Αθήνα

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

(ΒΙΝΤΕΟ) Ατύχημα σοκ στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας – Σε κώμα 23χρονος ποδηλάτης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στον μειωμένο ΕΦΚ για τσίπουρο και τσικουδιά

Μπλόκο στον μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο και στην τσικουδιά που παράγουν αποσταγματοποιοί, έβαλε την Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης

Σήμερα η πρώτη μεγάλη δοκιμή του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112
Χαλκιδική: Η σφοδρότητα της καταιγίδας μέσα από την κάμερα ενός οδηγού (vid)

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επισημαίνει πως η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έδρα τονίζει πως οι υφιστάμενες κοινοτικές οδηγίες επιτρέπουν στην Ελλάδα να παρεκκλίνει των κανόνων όσον αφορά την φορολόγηση του ούζου, αλλά δεν επιτρέπουν ανάλογη διακριτική ευχέρεια σε ό,τι αφορά άλλα αλκοολούχα ποτά.

Προσθέτει πως η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης, κι ότι οι κοινοτικοί κανόνες δεν επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να θεσπίζουν καθεστώτα παρέκκλισης.

Η εθνική παράδοση, σημειώνει, δεν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση για την καταστρατήγηση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η ελληνική νομοθεσία ως έχει προβλέπει έκπτωση 50% στον ΕΦΚ για το τσίπουρο και την τσικουδιά και περαιτέρω ελάφρυνση για μικρούς αποσταγματοποιούς, οι οποίοι υπόκεινται σε υπόκεινται σε εφάπαξ ή κατ’ αποκοπή φορολόγηση 0,59 ευρώ ανά κιλό έτοιμου προϊόντος.

Βάσει της απόφασης που έλαβε το Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, η Αθήνα οφείλει να εναρμονίσει την νομοθεσίας της αναλόγως. Διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δρομολογήσει κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

ΔΕΗ: Έρχονται μειώσεις στους λογαριασμούς – Ποιοι ωφελούνται
Βitcoin: Που υπερέχει έναντι των ελληνικών μετοχών
Η ΔΕΠΑ ενώνει τις δυνάμεις της με την Autohellas Hertz για την προώθηση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης
ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Εντυπωσιακή επίδειξη της τεχνολογίας CNG στον Βόλο
Τραπεζικές συναλλαγές: Τι ισχύει από σήμερα
ΑΑΔΕ: Χορηγήθηκαν οι πρώτες τέσσερις άδειες σε επιχειρήσεις για λογισμικά ψηφιακής τιμολόγησης