Αθήνα

17 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μάγια Τσόκλη: Ο γάμος του μπαμπά της με την αδερφή της μητέρας της – «Είναι από τα ζευγάρια που ζηλεύεις»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Κανείς δεν θα εξαιρεθεί από την μείωση φόρου- Τι προβλέπει για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Στο ελληνικό κοινοβούλιο κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις.

Δείτε επίσης

Πέγκυ Τρικαλιώτη: Οι γιατροί μου έδιναν 0,01% πιθανότητα να γίνω μητέρα- Σήμερα η κόρη μου είναι 7 ετών
Λιμενικό: 149 πνιγμοί λουομένων από την αρχή του έτους σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας

Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη λαμβάνει -μεταξύ άλλων- μέριμνα για «τους πιο αδύναμους πολίτες και τη μεσαία τάξη».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή θα γίνει μεσοσταθμικά κατά 22% για το 2019 με πρόσθετο κόστος 205 εκατ. ευρώ.

Από αυτήν, δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.
-Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
-Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
-Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
-Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.

Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.
-740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.
-294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Διευρύνεται το πλαίσιο των 120 δόσεων

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση [δυνατότητα αύξησης των δόσεων – ενθάρρυνση συνέπειας – ανακούφιση οφειλετών].

-Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
-Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
-Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
-Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
-Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής [κίνητρο για να αποπληρώσουν σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις].
-Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.
-Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το υπουργείο των οικονομικών η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση και γι αυτό θα είναι και η τελευταία.  Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση καλεί τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις να την αξιοποιήσουν.

Eurobank: «Το e banking και το m banking είναι ασφαλή και δεν έχουν δεχθεί καμία επίθεση από hackers »
Τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ (ΦΩΤΟ)
ΟΑΕΔ: Παρέχει δωρεάν σπίτια – Ποιοι οι δικαιούχοι και ποια η διαδικασία
Η SKY express εγκαινιάζει τη νέα της εποχή συνεργαζόμενη με τον ΝΟ1 παγκόσμιο προμηθευτή κινητήρων CFM
Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Πιστώνονται 371,5 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 28.401 δικαιούχους
Αυξήσεις μισθών: Από 112 ευρώ έως 322 ευρώ κερδίζουν οι εργαζόμενοι – Αναλυτικά τα ποσά