
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις δαπάνες ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γλυτώνουν τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που προκηρύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.
Δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 ο Οδηγός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα θα ξεκινήσει η εικονική λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων.
Οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια αποτελούν βασικό πυλώνα των προτάσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό ύψος κονδυλίων 3 δισ. ευρώ τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση του Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τις δαπάνες ενέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γλυτώνουν τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που προκηρύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.
Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2011 – 2019 οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό έως 95%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα κτίρια που εμφάνιζαν τις χειρότερες επιδόσεις.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο διάστημα 2011 – 2019 εντάχθηκαν στα προγράμματα εξοικονόμησης περί τις 90.000 ιδιοκτησίες.
Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από τις παρεμβάσεις που έγιναν στα κτίρια ξεπερνά τα 1,8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Με κοστολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι το τιμολόγιο για την ενέργεια και τις χρεώσεις δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ προκύπτει όφελος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Η εξοικονόμηση δεν αφορά μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πετρελαίου θέρμανσης ή άλλων ενεργειακών πηγών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εξοικονόμησης, τα στοιχεία από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδονται πριν και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» είναι αποκαλυπτικά.
Για παράδειγμα κατοικίες που εντάσσονταν στην κατηγορία Η και κατανάλωναν 580 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό το χρόνο, μετά τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας ανέβηκαν στην κατηγορία Α+ και καταναλώνουν μόλις 28 κιλοβατώρες ετησίως ανά τ.μ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται υπερβαίνει το 50%.
Αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο αναμένεται το όφελος για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που προβλέπει μεγαλύτερα ποσοστά επιδότησης (έως 85% ή 95% για τις λιγνιτικές περιοχές), υψηλότερους ενεργειακούς στόχους (βελτίωση της ενεργειακής κατάταξης κατά τρεις τουλάχιστον βαθμίδες, σύμφωνα με την προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος) ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται η επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού και συστημάτων αποθήκευσης.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Κακοκαιρία – «Ωμέγα εμποδιστής»: Έρχεται με πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες
Ροή Ειδήσεων

17/06/2025 | 22:40
Μητσοτάκης: Παρά τις δυσκολίες έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία
17/06/2025 | 22:30
Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ διέλυσε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί για να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία
17/06/2025 | 22:20
Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ έως τις 9 Ιουλίου

17/06/2025 | 22:16
Σαμαράς: Έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία όχι επειδή δεν προκαλούν αλλά επειδή δεν αντιδρούμε
17/06/2025 | 22:10
Το Κίεβο ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τα φονικά πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας
17/06/2025 | 22:00
Κίνα: Ο πρόεδρος Σι εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, καλεί για αποκλιμάκωση
17/06/2025 | 21:30
Deal – Ο Χρήστος συγκλόνισε τους πάντες με την ιστορία του: «Ήμουν οριακά να χάσω τη ζωή μου»

17/06/2025 | 21:20
Η ΕΕ «κλείνει τη βρύση» στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου έως το τέλος του 2027

17/06/2025 | 20:50
Η …εμπειρία της Σαντορίνης “πλημμύρισε” στα βρετανικά social media – Δράση του ΕΟΤ

16/06/2025 | 08:30
Μαρία Αναστασοπούλου: «Πάρα πολλή γκρίνια, σε σημείο που αισθανόμουν ότι γινόμαστε όλοι φοβερά κουραστικοί»
17/06/2025 | 08:00
Έγκυος η Παρασκευή Κερασιώτη – Η φωτογραφία με τον σύντροφο, τον υπέρηχο και το τεστ εγκυμοσύνης
17/06/2025 | 07:30
Θοδωρής Αθερίδης: «Πίστευα ότι θα εξαφανιστούμε όπως οι δεινόσαυροι, πήρα αντικαταθλιπτικά για να συνέλθω»

16/06/2025 | 10:02
Ρόδος: Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης όπου πνίγηκε η 3χρονη – Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης
17/06/2025 | 07:15
Ενημέρωση ΕΛΑΣ για την καταγγελία Μ. Καρυστιανού – Τι κατέθεσε στη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος
16/06/2025 | 21:40
Την Τετάρτη η νέα «μάχη» στη Βουλή για τα Τέμπη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής

17/06/2025 | 07:45
Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αλλάζει «την όψη της Μέσης Ανατολής» με τα πλήγματά της στο Ιράν
16/06/2025 | 09:50
Κατερίνα Στικούδη: «Ήμασταν σε μια σειρά και όποιος πέρναγε… σφαλιάρα, κλωτσιά και ο επόμενος»
17/06/2025 | 09:00
Αίθρα Λυκουρέζου: «Ένας άνθρωπος σαν εμένα πίνει αλκοόλ γιατί του λείπει η αγάπη, ο πατέρας μου ήταν απών»
16/06/2025 | 07:30