία, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο

17/06/2025 | 11:10

Βαγγέλης Περρής για Μαλέσκου: «Θα έρθει ο Σεπτέμβρης, θα πέσουν τα φύλλα και δεν θα σηκωθούν»
cebcceb5cf84ceb1cebccf8ccf83cf87ceb5cf85cf83ceb7 1

17/06/2025 | 10:50

Στην Πάτρα η μεταμόσχευση του νεφρού και παγκρέατος του άτυχου 12χρονου Λεώνη

17/06/2025 | 10:40

Ο καιρός με την Α. Τυράσκη: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Αστάθεια στα ηπειρωτικά και βοριάδες στο Αιγαίο

17/06/2025 | 10:13

Tο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον νέο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
enoikiasi
Ερευνα «Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων»: Ενας στους δύο βλέπει αυξήσεις στα ενοίκια
katharismos oikopedon 1 scaled 2
Ακίνητα: Αύξηση 21% στα οικόπεδα της Αττικής – Που υπάρχουν ευκαιρίες [πίνακες]
euro xrimatistirio 1
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο – Στα 27 δισ. τα φορολογικά έσοδα με αύξηση 7%
viomixania 768x495 1 e1747735762395
ΙΟΒΕ: Υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 110,8 μονάδες τον Μάιο
dypa 1 1
Οριστικοί πίνακες του προγράμματος απασχόλησης 100 ανέργων κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής στους πυρόπληκτους Δήμους
thumbnail sxoleia erga energeiaki 11
Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ύψους 3,5 εκατ. ευρώ