Αθήνα

12 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αποκάλυψη Χατζηνάσιου για Μητροπάνο: Αρνήθηκα να δουλέψω μαζί του αν δεν έκανε αποχή από ποτό και τσιγάρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση “βγαίνει κι από πάνω” στο ΔΝΤ: “Ξεκαθαρίστε τη θέση σας”

«Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις»

Ταυτόχρονα με την Ε.Ε., που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωνε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών με αφορμή το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου, εγκαλούσε το ΔΝΤ για τις διαρροές, τονίζοντας παράλληλα πως αν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο «θα κινδυνέψει το πρόγραμμα».

«Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό σχέδιο», δήλωσε το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ανίκα Μπράικχαρτ. Η κυρία Μπράικχαρτ αρνήθηκε, ωστόσο, να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ίδιο το ασφαλιστικό σχέδιο και αρκέστηκε να πει ότι «το μελετούμε, ωστόσο δεν πρόκειται να προβούμε σε εκτίμηση πριν δούμε τις λεπτομέρειες».

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικός, έχοντας στο πλάι του για πρώτη φορά την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, παραχώρησε τη συνέντευξη με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Όπως είπε, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά ζήτησε να ξεκαθαρίσει το Ταμείο αν οι διαρροές για το ασφαλιστικό προέρχονται απ αυτό.

«Κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε. Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών» είπε χαρακτηριστικά.

[adsense]

Όπως είπε στη συνέχεια, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει αυτό που θέλει το ταμείο, «αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πάντως την ανησυχία του πως «αν δεν γυρίσουμε σελίδα σε 2-3 μήνες (σ.σ. περιλαμβανομένου του θέματος του χρέους), δεν θα πετύχει το πρόγραμμα όπως θέλουμε».

«Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις» πρόσθεσε με νόημα.

Νέες απαιτήσεις από τους δανειστές

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ ετοιμάζονται να σκληρύνουν τη στάση τους απαιτώντας επιπλέον «κούρεμα» όλων των βασικών παροχών που προβλέπει η  πρόταση Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες, οι δανειστές προβάλλουν τις εξής  ενστάσεις σχετικά με την πρόταση Κατρούγκαλου:

– Δεν έχουν στα χέρια τους λεπτομερή ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης. Δε γνωρίζουν τι ύψους εξοικονόμηση των δαπανών θα επιφέρει το σχέδιο σε βάθος χρόνου. Κατά την κυβέρνηση τα ποσοτικά στοιχεία είναι διαπραγματευτικό χαρτί που θα «ανοιχτεί» ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες  το υπουργείο Εργασίας έστειλε με email αναλογιστική μελέτη στους δανειστές που δείχνει ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αποδίδει καρπούς με αποτέλεσμα το 2019, το ασφαλιστικό σύστημα να εμφανίζει πλεονάσματα! Είναι φανερό ωστόσο ότι αμφισβητούν τη μελέτη ή θέλουν περαιτέρω στοιχεία.

– Επιθυμούν να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων ώστε να κουρευτεί τόσο η βασική όσο και η αναλογική σύνταξη.

[adsense]

– Δε δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δεχθούν να συζητήσουν μικρότερη αύξηση. Η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι αν απορριφθεί η πρόταση, δε θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.

– Έκαναν παρέμβαση στο ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.  Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε να μειωθούν οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (6,95%) επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό τους – Πώς θα τα πληρώσετε
Επίδομα 800 ευρώ: Λήγει η προθεσμία για τις αναστολές συμβάσεων – Πότε αρχίζουν οι πληρωμές και τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι
Γόρδιος δεσμός το άνοιγμα της Εστίασης – Τι λένε οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Σήμερα αρχίζει η πληρωμή στους συνταξιούχους
Γιάννης Στουρνάρας: Το δεύτερο lockdown θα καθυστερήσει την ανάκαμψη
«Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» – Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα