Στο κίνημα «Δεν Πληρώνω» παραμένει το Δημόσιο!

Πλασματικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και αθέτηση μιας από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές καταδεικνύουν τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποίο δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Σύμφωνα με αυτά, το Δημόσιο πλήρωσε το μήνα Νοέμβριο 727 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το συνολικό τους ποσό σε 5,6 δις ευρώ από 6,33 δις ευρώ τον Οκτώβριο, όταν η υπο-δόση των 2,7 δις ευρώ που είχε εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επρόκειτο να διατεθεί αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι σε ιδιώτες.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις φορέων του Δημοσίου, τα 4,16 δις ευρώ αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1,44 δις ευρώ είναι οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Από τους φορείς του Δημοσίου, τις μεγαλύτερες έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με 2,37 δις ευρώ, ενώ μόνο ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται να χρωστάει 1,34 δις ευρώ. Τα χρέη των νοσοκομείων, αντιθέτως, έχουν περιοριστεί στα 758 εκατ. ευρώ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 358 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης

«Λεφτά υπάρχουν»! 36 δις διαθέσιμα για την Ελλάδα λέει το υπουργείο Οικονομίας

Πόροι ύψους περίπου 36 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμοι για την ελληνική οικονομία από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την προγραμματική περίοδο έως το 2020, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *