Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόταση των Ολλανδών για τον Ελλάκτωρα

Στην πτωτική πορεία τόσο της μετοχής όσο και των οικονομικών μεγεθών του Ελλάκτωρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπό την διοίκηση των αδερφών Καλλιτσάντση εστιάζει ο ολλανδικός Όμιλος Reggeborgh στην παρουσίαση των σχεδίων της για την εισηγμένη.

Αναφορικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών, οι Ολλανδοί στην παρουσίαση τους υποστηρίζουν ότι τα έσοδα στο 6μηνο έφτασαν τα 925 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ προ 2-3 ετών, τα EBITDA σε 41 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ήταν αρνητικά τα καθαρά αποτελέσματα (ζημίες 160 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 41 εκατ. το 2017) και αυξημένο το καθαρό χρέος σε 1,1 δισ. ευρώ (από 738 εκατ. ευρώ το 2017). Με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται από 3,6 το 2017 σε 27 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στη μετοχή του ομίλου, αυτή βρίσκονταν στα 2,02 ευρώ τον Ιούλιο του 2018, έπεσε κατά 52% στα 0,96 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία της Reggeborgh με τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα για δικαίωμα (option) μελλοντικής αγοράς του ποσοστού του, ενώ όταν ανακοινώθηκε η πρόταση της Reggeborgh για αλλαγή διοίκησης, η πτώση έφτασε 30% καθώς η μετοχή είχε κινηθεί προς στα 1,37 ευρώ. Για λόγους σύγκρισης, από τον Ιούλιο 2018 μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2020, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αυξηθεί κατά 50% και της ΑΒΑΞ κατά 40%.

Σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, ο καθαρός δανεισμός της Eλλάκτωρ από 738 εκατ. ευρώ το 2017 εκτινάχθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται από μόλις 3,6 το 2017 σε 27 στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη Reggeborgh, η πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάκτωρ υποβαθμίστηκε στη διάρκεια του 2020 από τις Fitch και S&P, ενώ η εταιρεία χάνεο σημαντικές συμβάσεις αλλά και έμπειρα στελέχη.

Αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική της, η Reggeborgh σημειώνει ότι στόχοι της είναι μαζί με όλους τους μετόχους να ξεκλειδώσει τις προοπτικές της Ελλάκτωρ, αντικαθιστώντας το σημερινό Δ.Σ με εξειδικευμένα στελέχη από την ελληνική αγορά, υποστηρίζοντας την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπό την προϋπόθεση αλλαγής του Δ.Σ, την πραγματοποίηση διεξοδικής μελέτης για την ανάλυση της σημερινής οικονομικής και επιχειρηματικής κατάστασης της Ελλάκτωρ, την παροχή κεφαλαίων με στόχο την ενίσχυση του Ομίλου.

Επισυνάπτεται παρουσίαση της REGGEBORGH με τις θέσεις και προτάσεις της εταιρείας για το μέλλον της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
Ισχυρό ενδιαφέρον για τους δύο Πύργους στο Ελληνικό
Τέλη κυκλοφορίας: Τέλος προθεσμίας για την πληρωμή τους – Τα πρόστιμα
Ελλάκτωρ: Τι απαντά η Reggeborgh στο αίτημα των εφοπλιστών
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση 489 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα με πολλαπλά οφέλη σε Οικονομία και Περιβάλλον
REDS: Δύο νέες εμπορικές μισθώσεις στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park από τη θυγατρική του ΕΛΛΑΚΤΩΡ