• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 01:41

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Να υλοποιηθούν οι εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις»

Νέα «καμπανάκια» Στουρνάρα για την 3η αξιολόγηση και την «καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ διέψευσε σήμερα το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, αλλά έστειλε σαφές μήνυμα ότι «προέχει η τήρηση των συμφωνηθέντων», νέες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μιλώντας εκδήλωση της Credit Suisse με θέμα "Η Ελλάδα και η παγκόσμια οικονομία: Προοπτικές και κυριότερες μελλοντικές προκλήσεις", ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διαφώνησε με την εκτίμηση Τσίπρα για ανάπτυξη εντός του έτους άνω του 2%, βάζοντας τον πήχη στο 1,7%, ενώ αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν και οι προβλέψεις του για τα δύο επόμενα έτη (2,4% και 2,7% αντίστοιχα).

«Η οικονομία πλέον ανακάμπτει και η ανάπτυξη αποκτά γρηγορότερο ρυθμό. Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σ’ αυτή τη βελτίωση ήταν η διαμόρφωση μιας ισχυρής πολιτικής συναίνεσης υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ. Με βάση αυτή την πολιτική συναίνεση, οι ελληνικές αρχές πρέπει σθεναρά να υλοποιήσουν και τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, να αξιοποιηθούν πλήρως οι βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας  και να τεθεί η οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης», τόνισε με σημασία ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ αμφισβήτησε επίσης το αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή» έξοδο στις αγορές: «Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση και να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει μαζί με τους θεσμούς τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθεί η οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος (γραμμή προληπτικής πίστωσης ή νέο μνημόνιο).

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως οι φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν μόνο μέσα από τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, ενώ ζητάει την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Send this to a friend