Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Big Brother: «Τα πήρε» άσχημα με τον Μικρούτσικο η Νάταλι Κακκαβά στον «αέρα» (ΒΙΝΤΕΟ)
Πολιτικός σεισμός από το Μνημόνιο 4 – Διαρροές και μπρος-πίσω από το Μαξίμου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα φορολογήσουν τα… πάντα! Φόροι σε καύσιμα, κινητή τηλεφωνία και… τηλεόραση!

Μπορεί τα βλέμματα να έχουν στραφεί στις αποκαλύψεις του Wikileaks για τις συνομιλίες των ανώτατων στελεχών του ΔΝΤ και τα επακόλουθα αυτής της υπόθεσης με τον... πόλεμο κυβέρνησης-ΔΝΤ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καλά κρατούν...

Μπορεί τα βλέμματα να έχουν στραφεί στις αποκαλύψεις του Wikileaks για τις συνομιλίες των ανώτατων στελεχών του ΔΝΤ και τα επακόλουθα αυτής της υπόθεσης με τον… πόλεμο κυβέρνησης-ΔΝΤ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καλά κρατούν και η ελληνική πλευρά πρέπει να καλύψει«κενό» 1,8 δισ. ευρώ!

[adsense]

Αυτό το πακέτο, μαζί με τα αντίστοιχα πακέτα από το ασφαλιστικό και το φορολογικό, συμπληρώνουν τα μέτρα συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και θεσμών ότι θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2016 – 2018.

Όπως παραδέχονται πολλά κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται σε σχετικό του ρεπορτάζ στο iefimerida.gr ο Γιώργος Παππούς, αυτό το «πακέτο», που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, τους έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, καθώς αν και περιλαμβάνει μέτρα που έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εξειδικευθεί ακόμα, θα πρέπει να συμπληρωθεί και από μέτρα που πλήττουν την τσέπη των νοικοκυριών.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:

Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν να αποδίδουν επιπλέον έσοδα στο δημόσιο που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη, χωρίς να το μετακυλίσουν στους πελάτες τους.

Η φορολόγηση της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης θα κληθούν να καταβάλουν τέλος για τον αριθμό των συνδρομητών τους.

Νέα επιβάρυνση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα (σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αύξηση κατά τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο, του φόρου στην βενζίνη)

Θα επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Θα αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων και θα υπολογίζεται πλέον με βάση την εμπορική αξία του.

Θα επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ.

Θα αντικατασταθεί ο φόρος των 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα έσοδα που θα προέλθουν από τις δραστηριότητες του Οργανισμού, αλλά και των 24 εταιρειών.

Θα αυξηθεί η φορολογία στον καπνό και τα τσιγάρα που θα οδηγεί σε αύξηση από 20 λεπτά έως 1 ευρώ το πακέτο

Επίσης, εκτός από τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων με νέα φορολογική κλίμακα, έρχεται και αύξηση του ΕΝΦΙΑ (αυξημένος περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι και ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων καθώς ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται και παραμένει ο ίδιος, με μικρές αλλαγές που θα επιτρέπει μεγαλύτερες εισπράξεις )

[adsense]

Στο πεδίο των δαπανών, εξειδικεύονται οι κινήσεις που θα αποδώσουν 400-500 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πληγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ως προς το επίμαχο θέμα των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αρμόδια κυβερνητική πηγή «κλείνει» τη συζήτηση, τονίζοντας ορθά- κοφτά: «Ψηφίσαμε μισθολόγιο τον Δεκέμβριο. Τελεία και παύλα».

Έκτακτο επίδομα σε 105.000 συνταξιούχους: Πότε παίρνουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται τη Δευτέρα
Στο Gov.gr το επίδομα 400 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πώς να κάνετε την αίτηση
Σταϊκούρας: Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχίσει και το 2021
Η SKY express παραλαμβάνει το πρώτο από τα έξι ολοκαίνουργια AirbusA320neo – Έναρξη πτήσεων Αθήνα – Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου
Τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, Κ. Ξιφαρά στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υδρογόνου