Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση στον απόηχο της ΕΛΣΤΑΤ! Ηχηρό και αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη...

Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Ωστόσο, η υπόθεση των στατιστικών στοιχείων και η αντίδραση της Αθήνας στο αίτημα της Κομισιόν για ενεργή στήριξη των στατιστικών του 2010-2015 σκιάζει την έναρξη της 2ης αξιολόγησης.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί στηρίζει πλήρως την επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, επιστολή η οποία εκφράζει όλη την Κομισιόν». Αυτό ήταν το μήνυμα του γραφείου του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ως απάντηση των διαρροών που τον έφεραν να έχει επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να έχει αποποιηθεί την ευθύνη για την επιστολή της Κομισιόν, με την οποία ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την γνησιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2010 – 2015 και να προστατεύσει τους λειτουργούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή της Κομισιόν μάλιστα, δήλωσε στον ελληνικό Τύπο στις Βρυξέλλες, πως «η διαρροή είναι τουλάχιστον αστεία»  και πως «δεν γνωρίζω κανέναν Επίτροπο που βάζει την υπογραφή του σε μια επιστολή δυναμίτη, χωρίς να έχει πλήρη γνώση του περιεχομένου».

Επί της ουσίας. Σήμερα Δευτέρα, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος γνωρίζει πλήρως και απόλυτα τι συμβαίνει με τα ελληνικά στατιστικά και τους κινδύνους που περιέχει η συνεχής συκοφάντησή των στοιχείων της περιόδου 2010-2015, θα ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίον θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργά την αξιοπιστία των στατιστικών και να διαψεύσει τα μυθεύματα, περί φουσκωμένων ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, πηγές της ευρωζώνης εξήγησαν μάλιστα τους λόγους, για τους οποίους η Κομισιόν έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να το ζητάει αυτό από την ελληνική κυβέρνηση:

1.H Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών και ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει τον εποπτικό ρόλο να παρεμβαίνει στο εσωτερικό των κρατών μελών για θέματα της αρμοδιότητάς της – τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών μελών είναι ένα από αυτά.

2.H Κομισιόν έχει την υψηλή εποπτεία της Eurostat, η οποία ως εκ της Ευρωπαϊκής Συνθήκης έχει την μοναδική αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί και να αποδέχεται για την ορθότητα ή όχι των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών,

3. Και πάλι από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη απορρέει ότι η Eurostat και η Κομισιόν δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων, αλλά μόνο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων

4.Όταν τα εθνικά δικαστήρια διαπιστώνουν τέτοιου είδους “διένεξη”, οφείλουν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προδικαστικό ερώτημα για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πράξουν.

5.Για την Κομισιόν είναι σαφές ότι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την μεθοδολογία της Eurostat, η οποία πιστοποίησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010 -2015 – αν κάποιος διαφωνεί με τη Eurostat πρέπει να προσφύγει σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

6.Για την Κομισιόν, το Συμβούλιο των 28, το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα παραποιούσε συστηματικά τα δημοσιονομικά της στοιχεία,τα έτη πριν την υπαγωγή της σε πρόγραμμα διάσωσης και χρειάστηκε επιτόπιος έλεγχος ενός έτους για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της παραγωγής στατιστικών.

7.Τα κράτη μέλη που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 έχουν αμετακλήτως συμπεράνει – κάτι που καταγράφεται σε συμπεράσματα Eurogroup και στα νομικά κείμενα και τις εισηγητικές εκθέσεις όλων των προγραμμάτων διάσωσης- πως τότε… η εθνική στατιστική αρχή έκρυβε το ύψος του ελλείμματος, με πολιτικές παρεμβάσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων.

Καθώς για την Κομισιόν ισχύουν όλα τα παραπάνω και εφόσον η περαιτέρω, άκαιρη, άσκοπη και ψευδής δυσφήμιση των ελληνικών στατιστικών μπορεί να στερήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές, η ευρωπαϊκή επιτροπή ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εκ της συνθήκης προσδιορισμένων αρμοδιοτήτων για την προστασία και την εποπτεία των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών να πάρει θέση, όπως οφείλει και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, έναντι μιας καταφανούς περίπτωσης ετεροδικίας.

