Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ζώδια: Ο Κώστας Λεφάκης κάνει τις μηνιαίες προβλέψεις Μαρτίου 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση των εμπόρων από την καταναλωτική κίνηση

Ικανοποίηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο από την καταναλωτική κίνηση που υπάρχει, από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα που ανέβασαν ρολά τα καταστήματα.

Οι δελεαστικές εκπτώσεις σε συνδυασμό με την δίψα των καταναλωτών για αγορές, έφεραν χρήματα στα ταμεία των καταστημάτων,  με τους επιχειρηματίες να ευελπιστούν ότι ενδεχομένως να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος από το χριστουγεννιάτικο τζίρο που χάθηκε.

Πολλές αλυσίδες μεταξύ αυτών ο Κωτσόβολος αλλά και τα Attica καταγράφουν σύμφωνα με πληροφορίες διπλάσσια αύξηση των πωλήσεων τους σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισημαίνουν στο TheCaller παράγοντες της αγοράς οι καταναλωτές έχουν βγει να κάνουν τα ψώνια τους ενώ φέρονται διατεθειμένοι να ξοδέψουν ένα μέρος των χρημάτων που έχουν αφήσει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

«Με δεδομένο ότι η οικονομία είναι ψυχολογία, οι καταναλωτές οι οποίοι πιέστηκαν από το περατεταμένο lockdown, έχουν βγει στην αγορά για να ψωνίσουν, όμως, με το μέσο όρο απόδειξης να κινείται κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, αλλά και της αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει για την επόμενη μέρα», επισημαίνει στέλεχος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς τις πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας της ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είπε, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι» ενώ ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι στο 35% πάνω συγκριτικά με πέρυσι.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τηρώντας τα μέτρα, κάνουμε όλοι μαζί προσπάθεια να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας» αυτήν την εβδομάδα.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά»

Παρά το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας που καταγράφεται στην αγορά, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τονίζουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά αφού χρέη ύψους 1,5 δις ευρώ που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ζητούν νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για την αποπληρωμή τους.

Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες να θεωρούν ότι δεν φτάνουν μόνο οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να σωθούν από την στιγμή που οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από παρεμβάσεις μερικής στήριξης για την πλειονότητα του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση που έχει υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Επίσης, προβλέπεται η παράταση, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

Η επίλυση του θέματος αυτού είναι δύσκολη καθώς όπως και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει παραδεχτεί, οι αποφάσεις περνάνε από την έγκριση των θεσμών.

Ελλάκτωρ: Τι απαντά η Reggeborgh στο αίτημα των εφοπλιστών
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επένδυση 489 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα με πολλαπλά οφέλη σε Οικονομία και Περιβάλλον
REDS: Δύο νέες εμπορικές μισθώσεις στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park από τη θυγατρική του ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Στα χέρια του CVC περνά η Vivartia
Πως θα γίνεται η χορήγηση προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης
Φορολοταρία για συναλλαγές Ιανουαρίου – Δείτε αν κερδίσατε