Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σολωμού: Το όνειρό μου είναι να είμαι μόνη – Ο γιος μου από τα 13 του μένει με τον μπαμπά του

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και λιγότερες δόσεις και λιγότεροι ωφελούμενοι-Ποιοί μένουν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων

Με νέα υπουργική απόφαση, που πρόκειται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα επέλθει μείωση του αριθμού των δόσεων για πολλούς οφειλέτες οι οποίοι αναγκαστικά θα υποχρεωθούν στην καταβολή υψηλότερων ποσών, αλλά και σε «έξοδο» από τη ρύθμιση. [adsense] Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση θα αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ […]

Με νέα υπουργική απόφαση, που πρόκειται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα επέλθει μείωση του αριθμού των δόσεων για πολλούς οφειλέτες οι οποίοι αναγκαστικά θα υποχρεωθούν στην καταβολή υψηλότερων ποσών, αλλά και σε «έξοδο» από τη ρύθμιση.

[adsense]

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση θα αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ θα καθορίζονται επακριβώς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οδηγούν σε συρρίκνωση των δόσεων ή ακόμη και στην «αποβολή» από τη ρύθμιση, αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ήδη «φόρμουλα», όπως τόνισε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που από χθες βρίσκονται στην Αθήνα, για «ηπιότερες» αλλαγές.

Τι προβλέπεται για το επιτόκιο

Για το επιτόκιο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού, με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, προβλέπονται τα εξής:

  1. Αυξάνεται στο 5% από 3% σήμερα το επιτόκιο για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
  2. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, έως 5.000 ευρώ, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

-Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα,

-Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και

-Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

«Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο, γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις» επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε παράλληλα ότι θα βγουν από τη ρύθμιση ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις οι οφειλέτες που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και εξοφλούν τα χρέη τους σε 100 δόσεις, ενώ έχουν την οικονομική άνεση, π.χ. όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τραπεζικό λογαριασμό 200.000 ευρώ», να πληρώσουν το χρέος τους. Τόνισε πάντως ότι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, ή γενικότερα το ύψος του εισοδήματος που κρίνεται ικανό για την εξόφληση οφειλών σε λιγότερες δόσεις, ή για αποβολή από τη ρύθμιση, θα εξεταστεί στη συζήτηση με τους δανειστές όπου και θα καθοριστούν επακριβώς και τα κριτήρια που θα περιληφθούν στην υπό διαμόρφωση απόφαση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Νέες επενδύσεις σχεδιάζουν Leroy Merlin και Praktiker παρά την πανδημία
Κέρδη για τράπεζες από το κυνήγι του φθηνού χρήματος από μεγάλες επιχειρήσεις και ελληνικό κράτος
Επίδομα παιδιού: Τι αλλάζει με την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης για το 2020
Επίδομα 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι πληρώνονται
Επίδομα θέρμανσης: Πότε «ανοίγουν» οι αιτήσεις – Ποιοι θα το πάρουν
Αρχίζει η μάχη για τον έλεγχο του Ελλάκτωρα