Η Κομισιόν θεωρεί παράδοξο να τίθεται εν αμφιβόλω η μεθοδολογία της Eurostat από έναν διάδικο σε ένα εθνικό δικαστήριο και ζητά από την κυβέρνηση να δράσει, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Για την Κομισιόν όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και είναι απόλυτα σαφές ότι το θέμα θα έχει συνέχεια στο επίπεδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου και στο επίπεδο του Euro Working Group το βράδυ της Δευτέρας. Πηγές του EWG είχαν επισημάνει εδώ και καιρό τον “παράλογο”, όπως λένε χαρακτήρα της υπόθεσης και όλα τα παραπάνω θα φροντίσουν να τα υπενθυμίσουν στους Έλληνες συνομιλητές τους.

Όσο για τις διαρροές για «προστασία των ανθρώπων των Βρυξελλών», που διαδίδουν κύκλοι των Αθηνών, κύκλοι των Βρυξελλών επιστρέφουν την κατηγορία και κάνουν λόγο για «συντήρηση καταστρεπτικών για τη χώρα μυθευμάτων, εσκεμμένη απόκρυψη της νομικής πραγματικότητας και προστασία πολιτικών ομάδων που βαρύνονται με την απόκρυψη του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009».

Τονίζουν μάλιστα με νόημα ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν τότε Πρόεδρος του Eurogroup, θυμάται και έχει πλήρη εικόνα για το ποιος έκανε τι,  εκείνη την εποχή για να φτάσουμε στο “the game is over” που ακούστηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2009 (ένα μήνα μετά την παραδοχή του 12,7% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους). Το μήνυμα λοιπόν είναι:  «λαγός την φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του».

Πηγή: star.gr

Ροή Ειδήσεων

22/09/2023 | 00:05

Κι όμως… O Nick Cave είναι και σπουδαίος λογοτέχνης!

21/09/2023 | 23:52

Nέα Υόρκη: Λεωφορείο που μετέφερε σχολικό μουσικό συγκρότημα ανατράπηκε, τουλάχιστον ένας νεκρός

21/09/2023 | 23:41

Στέλιος Ρόκκος: «Όταν έπαθα έμφραγμα φοβήθηκε μη χάσω το ταξίδι»

21/09/2023 | 23:27

Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε ο 35χρονος Ρουμάνος υποβρύχιος αλιέας

21/09/2023 | 23:22

ECDC: «Θωρακιστείτε εγκαίρως, έρχεται τριπλή επίθεση γρίπης, κορονοϊού και RSV»

21/09/2023 | 23:08

Μ. Βορίδης: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι ευνοϊκό για τους εργαζομένους

21/09/2023 | 22:55

Ο Γεωργιάδης ζητά έρευνα για το αν δέχονται bullying εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» – Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

21/09/2023 | 22:41

Απόδραση από το Ελνσίνκι για τον ΠΑΟΚ με… παγοθραυστικό Ντεσπότοφ!

21/09/2023 | 22:25

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί της Πέμπτης
paooo (4)

21/09/2023 | 22:15

Παναθηναϊκός: Γι’ αυτό σε λένε πρέσβη!

21/09/2023 | 22:10

Aποκάλυψη RAI: Ιταλός που είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του, στην πραγματικότητα ζούσε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα

21/09/2023 | 22:00

Διδυμότειχο: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στους Ασβεστάδες
panathinaikos villareal 210923 (2)

21/09/2023 | 21:48

Europa League: Μαγική εμφάνιση από τον Παναθηναϊκό, «γονάτισε» τη Βιγιαρεάλ (2-0) στο ΟΑΚΑ!

21/09/2023 | 21:39

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα παράσχει ο πρόεδρος Μπάιντεν

21/09/2023 | 21:26

Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα»
Στουρνάρας: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023, αύξηση στο 3,0% το 2024
kosmos kentro perpatima
Τι ισχύει με τα νέα μέτρα για ενίσχυση εισοδημάτων, πάταξη φοροδιαφυγής και Airbnb σε 12 ερωταπαντήσεις – Ποιους αφορούν
Στις αγορές «βγαίνει» σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο
skrekas
Σκρέκας: 4 νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας- Έρχεται application κατά της αισχροκέρδειας
Moody’s: Αναβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες
screenshot 8
Αυξημένα 9,4% έναντι του στόχου τα έσοδα από φόρους για το 8μηνο του 2023