Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα – Πάνω από 25 λουκέτα τα τελευταία χρόνια

Λουκέτο στην βιομηχανία Pitsos αλλά και στην PIPELIFE ΕΛΛΑΣ μπαίνει στο τέλος Μαρτίου, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Στα χρόνια της κρίσης πάνω από 25 «λουκέτα» έχουν μπει σε μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, εξαιτίας της συρρίκνωσης της ελληνικής αγοράς αλλά και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σημαντικό ήταν και το κύμα φυγής από τους ξένους πολυεθνικούς Ομίλους, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να επενδύουν παραγωγικά στην Ελλάδα λόγω της υψηλής φορολογίας, του ασφαλιστικού κόστους αλλά και της γραφειοκρατίας.

Έτσι για το τέλος Μαρτίου έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο του εργοστασίου της Pitsos στου Ρέντη, ενώ η διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής της BSH βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους για το πακέτο εθελουσίας.

Λουκέτο στο εργοστάσιο της στην Θήβα βάζει στις 31 Μαρτίου και η Pipelife Ελλάς, αφήνοντας στο δρόμο 70 εργαζόμενους. Ο όμιλος PIPELIFE είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συστημάτων πλαστικών σωληνώσεων διεθνώς. Διαθέτει παρουσία σε 27 χώρες και λειτουργεί 28 εργοστάσια παραγωγής σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η PIPELIFE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια. Διαθέτει παραγωγική μονάδα στη Θήβα όπου παράγονται συστήματα σωληνώσεων από πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο(PP) και PVC με πληθώρα εφαρμογών στην οικοδομή, στα τεχνικά έργα, στη γεωργία, στη βιομηχανία και αλλού.

Οι δύο παραπάνω βιομηχανίες έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο αυτών που αποφάσισαν να αναστείλουν την δραστηριότητα τους στην χώρα μας.

Πρόσφατα έκλεισε το εργοστάσιο παγωτού της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, ενώ και η ΕΛΑΙΣ-Unilever που διατηρεί βιομηχανική εγκατάσταση στην Πειραιώς έπαψε την παραγωγή μαργαρινών, πουλώντας μάλιστα τον τομέα στην Upfield.

Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Pepsico στα Οινόφυτα. Η εταιρεία έκανε λόγο για αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της.

Είχε προηγηθεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού ΗΒΗ στο Λουτράκι το 2013.

Τον Αύγουστο του 2016 η Λεβεντέρης, προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου συρματουργίας στην περιοχή του Βόλου.

Τον Μάιο του 2015 έντονους τριγμούς στην αγορά προκάλεσε το πολύκροτο λουκέτο της Hellenic Steel, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα στην Ελλάδα.

Το 2012 οδηγήθηκε σε πτώχευση, μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά η Φιλκεραμ Johnson, η οποία στο απόγειο της δόξας της έφτανε να απασχολεί 400 άτομα.

Στα τέλη του 2018 έπεσε η αυλαία για την ιστορική βιομηχανία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου (ιδρυθείσα το 1948), η οποία προστέθηκε στη λίστα των βιομηχανικών «λουκέτων» που μετρά η χώρα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής ύφεσης.

Τον Νοέμβριο του 2013 η Αλουμύλ προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ξάνθη, ενώ η δραστηριότητα της μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο στο Κιλκίς, ενώ σε πτώχευση οοδηγήθηκε και η βιομηχανία ξυλείας Σέλμαν.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Μπαίνει στην Τέρνα Ενεργειακή
To πρώην Οινοποιείο Καμπά μεταμορφώνεται σε εμπορικό πάρκο επιχειρηματικότητας, ψυχαγωγίας και άθλησης
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πότε λήγει η προθεσμία για τους δικαιούχους
Lamda Develompent: Θα διατηρηθεί ο Υδατόπυργος στο project του Ελληνικού
Χαμηλές πτήσεις για την Aegean – Kατέγραψε ζημιές 228 εκατ. ευρώ το 2020
Μεγάλες ευκαιρίες για την αξιοποίηση της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση νερού