
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβληματισμό στις τράπεζες και στις διοικήσεις τους θα πρέπει να προκάλεσε το σημερινό δελτίο τύπου της ΕΚΤ σχετικά με τους τρόπους πληρωμής των πολιτών της Ευρωπαικής Ένωσης.
Του Νίκου Σακελλαρίου
Σύμφωνα με έρευνα, πάνω από το 70% πληρώνουν με μετρητά και με φυσική παρουσία του αντισυμβαλλόμενου. Πέρυσι, οι ενήλικες καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ χρησιμοποίησαν μετρητά για το 73% των συναλλαγών μικρής αξίας σε σημεία πώλησης και πρόσωπο με πρόσωπο. Σε προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ, η οποία διενεργήθηκε το 2016, το αντίστοιχο ποσοστό των συναλλαγών αυτών ήταν 79%. Η έρευνα θέλει να δημιουργήσει μία πιο θετική εικόνα για τον ψηφιακό τρόπο πληρωμών λέγοντας ότι λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν οι πληρωμές με χρήση κάρτας.
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να δουν την έρευνα με προσοχή, γιατί δεν ωφελεί να κινούνται κόντρα στην κοινωνία. Έχουν προχωρήσει σε ένα ψηφιακό μετασχηματισμό που μπορεί μεν να βοηθά πολύ τις ίδιες αλλά παραμένει σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο της κοινωνίας.
Που όμως οφείλεται αυτή η καθυστέρηση ανταπόκρισης των πολιτών της Ε.Ε απέναντι στις ψηφιακές συναλλαγές; Ρωτήσαμε και τραπεζικό στέλεχος και έναν κοινωνιολόγο με σπουδές στη Γερμανία να τοποθετηθούν επί του θέματος και μας συνόψισαν τις απαντήσεις τους στα παρακάτω:
-Ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε είναι σχετικά υψηλός. Αυτό τους κάνει επιφυλακτικούς ως προς τις τεχνολογικές εξελίξεις
-Το Ευρώ παραμένει -μετά από 20 χρόνια- ένα νέο νόμισμα για πολλούς πολίτες (μεγάλης ηλικίας) στα κράτη μέλη. Το 20% των πολιτών στην Ε.Ε είναι άνω των 80 ετών.
-Οι κάτοικοι στα νέα κράτη μέλη είχαν καθυστερήσει στην ενσωμάτωση τους στο Ευρώ και κινούνται με καθυστέρηση ως τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών τους.
-Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν κάνει ταχύτατα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά πολλοί κάτοικοι κρατών μελών δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν με την ίδια ταχύτητα. Πάνω που συνήθισαν τις χρήσεις καρτών, ήρθε το e-banking και τώρα το mobile banking και τα ‘ηλεκτρονικά πορτοφόλια’ μας είπε ο τραπεζικός που βεβαίως και δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το όνομά του αφού η τράπεζά του πρωτοστατεί στην διαδικασία ψηφιοποίησης συναλλαγών.
-η Γερμανία και οι πολίτες της παραμένουν εξαιρετικά προσκολημμένοι (παρά την τεχνολογική τους πρωτοπορία) στην χρήση των μετρητών και νοσταλγούν το Μάρκο. Οι γερμανοί πολίτες ως ψυχοσύνθεση και ιδιοσυγκρασία θέλουν να κυκλοφορούν με μετρητά στο πορτοφόλι τους προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν τις δαπάνες τους. Ακούγεται τετριμένο κλισέ αλλά έχει βάση. Οι άυλες συναλλαγές δεν τους επιτρέπουν αυτό και τους φοβίζουν. Να θυμήσουμε ότι πριν από 5 χρόνια περίπου όταν έγινε μία πρώτη προσπάθεια περιορισμού των μετρητών (φυσική μορφή) οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι Γερμανοί πολίτες.
-Τέλος, υπάρχει σε μεγάλο μέρος των πολιτών μία φοβία για την ασφάλεια των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικούς τρόπους.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Κορονοϊός: Ανησυχία Δερμιτζάκη – «Με τόσα κρούσματα ξεχνάμε το άνοιγμα στις γιορτές»
Νότης Σφακιανάκης: «Χαμός» μεταξύ Κούγια και Σκορδά – «Η κυρία κάνει επίδειξη εξυπνάδας!» (ΒΙΝΤΕΟ)