Αθήνα

18 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H εξαγορά της Chipita από την Mondelez – Όλο το παρασκήνιο πίσω από το deal των 2 δισ. δολαρίων

Ένα από τα μεγαλύτερα deal στο κλάδο των τροφίμων ή μία ακόμη εταιρεία που «φεύγει» από την Ελλάδα αφού τα φορολογικά έσοδα από την διεθνή δραστηριότητα του ομίλου δεν θα μπαίνουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου, είναι η διπλή ανάγνωση της χθεσινής ανακοίνωσης του deal εξαγοράς της Chipita από την Mondelēz International έναντι 2 δισ. δολάρια.

H συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την αποπληρωμή όλων των δανείων της Chipita, ενώ εξαιρείται η εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία (Britannia Industries) που έχει ο ελληνικό όμιλος στην Ινδία.

Το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος που θα καταβάλλει η Mondelēz θα κατευθυνθεί στην Group Olayan, καθώς ελέγχει το 80% της Chipita και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος κατέχει το 14% του Ομίλου και τέλος οι υπόλοιποι μέτοχοι.

H Chipita ιδρύθηκε το 1973, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία αλμυρών snacks, την οποία διεθνοποίησε, για να φτάσει σήμερα να δραστηριοποιείται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (κρουασάν και παρόμοια προϊόντα ζύμης, ψημένα σνακ από ψωμί (Bake Rolls) και άλλα προϊόντα).

Oι πωλήσεις της το 2019 ανήλθαν στα 567,3 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων 40,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 66,7 εκατ. ευρώ.

Τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν τα 2 δισ. καταναλωτών. Η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στη Mondelēz International να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων αρτοποιίας, όπως μπισκότα, κέικ και, τώρα για πρώτη φορά, προϊόντα ζύμης και να καλύψει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά η Mondelez διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της brands όπως τα μπισκότα Oreo, belVita και LU, τις σοκολάτες Cadbury Dairy Milk, Milka και Toblerone, τις καραμέλες Sour Patch Kids και τις τσίχλες Trident. Το 2020 είχε καθαρά έσοδα περίπου 27 δισ. δολάρια. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο και διαθέτει 133 εργοστάσια σε 45 χώρες. Στην Ελλάδα διαθέτει το εργοστάσιο σοκολάτας Παυλίδη, στην Πειραιώς.

Το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι αν δεν είχαν συμβεί κάποια πράγματα στην ζωή του… η επιχειρηματική του πορεία θα ήταν σήμερα διαφορετική.

Όπως για παράδειγμα το 1967, όταν ένας  τσακωμός με τους θείους του τον αναγκάζει σε ηλικία 23 ετών να αποχωρήσει από την Recor, μία οικογενειακή επιχείρηση γλυκισμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και να αναζητήσει την τύχη του αλλού.

Το 1986 ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην Interia, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Την ίδια χρονιά, εξαγοράζει το 50% των μετοχών της Chipita μιας εταιρείας παραγωγής snacks (γαριδάκια), ενώ το 1989 αποκτά και το υπόλοιπο 50%.

Το 1990 έτος – ορόσημο για τον ίδιο θα βρεθεί στο δρόμο του ο Κωνσταντίνος Καψάσκης της Τράπεζας Εργασίας και ο επενδυτικός όμιλος Eurohellenic (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ), οι οποίοι θα πιστέψουν στο όραμα του και θα επενδύσoυν στην Chipita η οποία με τα κεφάλαια αυτά ξεκινά στην Ελλάδα την παραγωγή συσκευασμένου κρουασάν.

Η πορεία της Chipita την επόμενη τετραετία ήταν αλματώδης. To 1994 περνάει την πόρτα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει αρκετά νέα προϊόντα και επεκτείνεται σε πολλές χώρες τoυ εξωτερικού, από την Ρωσία και την Νιγηρία μέχρι την  Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό.

Το 2006 η Chipita του Σ. Θεοδωρόπουλου συγχωνεύεται με την Δέλτα, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και δημιουργείται ο Ομιλος Vivartia. Οι δύο άντρες εκτός από συνεταίροι είναι και φίλοι…. Όμως η φιλία τους δεν θα κρατήσει για πολύ. O Δημήτης Δασκαλόπουλος, ένα χρόνο μετά αποφασίζει να πουλήσει την αυτοκρατορία της Vivartia στον  τον Ανδρέα Βγενόπουλο της MIG.  Η συμφωνία κλείνεται μέσα σε δύο μέρες, εν αγνοία του Θεοδωρόπουλου.

Από το deal, η οικογένεια του Δ. Δασκαλόπουλου αποκομίζει 403 εκατομμύρια ευρώ και η οικογένεια του Σ. Θεοδωρόπουλου 147 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βγενόπουλος  αναγνωρίζοντας την επιχειρηματική ικανότητα του Θεοδωρόπουλου του δίνει την  θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Ομιλο. Ο ίδιος φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για το νέο του ρόλο, αφού οι δύο άντρες ουσιαστικά «ποτέ δεν ταίριαξαν μεταξύ τους».

Λίγους μήνες μετά πουλά την συμμετοχή του στην Vivartia, όμως στόχος του είναι να μπορέσει να αποκτήσει ξανά την Chipita. H ευκαιρία του δίνεται το 2010 όταν ήδη η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την «πόρτα» της χώρας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος µαζί µε τον σαουδαραβικό όµιλο Olayan, ορισµένες τράπεζες (Εθνική, Εurobank και το επενδυτικό fund της Global Finance ) και κάποιους φίλους του (Αχ. Φώλιας, Λ. Φρέρης, Στ. Νένδος) πήρε ίσως το µεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του. Επαναγόρασε την Chipita από τον όµιλο της Vivartia καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ και αναλαµβάνοντας χρέη 327 εκατ. ευρώ.

Ανατιμήσεις προϊόντων: Κρατούν σταθερές τις τιμές, μειώνουν την ποσότητα
Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς θα επηρεάσουν φόρους ακινήτων και επιδόματα
Μηδενικά ενοίκια: Ποιοι μένουν στη λίστα και τον Ιούνιο – Όλες οι λεπτομέρειες
Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν κύριες και επικουρικές – Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ από νέο θεσμικό επενδυτή – Η AtlasInvest απέκτησε το 3,6% του Ομίλου έναντι 11,2 εκατ. ευρώ
Η Ελλάδα ένας από τους πιο περιζήτητους δανειολήπτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg